Rundveehouderij

Nieuws 3631 x bekeken 12 reacties

Versnelde prijsdaling zuivelveiling Fonterra

Auckland - De opbrengsten van zuivelproducten op de internetveiling van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra zijn dinsdag flink gedaald.

Het in volume grootste product op de veiling, vollemelkpoeder daalde met 5,6 procent naar 4.439 dollar (3.192 euro) per ton. Ondanks de flinke prijsdaling brengt het product nog 1.123 dollar meer op dan een jaar geleden. Mageremelkpoeder daalt met 1,6 procent naar 4.584 dollar (3.296 euro) en kost 1.459 dollar meer op dan vorig jaar. Boterolie laat een daling zien van 10,7 procent en kost 4.578 dollar (3.292 euro) per ton. Dit is bijna 1.300 dollar meer dan een jaar geleden.

Gemiddeld daalde de prijs op de veiling met 5,2 procent ten opzichte van de vorige veiling op 4 maart. Er was maar een uur en drie kwartier voor nodig om de in totaal 39.000 ton zuivel te verhandelen.

Verwacht wordt dat de uitslag van deze veiling voor een verdere prijsdaling op de mondiale zuivelmarkt zal zorgen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Alles dus verkocht binnen twee uur. Het is pas slecht met de markt als je niet alles verkocht krijgt. De prijzen zijn beter dan vorig jaar en dat geeft moed voor de uitbetaalde melkprijs aan de boer in 2015.

 • groot boerdam

  Nou, ik zie dit heel anders de daling is goed ingezet ik hou mijn hart vast!

 • steenbok1

  melkveehouders hoeven zich de komende jaren echt geen zorgen te maken

 • Koen Franken

  Zo is dat , geen zorgen , nog een stalletje erbij , steek de kop maar weer in het zand , en straks weer zeuren

 • loef

  En nog nooit was er zoveel uit betaalt volgens de grote bonzen...
  Eh, nog nooit was de gemiddelde kostprijs zo hoog....
  vraag me af of grote daling komt van de prijs, immers nergens voor nodig!!

 • joannes

  De prijs heeft geen geheugen! Kopers betalen met geld wat ze hebben en kunnen betalen. Wie het nieuws een beetje volgt in die nieuwe exportmarkt China, de prijs zetter juist voor F(r)onterra, heeft kunnen lezen dat de groei op zijn minst vertraagd en dat de Chineese overheid nu de munt meer vrijheid geeft zich aan de marktomstandigheden aan te passen met een ruimere dagelijkse bandbreedte. Het gevolg is dat de chineese munteenheid daalt tov de NewZealandDollar maar ook sterk tov van de Euro. http://www.xe.com/currencycharts/?from=CNY&to=EUR Daar zit de directe pijn! Een opgepompte Euro omdat de centrale bank geen renteverlagingen meer geeft en een Chineese munt die uit zijn strakke jasje gehaald wordt en nu mee mag dalen met de chineese economische groeidaling. De kaas of baby voeding wordt gewoon te duur in China, wat een vraag verlaging tot gevolg heeft.

 • alco1

  Kopers kopen iets wat ze willen hebben en daarvoor moet iets anders wijken. De waardedaling van de Chinese munt is slechts ter bevoordeling van de eigen uitvoer en invoer (te) duur maken. Al met al is waarde vermindering een slecht teken voor een land. Zie het als een rapport cijfer. Als deze lager wordt is dit niet goed, maar is wel weer gemakkelijker te verhogen.

 • veldzicht

  Alco 1,van dat laatste snap ik niks,voor het zelfde geld zakt het helemaal weg.

 • alco1

  Een vijf kun je eerder ophalen dan een zeven.

 • veldzicht

  sommige mensen kunnen een 3 nog niet ophalen.

 • alco1

  Daar heb je gelijk in veldzicht, maar ik hoop wel dat je begrijpt wat ik bedoel.

 • koestal

  DOC volgt direct

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.