RundveeNieuws

Superheffing naar 135 miljoen euro

Zoetermeer – De Nederlandse melkveehouderij heeft gemiddeld 4 procent meer gemolken dan het quotum voor 2013/2014 toestaat. Dit percentage staat voor ruim 486 miljoen kilo, wat goed is voor een superheffing van ruim 135 miljoen euro. Dit valt af te leiden uit de melkaanvoergegevens die het Productschap Zuivel bekend heeft gemaakt.

Hiermee wordt een absoluut record gevestigd. In de beginjaren van de melkquotering zijn ook hoge heffingen betaald, maar ongerekend naar euro’s lag het maximum toen (1986/1987) op ruim 82 miljoen euro.

De overschrijding van het quotum met 4 procent is het vet-gecorrigeerde percentage, maar nog zonder rekening te houden met verevening op fabrieksniveau. De kans bestaat dat de netto-overschrijding dus iets lager uitvalt.

Uitgaande van een heffing van 27,83 cent per kilo te veel gemolken melk, valt op basis van de huidige gegevens een heffing te verwachten van 135 miljoen euro. Dit strookt globaal gezien ook met de raming die FrieslandCampina maakt van de superheffing die zijn leden gezamenlijk moeten opbrengen. Zij moeten ongeveer 96 miljoen euro betalen. Het percentage overschrijding bij FrieslandCampina is 3,88. Enkele andere verwerkers, zoals DOC Kaas, zitten behoorlijk hoger.

Vanwege de forse overschrijding is een aantal melkverwerkers enkele maanden geleden al begonnen met het inhouden van melkgeld bij de meest enthousiaste melkveehouders. Het is dit jaar geen uitzondering dat veehouders hun quotum met meer dan 20 procent hebben overschreden. Afgaande op mededelingen van verwerkers zijn het vooral de grotere melkveehouders, die in de voorbije jaren flink hebben geïnvesteerd, die nu ook het vaakst te maken krijgen met een heffing.

Een aantal van deze bedrijven heeft bewust ingezet op een overschrijding, omdat ze een hoge melkprijs konden beuren en voldoende marge denken over te houden na het betalen van een superheffing.

Een gespreide inhouding matigt het effect van de heffing en voorkomt dat ondernemers deze zomer, wanneer de melkprijzen verder zijn gedaald, te krap bij kas komen te zitten.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin