Rundveehouderij

Nieuws 1576 x bekeken 1 reactie

Opnieuw onenigheid in Limousinstamboek

Doetinchem - Het aangekondigde vertrek van de voorzitter van het Limousinstamboek, Frans Veltman, heeft wederom tot onenigheid geleid binnen het stamboek. Oorzaak is een online peiling naar potentiële voorzitters door topfokker Teus Dekker.

De heibel begon vorige week toen bekend werd dat het bestuur reeds gesprekken had gevoerd met een beoogd voorzitter. Als reactie daarop besloot Dekker, na overleg met een bestuurlid, een peiling te houden. Hij stuurde daartoe naar 150 leden een mail. Van de 110 leden vinkte 67 procent de naam Teus Dekker aan.

Veltman hekelt de gang van zaken vanwege de oncontroleerbaarheid en vindt deze actie niet passen binnen de structuur om te komen tot een nieuwe voorzitter. Veltman is van mening dat het bestuur wel degelijk de statuten volgt. Leden zijn namelijk gevraagd om kandidaten voor te dragen voor het voorzitterschap.

Volgens Dekker is de huidige manier van verkiezingen niet representatief omdat maar een handjevol leden naar de vergadering komt en veel volmachten gebruikt. Hij vindt een peiling een goede manier om de werkelijke voorkeur in beeld te brengen.

Leden reageren verdeeld; sommigen steunen Dekker, anderen staan aan de kant van het bestuur. Bestuurslid Nic van Gerwen zegt het niet groter te willen maken dan het is.

Dit is niet de eerste onenigheid binnen het stamboek; het zoeken van een voorzitter leidde tien jaar geleden tot een felle interne strijd. Ook eventuele samenwerking met het Brits stamboek gaf anderhalf jaar geleden wrevel. Dat een zwaargewicht als Dekker het bestuurlijk niveau zal optillen lijdt geen twijfel. Wel of het gezien de emoties zal leiden tot rust en eenheid. Daar ligt een belangrijke taak voor de nieuwe voorzitter.

Rene Stevens

Eén reactie

  • joannes

    Nu niet bepaald diplomatiek om als erkent Topfokker, je direct met de verkiezingen te bemoeien. Het lijkt altijd op belangen veiligstellen!

Of registreer je om te kunnen reageren.