RundveeNieuws

Schotse boeren overwegen vee op te geven

Edinburgh – Veel Schotse boeren denken erover hun rundvee of schapen op te geven omdat er geen geld mee te verdienen valt. Dat komt door de daling van de rundveeprijzen, de afnemende belangstelling voor lamsvlees en de onzekerheid rond het nieuwe Europese landbouwbeleid.

Dat stelt John Sleigh, manager rundvee en schapenhouderij bij de National Farmers Union of Scotland. “Door al die vragen en problemen gaan steeds meer boeren zo langzamerhand rond de tafel zitten om de toekomst onder de loep te nemen.” Volgens Sleigh overwegen veel boeren in Schotland hun vee helemaal op te geven, terwijl anderen de veestapel willen inkrimpen om te kunnen besparen op de kosten van huisvesting, personeel en dergelijke. Zijn collega George Jamieson die melkvee in zijn portefeuille heeft, denkt dat ook ‘zijn’ boeren deze winter goed gaan nadenken over de toekomst: ”Dit voorjaar leek alles er nog rooskleurig uit te zien maar kijk eens wat er nu weer gebeurt met de melkprijzen.”

Uit de jaarlijkse landbouwtelling per eind juni dit jaar blijkt dat het aantal runderen in Schotland vergeleken bij een jaar geleden met 0,2 procent is gedaald. “Een bescheiden daling, maar wel het doorzetten van een trend die al zeven jaar aanhoudt”, tekent het plattelandsministerie daarbij aan. Weliswaar nam het aantal melkveekoeien met 3 procent toe naar 8.400, maar de veel belangrijker rundvleesstapel kromp met 1,7 procent in naar 713.000. Bij schapen doet zich een vergelijkbaar beeld voor. De totale kudde nam met bijna 2 procent toe naar een kleine 6,7 miljoen, maar dat kwam vooral doordat dit voorjaar meer lammeren werden geboren dan tijdens de strenge winter van 2013. Het aantal ooien liep echter opnieuw met 12.000 terug, waarmee hier een al sinds 1998 dalende lijn wordt doorgetrokken.

Beheer
WP Admin