RundveeNieuws

Alternatief voor Mesurol-gecoate mais

Culemborg – De AlcetSound (alarm- en roofvogelgeluiden) en in mindere mate Fireflies (reflecterende kaarten op bamboestokken) blijken effectief om ongecoat maiszaad te beschermen tegen vogelvraat. De twee methoden om vogels te verjagen zijn dit voorjaar succesvol getest door drie Brabantse maistelers onder begeleiding van CLM Onderzoek en Advies in het praktijknetwerk Kraaien, mais en Mesurol.

Agrariërs gebruiken in de gangbare maisteelt Mesurol-gecoat zaad om vraat door vogels te voorkomen. Dit middel werkt effectief, maar spoelt uit naar het grond- en oppervlaktewater. Het heeft volgens CLM een negatief effect op het waterleven, bijen en andere insecten. Daarbij mogen biologische telers geen gecoate mais gebruiken.

Een taxateur van het Faunafonds heeft drie keer de proefpercelen bezocht om de vraatschade te taxeren. Op drie percelen zonder maatregelen bedroeg de gemiddelde schade €114 per hectare. Op de twee percelen met de Fireflies lag de gemiddelde schade op €103 per hectare, al werd de schade hier maar op een van de twee percelen gesignaleerd. Op de twee percelen met de AlcetSound was geen sprake van schade door vogelvraat.

Beheer
WP Admin