Rundveehouderij

Nieuws 603 x bekeken 2 reacties

Leegloop Deense bio-melksector dreigt

Aarhus - De bio-melksector in Denemarken dreigt leeg te lopen. De afschaffing van de quotering over ruim een jaar speelt daarbij een grote rol.

Die vrees heeft de Deense biobond Økologisk Landsforening. Volgens deze organisatie stappen bio-melkveehouders weer over op de gangbare productie omdat ze na het uitlopen van de quotering het bedrijf willen uitbreiden. Uitbreiding is voor bio-bedrijven vanwege de voer- en weidegangseisen aanzienlijk moeilijker. De vlucht uit de bio-melkproductie is al gaande. De kleine bio-zuivelaar Thise heeft tien leveranciers verloren omdat ze overschakelen op gangbare productie. Arla verloor er in de loop van 2013 negen. Een rol speelt ook dat kredietgevers de bio-melkveehouders aanraden om weer gangbaar te gaan werken, om zo de bedrijfsrisico's te beperken, zo bleek vorig jaar.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.