RundveeNieuws

‘Het wordt een toer om alle lidstaten achter derogatie te krijgen’

Barneveld – Het wordt nog een toer om alle Europese lidstaten vóór de Nederlandse derogatie te laten stemmen. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens de jubileumbijeenkomst van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders maandagavond in Barneveld.

“Derogatie is geen recht, maar dat moeten we iedere keer weer verdienen door aan te tonen dat we aan de voorwaarden voldoen.” Ze wees er op dat het van groot belang is voor de hele Nederlandse veehouderij dat Nederland de derogatie binnenhaalt. “Als we die niet krijgen hebben we in één keer een gigantisch mestoverschot en dat is dan ook voor de pluimveehouderij een probleem”, aldus Dijksma.

Veel pluimveehouders vinden dat de pluimveesector de zaakjes voor wat betreft mest op orde heeft en vinden het zeer onterecht dat de dierrechten blijven gehandhaafd voor hun sector. Dijksma wees er op dat de EU het Nederlandse mestoverschot ziet als een probleem van de totale Nederlandse veehouderij. “Het mestprobleem wordt in Brussel niet per sector beoordeeld”, aldus Dijksma. “De beleving is nu dat de melkveehouderij ongebreideld kan groeien, maar dat is niet de werkelijkheid”, aldus Dijksma.

Beheer
WP Admin