Rundveehouderij

Nieuws 8346 x bekeken 52 reacties

Dierenbescherming overweegt vertrek uit weidegangconvenant

Rotterdam - De zuivelindustrie en melkveehouderij bedotten de samenleving als het gaat om weidegang en doen veel te weinig om de teruggang ervan te stoppen.

Voor de Dierenbescherming is het reden om deelname aan het convenant te heroverwegen.

Dit stelt de Dierenbescherming in de pas gepresenteerde voortgangsrapportage bij het Convenant Weidegang. De organisatie neemt niet langer genoegen met de vrijblijvendheid. Ze belooft dat ze in het komende jaar 'de dreigende teloorgang' van de weidegang scherper aan de orde zal stellen en dat ze de zuivel en de overheid hier directer op zal aanspreken.

Beleidsmedewerker Bert van den Berg gaat ervan uit dat de Dierenbescherming wel in het convenant zal blijven, maar dan moet het convenant wel worden aangepast. Zo moet weidegang niet meer worden afgerekend op het percentage bedrijven dat aan meedoet, maar aan het aantal koeien dat buiten komt. Ook moeten meer maatregelen worden genomen om de hand over hand toenemende schaalvergroting te remmen, stelt hij.

De voortgangsrapportage werd tegelijk gepubliceerd met een persbericht van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), dat de 'volksverlakkerij', waaraan de Dierenbescherming zich zo ergert, nog eens werd uitgedragen. De NZO spreekt in het persbericht namelijk van 80 procent weidegang in 2013 en 77,8 procent in 2014,  terwijl het aantal bedrijven met 'volledige weidegang' (120 dagen, 6 uur) dit jaar nog maar 70,1 procent bedroeg. Bovendien is dit percentage dalend.

Omdat het 'vijf voor twaalf' is voor de weidegang, wil de Dierenbescherming weidegang verplicht stellen. De vrijblijvendheid die er nu is, werkt niet meer, stelt de organisatie. Fabrieken zouden weidegang verplicht moeten stellen via de leveringsvoorwaarden. Van den Berg: "Melkveehouders mogen wel iets van hun coöperatie vinden, maar, o wee, als de coöperatie iets van haar leden vindt, dan heb je zo een stadion vol. Dat moet veranderen."

De Dierenbescherming noemt het kwalijk dat de zuivel en melkveehouderij het doen voorkomen alsof ze bij de Melkveewet een knieval maken door in te stemmen met een maximumgebruiksnorm van 100 kilo fosfaat per hectare (voor grasland), terwijl die 90 procent groei toelaat.

Van den Berg wil niet alleen wijzen naar de melkveehouderij en zuivel. "Ook wij hebben onze verantwoordelijkheid, en moeten de supermarkten er nadrukkelijker op wijzen dat zij ook een stapje harder moeten lopen."

Bij alle zorg noemt hij ook een positief punt. "Mooi is dat het Convenant Weidegang nu ook door Lely is ondertekend en dat er projecten zijn voor robotmelken en weidegang."

Laatste reacties

 • andre.jinke1

  Een koe is volgens mij een landbouwHUISdier.

 • boer drenth

  De dieren bescherming doet niet anders dan volks verlakkerij.

 • alco1

  Ja NZO en LTO. Dat komt er nou van als je ze één vinger geeft.

 • Koen Franken

  Andre , volgens mij valt een koe nog altijd onder de graasdieren .

 • .....

  Laat ze maar opstappen die extremistische klootzakken, het is toch nooit goed genoeg voor die lui, geef ze de middelvinger. Ze zijn pas tevreden als de veehouderij uit Nederland vertrokken is en communiceer maar met de consument dat ze over 10 jaar hun voedsel uit het buitenland kunnen halen als het aan de dierenbescherming ligt.

 • schoenmakers1

  een dier is op stal nog altijd meer beschermd als in de wei, dus dierenbescherming..................

 • margarietha 30

  ben het roerend eens met de reacties hierboven,je geeft ze 1 vinger en dan laten ze je barsten

 • koeboertje

  Als weidegang verplicht wordt, zijn we de weidetoeslag ook kwijt.

 • gerjan slingenbergh

  Convenanten ondertekenen heeft doorgaans geen enkele nut.

 • Heijdravleesvee

  Dierenbescherming heeft de consument 5 jaar lang bedot en de NL vleeshandel 5 jaar genaaid met sterren rundvlees uit Ierland met een mooi verhaal waar niets van klopte.

 • info36

  Ik lees nergens dat men er voor bereid is te betalen. Er moet gewoon meer betaald worden voor voedsel bij de producent. Anders houd alles op.

 • JanWillemNatuur

  @info36, dat is de spijker op zijn kop. We betalen veel te weinig voor ons voedsel. dat komt door de supermarkten die zo ongeveer geheel bepalen wat iets mag kosten. Boeren en andere producenten worden onder druk gezet om zo goedkoop mogelijk te leveren. Zo'n veertig jaar geleden besteedden we ongeveer 40% van ons inkomen aan voedsel. Nu is dat nog maar 10%. Dan vind ik het niet gek dat mensen voedsel niet op waarde schatten en koopjes jagen, gestimuleerd door de moordende concurrentie tussen supermarktketens. Als de koe buiten loopt krijg je betere kwaliteit van vlees en melk. dat is toch logisch? Mensen die niet bewegen krijgen allerlei gezondheidsproblemen. dat geldt lijkt me ook voor dieren.

 • joohoo

  Bert heeft nog niet door dat de dierenbescherming de koe naar binnen heeft gedaan ! Kijk eerst de milieuvergunning en de NB vergunning maar goed door voor je de deur open zet.

 • bevel

  mn

 • Martin Oldenhof

  'Ook wij hebben onze verantwoordelijkheid, en moeten de supermarkten er nadrukkelijker op wijzen dat zij ook een stapje harder moeten lopen.'
  Zolang de burger veranderd van persoon naar consument toe in de supermarkt zal deze altijd eerst naar de prijs kijken en evt. als het toelaat pas verder naar bv. weidegang. Alles heeft zijn prijs.

 • alco1

  Jan willem natuur. Kwaliteit van vlees en melk heeft vooral te maken met de kwaliteit van voedsel wat haar voorgeschoteld wordt.
  Beweging is er ook binnen genoeg. Maar je schrijft zelf: 'Dat lijkt me'.
  Dan ben je voor een rechtbank al ongeloofwaardig.

 • Spotvogel

  Gelukkig ook nog een paar zinvolle reacties in deze extremistische baggerpoel! Info 36 en Janwillem Natuur hebben alle gelijk en ik wijs daar al tientallen jaren op. Boeren en tuinders hebben zichzelf door hun eigen standsorganisaties en gemakzucht laten verkopen aan retailers en grootwinkelketens die daardoor met HUN producten kunnen gaan stunten tegen weggeefprijzen. Dat de boer via de Rabobank mega moet investeren om een krap modaal inkomen te verdienen interesseert LTO/ZLTO geen mallemoer want aan hun reet roest het niet en zij zitten er warmpjes bij! Daarom zijn de prijzen die boeren krijgen zo achtergebleven en daar staan dier- en milieukritische organisaties volkomen buiten! .

 • alco1

  Jij durft Spotvogel en waarschijnlijk zelf je hele leven al van de grote pot geleefd.

 • Geert Verstegen

  Ik ga akkoord met de regels van deze site en zou er nog een paar aan toe willen voegen:
  1. laat het om de zaak gaan en speel niet op de man
  2. als je iets wilt melden, doe het dan gewoon onder je volledige naam.

  Als men deze regels er aan zou toevoegen, zou dat de kwaliteit van de discussie vergroten.

  ps. ik koop zelf biologische melk, goed voor de boer EN de koe.

 • johannetje

  Momenteel is een strak geregiseerde actie gaande tegen alles wat de landbouw aangaat. Op social media worden kritische volgers van Wakker Dier, PvdD, Thieme en andere aktivisten geblocked, kamerleden op emotie onder druk gezet, Tros Radar door PvdD gebruikt als boodschapper, etc.
  Radar en PvdD is 1, door de verbonderheid van de presentatrice met Senator van PvdD (getrouwd). Thieme en Hertzenberg lid van zelfde twijfelachtige kerk, incl. de Senator.
  Landbouw, pas op uw tellen.

 • johannetje

  Werk aan de winkel voor de onderzoeksjournalistiek, zou ik zeggen.

 • joopi

  verplichten is wel het domste wat je kan doen, gewoon het verschil in melkprijs groot genoeg maken.
  Nu is een cent al een groot verschil, maar voor 2 cent kun je laten melken en dan hoeven de koetjes ook niet binnen te blijven bij het botje.

  Dus op naar de 2,5 cent dan hebben de weiders een voordeeltje

 • Mels

  Spotvogel doet voorkomen of Nederland de enige markt is waar men voor produceerd.....wat een grap van iemand die zich,helaas,wetenschapper mag noemen. Wie bovenop de mestvaalt schreeuwt is de eerste die beneden ligt....

 • jan1

  Nu moeten we toch eens even goed naar de pluimveehouderij gaan kijken.
  Men heeft in Europa de legbatterij verboden. De pluimveehouderij heeft over moeten schakelen naar Scharrel.
  Bijna 50 % van de eieren die in Nederland verbruikt worden zijn legbatterij-eieren en men doet er niks aan.
  Hoeveel heeft de land en tuinbouw de laatste jaren al wel niet geinvesteert in dierwelzijn en milieu maatregelen.
  En er komt geen rode cent voor terug.

 • PetervanKempen

  Ja hoor! Het is weer zover: de Dieren Bescherming boegbeeld van onwerkbare oplossingen en wereldvreemde verhoudingen met dieren, denkt deadlines te stellen, verplichtingen en dwang te eisen op een complete beroepsgroep, alleen omdat ze hun zinnetje niet snel krijgen.
  Zoals Jan Willem Natuur riep: Hey kom op mensen bij DB: JULLIE zijn heel weinig van de consumenten, betalen JULLIEwel allemaal meer voor melk van Weidekoeien? Zo ja, zijn JULLIE samen de meerderheid en vormen jullie normen gedragingen van de consument?
  Dacht het niet he?
  Een groot deel melk is voor export. Melk is een wereldmarktproduct. De Dieren Bescherming ontwikkelt zich steeds meer tot idealistische schreeuwer in plaats van pragmatische oplosser te willen zijn. Zoiets noem ik nutteloze loosers. De vinger dus voor deze eikels en maling aan hun uittreden.

 • P. Bos

  Dierenwelzijn in NL is al op en top, laat de dierenbescherming hun aandacht richten op de consument, die beslissen of de koe naar buiten gaat of niet, zij betalen er tenslotte voor. Weidegang verplichten is vragen om gesodemieter, dan krijgen we goedkope melk uit polen, en zijn uiteindelijk nederlandse koeienboeren de klos

 • koestal

  Laat de dierenbescherming naar Afrika gaan ,daar worden alle olifanten en neushoorns door stropers uitgemoord

 • koestal

  Waarom moet ik bij een bezoek aan de dierentuin betalen ? en de burger betaalt niks voor koeien in de wei ?

 • Jan van het Zand

  In veel landen van deze wereld hebben ze geen grasland waarin de koeien kunnen weiden. Toch houden ze in die landen koeien.
  Het is niet zover weg. Het is zelfs in Zuid-Europa heel gewoon dat er voor melkkoeien geen meter grasland te beweiden is.
  De dierenbescherming in Nederland kan niet hard maken, dat melkkoeien in die landen er slechter aan toe zijn dan de grazende koe in Nederland.
  Trouwens de helft van het jaar staat de koe op stal. Ook in Nederland.

 • LUCTOR

  De dieren bescherming heeft een cursus acclimatiseren opgezet voor de zgn wilde circus dieren ze gaan zich daar de komende tijd op toeleggen om deze dieren die in gevangenschap geboren zijn en niet meer in NL circussen gehouden mogen worden in hun oorspronkelijke omgeving los te laten dus het is niet raar dat ze uit het convenant stappen maar wel weidegang verplicht willen stellen als er straks een tijger tussen de koeien loopt kunnen ze zich mooi verschuilen dat ze uit het convenant zijn gestapt.

 • Reloeke vof

  Als de koeien het zogenaamd binnen zo slecht hebben waarom lopen ze dan uit zichzelf weer naar binnen. Als het regent willen de koeien zelfs niet naar buiten. Dus waar lullen we over, onze koeien hebben allang aangegeven dat ze het binnen even fijn vinden als buiten

 • joannes

  En vechten zo ze zich in de Politieke kringen om maar vooral met mooie fotos en verhalen en woorden de Burgers te misleiden voor eigen belang: Donaties die nb nog via een regeling met de Fiscus belasting vrij zijn! Het is schandelijk dat de Politiek dit toestaat een belangengroep die leeft van donaties een hele beroepsgroep op gekleurde en eenzijdige verhalen in een wereld vreemde productie vorm te drukken. En dat in een branch die al meer dan een halve eeuw afhankelijk is van export. Politiek is eenvoudig zonder weerstand en daarmee blijken ze bij Boeren met succes een plek mee in de Maatschappij te hebben gevonden. Laat ze werken aan al die honden, katten, vissen, reptielen ..tot zelfs varkens die in een onnatuurlijk omgeving (de huiskamer) veelal te vet gevoerd gehouden worden. En wanneer ze een wandeling maken, bij de wet verplicht aangelijnd, en mogelijk een muilkorf op. Er wordt met twee maten gemeten en om donaties te werven wordt een eeuwen oud beroep voordurend in het verdomhoekje gezet. Exploitatie is het!

 • vandenbrand

  Het zou fijn zijn als alle voorstanders zich beter zouden inzetten om beweiding te stimuleren via (mest) wet en regelgeving. Zo wordt in het ontwerp besluit huisvesting geen rekening meer met beweiding gehouden.

 • melkveehouder .

  Ik durf de stelling aan dat er geen koe meer binnen staat als weidemelk 10 cent meer zou opbrengen dan de reguliere melkprijs.
  Deze opstelling van de dierenbescherming valt bij mij absoluut slecht en strookt niet met de inschatting die ik dacht van Frank Dales te hebben. Mijn fabriek kan mij een melkprijs bieden die weidegang lucratief maakt om het vrijwillig te doen, maar als ze me dwingen dan neem ik principieel afscheid. Ik wil geen lid zijn van een club die zich laat chanteren.

 • hendruk

  Het is ontzettend jammer dat weidegang an sich verworden is tot een solitair item. Ik vind het sowieso al een aanfluiting dat er partijen bij betrokken zijn die schijt hebben aan de economische kant van de landbouw. Weidegang moet gestimuleerd worden maar zeker niet verplicht. Elk bedrijf wat gelieerd is aan de veehouderij snapt dat.

 • koestal

  De dierenbescherming kan beter naar Afrika vertrekken,daar worden de laatste olifanten en neushoorns door stropers uitgemoord,dat is beter dan in Nederland te muggeziften

 • joannes

  En dat allemaal omdat op dat melkpak de koe in de groene weide stond! Het was de advertentie die gecorrigeerd is met een massale tegenactie van die andere reclame en advertentie specialisten die voor Actiegroepen werken.

 • koestal

  Hier lag ook nog weidemelk in de super,zal wel over datum zijn,ik kon buiten nergens een koe vinden

 • Marco22

  kijk kijk eens aan hier hebben we rupsjenooitgenoeg. Eerst eist DB weidegang. En nu wordt daar ook maatregelen tegen schaalvergroting toegevoegd. Net een jengelend klein kind eerst een snoepje dan ijsco dan een zak chips enz enz. En of dat allemaal te realiseren is zal de DB een worst zijn.

 • koestal

  ook uit weidevogelconvenant ,stop met deze dwingelandij ,boeren hebben ook meer aan hun hoofd

 • alco1

  De weidegang discussie is door ons zelf aangezwengeld en daarbij groot gemaakt door de ROYAL FC en LTO.
  We zullen het eens anders uitleggen.
  Waarom is de geitenmelk prijs nog steeds ver boven die van de koeienmelk?
  Omdat we ze buiten zien. Nee buiten lopen ze niet!
  Q koorts was ook geen reclame!
  Waarom dan wel een hogere prijs?
  In de bemoeizucht van de anti's kan verandering komen als een aantal boeren exclusieve geitenmelk aan gaat bieden met weidegang, alsof dat veel beter zou zijn voor de geiten.
  Een discussie zal ontstaan en als FC en LTO dan partij zullen trekken voor die weidegang, is het hek van de dam en de exclusiviteit verdwenen, maar wel een nare verplichting erbij.
  Wat maakt in dit voorbeeld dus de prijs. VRAAG EN AANBOD.

 • landboer

  Ja alco maar als je het aanbod nu kunt beperken door verplichte weidegang?

 • alco1

  Landboer. Daar hebben we het al zo vaak over gehad.
  Wij hier beperken om ruimte elders te creëren is helemaal dom.
  We kunnen dan door onze beperking niet mee profiteren van hogere prijzen door meer volume en die prijzen zullen toch ondanks onze beperking net zo snel dalen.

 • frl

  Waarom hoor ik alleen maar over melkkoeien het jongvee is er ook nog,en dat kan bij iedereen wel buiten.
  weiden kun je wel regelen via derogatie,koeien binnen is hokdieren mest dus 170 N per ha i.p.v 250 N.
  Zul je zien gaan ze massaal naar buiten.

 • alco1

  Hcsob wil dus ook weer alles sturen met regeltjes.
  Laat toch eens een keer wat goed is voor de dieren de boventoon voeren en dat is voor elke boer verschillend. En daarnaast ook bemesten naar behoefte van het gewas.

 • Fermer

  @alco, niet @hcsob wil alles sturen met regeltjes, hij/zij geeft praktische oplossingen voor de uitvoering van de wensen van jou maatschappij. Wanneer je vindt dat de regels mbt. veehouderij en mest anders moeten, moet je bij de politiek zijn, al geef ik je weinig kans daar nog enige verandering in het beleid te bewerkstelligen met een meer haalbare, realistische en toekomst bestendigere kijk op de agrarische wereld. Je doet het ermee, of je stopt, of je verkast.

 • alco1

  @emmerei. Je zegt: 'De wensen van de maatschappij'.
  Bij heel veel mensen moeten die wensen nog gevormd worden.
  Je kunt dus mee gaan met actievoerders en zo wordt die mening bij het publiek gevormd of je gaat ZELF (belangenbehartigers) de onwetende de echte waarheid vertellen. Dit zal geef ik toe moeilijk zijn, maar doe je het niet, dan gaat na je vinger, je hand, je arm en daarna je er helemaal aan ten onder.

 • henk11

  Thieme wil de timmerman leren hoe hij timmeren moet , en de schoenenlapper hoe hij een schoen repareren moet
  Zelf koopt ze dan wel een paartje of wat nieuwe

 • henk11

  Iemand aanvallen is voor de Pvd Dieren en Thieme niet zo moeilijk
  Zelf eens wat producerende /presteren ??? Is dat een idee ???

 • PetervanKempen

  Thieme heeft kamervragen gesteld (jawel, weeeer!)over de verschillen in fauna beheer plannen per provincie. Zij wil 'natuurlijk' graag overal alles verbieden. Weer drammen dus. In het antwoord van de minister komt de WET die NL dwingt de EU regels te volgen naar voren, en daarin staat juist dat er Fauna beheer moet zijn! Prima te gebruiken om haar snode plannetjes te doorkruisen. Ze levert zo, in haar dommigheid, het eigen ongelijk aan, mooi toch. Zo laat ze met haar gedram over weidegang ook zien dat ze de realiteit niet kent, dat heet jezelf in de voet schieten.

 • koestal

  De dierenbescherming moet direct naar Afrika gaan ,de laatste Neushoorns en Olifanten worden daar uitgemoord door stropers ,over 5 jaar zijn ze er niet meer,stop met die muggenzifterij in Nederland.Het is vijf voor twaalf.

 • boelenham

  Laat de boer dat zelf beslissen niemand kan dat beter als hij zelf en de dierenbescherming moet zijn mond houden als je vraagt om even te helpen ganzen te verjagen zodat je de jager niet hoef te bellen.is er NIEMAND die komt helpen maar wel de grote mond Open doen.zij wilden die ganzen toch beschermen nou doe dat dan ook daadwerkelijk alles op een ander afschuiven de boer moet dit moet dat hou jullie mond en DOE zelf eens iets behalve schreeuwen

Laad alle reacties (48)

Of registreer je om te kunnen reageren.