Rundveehouderij

Nieuws 4549 x bekeken 13 reactieslaatste update:28 apr 2014

Superheffing naar 135 miljoen euro

Zoetermeer - De Nederlandse melkveehouderij heeft gemiddeld 4 procent meer gemolken dan het quotum voor 2013/2014 toestaat. Dit percentage staat voor ruim 486 miljoen kilo, wat goed is voor een superheffing van ruim 135 miljoen euro. Dit valt af te leiden uit de melkaanvoergegevens die het Productschap Zuivel bekend heeft gemaakt.

Hiermee wordt een absoluut record gevestigd. In de beginjaren van de melkquotering zijn ook hoge heffingen betaald, maar ongerekend naar euro's lag het maximum toen (1986/1987) op ruim 82 miljoen euro.

De overschrijding van het quotum met 4 procent is het vet-gecorrigeerde percentage, maar nog zonder rekening te houden met verevening op fabrieksniveau. De kans bestaat dat de netto-overschrijding dus iets lager uitvalt.

Uitgaande van een heffing van 27,83 cent per kilo te veel gemolken melk, valt op basis van de huidige gegevens een heffing te verwachten van 135 miljoen euro. Dit strookt globaal gezien ook met de raming die FrieslandCampina maakt van de superheffing die zijn leden gezamenlijk moeten opbrengen. Zij moeten ongeveer 96 miljoen euro betalen. Het percentage overschrijding bij FrieslandCampina is 3,88. Enkele andere verwerkers, zoals DOC Kaas, zitten behoorlijk hoger.

Vanwege de forse overschrijding is een aantal melkverwerkers enkele maanden geleden al begonnen met het inhouden van melkgeld bij de meest enthousiaste melkveehouders. Het is dit jaar geen uitzondering dat veehouders hun quotum met meer dan 20 procent hebben overschreden. Afgaande op mededelingen van verwerkers zijn het vooral de grotere melkveehouders, die in de voorbije jaren flink hebben geïnvesteerd, die nu ook het vaakst te maken krijgen met een heffing.

Een aantal van deze bedrijven heeft bewust ingezet op een overschrijding, omdat ze een hoge melkprijs konden beuren en voldoende marge denken over te houden na het betalen van een superheffing.

Een gespreide inhouding matigt het effect van de heffing en voorkomt dat ondernemers deze zomer, wanneer de melkprijzen verder zijn gedaald, te krap bij kas komen te zitten.

Laatste reacties

 • floseman1

  goed bezig jongens ga zo door lang leve brussel

 • boerrick

  Dit heeft niks met brussel te maken maar met eigen management waar je doelbewust voor kiest. Niet de schuld op een ander afschuiven.

 • westerhofff

  Goede melkkoe voor brussel

 • tessa2010

  Inderdaad boerrick,het is je eigen keuze om boven je quotum te melken!
  Heel verleidelijk als de melkprijs hoog is,maar..........de afrekening komt wél. En ja, dan maar weer klagen!!!

 • alco1

  Heel veel boeren melken zoals het gaat. Als het meezit werd er in het verleden bij geleased. Dit jaar is die prijs net zo hoog als superheffing betalen, dus moet dat betalen maar. Echter is proberen om daar onderuit te komen is iets heel anders dan klagen.

 • Zuperboer

  Ondertussen lacht de handelsconcurrentie uit NZl, USA en Brazilie zich de tranen van plezier in de ogen. Europa blijft als een Soviet-regime zijn eigen hardwerkende landbouw leegzuigen. De markt schreeuwt om zuivel en de Europese politiek is niet bij machte om hier adequaat op in te springen. Dit is een voorbode van veel meer onmacht. Sla er de kranten maar op na. De EU is niet krachtdadig genoeg om in het machtsspel tussen de USA en Rusland ook maar enige invloed uit te oefenen. Helaas komt ook Merkel op dit moment tekort. Als de EU echt wat zou willen zou er nog meer macht moeten worden prijsgegeven door de landsregeringen, maar het is natuurlijk duidelijk dat de bevolking van diverse landen daar niet om zit te springen. In dat licht bezien is de zuivelproblematiek maar een schijntje. Waarschijnlijk zal ons SH-geld rechtstreeks naar de wapenindustrie worden overgemaakt. Het is jammer maar waar.

 • daan1908

  Ach , het is altijd de schuld van iemand anders . Sommigen halen er de Eerste Wereldoorlog bij of schoonmoeder maar zelf kunnen ze er echt niets aan doen . Prettig Weekend .

 • koster

  en het komend jaar gaat er weer veels te veel gemolken worden en zijn de leaseprijzen weer megahoog. Wij zijn al preventief koeien aan andere fanatieke boeren aan het verkopen. Dat zijn dus beesten die een heel jaar niet meedoen, dat zet zoden aan de dijk

 • HJ O R

  In november begon Siem Jan te bleren dat hij het wel zou regelen voor zijn leden met de vetverrekening, in februari werd hij weer rustig, en nu zelfs doodstil.
  De mensen die nog in hem geloofden moeten nu toch echt eens wakker worden, en niet klagen dat ze het niet hebben zien aankomen.
  Er vis voor hen een troost, het lidmaatschap van LTO opzeggen is een eerste bezuiniging.
  Succes

 • daan1908

  Hoeveel volgen er nog ? Die zou dit en die heeft 1887 ook nog iets beloofd , wat een gezeur .

 • steenbok1

  lidmaatschap opzeggen FENDT 615?, en dan? wie zorgt er dan nog voor enige belangenbehartiging?, moeten we dan allemaal van de zijkant gaan roepen en geen verantwoordelijkheid durven nemen zoals jij?

 • Gijs Gans

  lto langzaam ten onder

 • koestal

  het molk gewoon lekker,volgend jaar gaan we helemaal los !

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.