RundveeNieuws

FrieslandCampina blijft investeren

Amersfoort – FrieslandCampina blijft ook na 2014 nog een aantal jaren zwaar investeren in uitbreiding en vernieuwing van de productiecapaciteit. Dit zegt Roelof Joosten, lid van de hoofddirectie.

De zuivelonderneming investeert in 2014 voor een recordbedrag van ruim 650 miljoen euro in nieuwbouw en modernisering. In 2015 blijven die investeringen gelijk of mogelijk zelfs nog iets hoger, aldus Joosten. Daarna dalen de investeringen geleidelijk.

Tot nog toe ligt de nadruk bij de investeringen in de bedrijven in Nederland. Daarin is over een periode van 6 jaar voor 2,5 miljard euro geïnvesteerd. De komende jaren wordt ook meer geld uitgetrokken voor vernieuwing en uitbreiding van fabrieken in het buitenland.

De investeringen kunnen deels worden gezien als alternatief voor overnames, aldus financiële man Kees Gielen. “Wij kijken steeds of er interessante overnamepartners voor ons zijn, maar wij gaan daar niet de hoofdprijs voor betalen. Bovendien kunnen we soms dezelfde doelen bereiken door organische groei of door ergens van de grond af aan te beginnen. Dat duurt alleen iets langer.” Topman Cees ’t Hart noemt Zuidwest-Azië en China als gebieden waar het concern nog actiever wil worden. FrieslandCampina heeft een overnamekas van ongeveer een half miljard euro.

Het bedrijf investeert overigens ook in nieuwe producten. Binnenkort lanceert het een nieuw caseïnaat, dat naar verluidt een efficiënter alternatief is voor rennet-casein.

Beheer
WP Admin