Rundveehouderij

Foto & video 6081 x bekeken 1 reactie

Met Italiaanse stal naar 198 koeien (6)

Familie Siebes laat een Italiaanse stal voor 198 koeien bouwen. Met emissiearme vloer en 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel zes: inrichting van de melkstal.

Foto

 • Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in Laag-Keppel (Gld.) in vof een veebedrijf met 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. Half juli moet de stalbouw afgerond zijn. Zie <a title="hier" href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2015/6/Met-Italiaanse-stal-naar-198-koeien-5-1781666W/"><< hier >></a> nog de vorige fotoreportage.

  Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in Laag-Keppel (Gld.) in vof een veebedrijf met 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. Half juli moet de stalbouw afgerond zijn. Zie << hier >> nog de vorige fotoreportage.

  Foto: Hans Prinsen
 • De stalbouw nadert zijn voltooiing. De 60 meter lange en 36 meter brede stal is aan de buitenkant praktisch af. De open nokken - kenmerkend voor de Italiaanse stal - zijn vanaf de weg goed zichtbaar. Deze toegangsweg wordt overigens niet verhard. Er komt gebroken puin in te liggen. De oude, bestaande route is wel verhard. Die zal familie Siebes ook het meest gaan gebruiken.

  De stalbouw nadert zijn voltooiing. De 60 meter lange en 36 meter brede stal is aan de buitenkant praktisch af. De open nokken - kenmerkend voor de Italiaanse stal - zijn vanaf de weg goed zichtbaar. Deze toegangsweg wordt overigens niet verhard. Er komt gebroken puin in te liggen. De oude, bestaande route is wel verhard. Die zal familie Siebes ook het meest gaan gebruiken.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een fraai overzicht van de stal, die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Bijna alle 198 ligboxen zijn inmiddels geplaatst. Het enige wat hier nog niet gemonteerd is, zijn de voer- en afscheidingshekken.

  Een fraai overzicht van de stal, die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Bijna alle 198 ligboxen zijn inmiddels geplaatst. Het enige wat hier nog niet gemonteerd is, zijn de voer- en afscheidingshekken.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht van de 15 meter lange en 7,5 meter brede 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Hier is eind juni/begin juli veel werk verricht. Tijden de vorige reportage was de melkstal nog een &apos;betonput&apos;, maar nu krijgt de inrichting smoel. De beweegbare putvloer en het kabinet zijn goed zichtbaar. Naast het ingeklapte hekwerk links voor het positioneren van de koeien is veel ruimte voor de dieren om de melkstal uit te lopen.

  Een overzicht van de 15 meter lange en 7,5 meter brede 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Hier is eind juni/begin juli veel werk verricht. Tijden de vorige reportage was de melkstal nog een 'betonput', maar nu krijgt de inrichting smoel. De beweegbare putvloer en het kabinet zijn goed zichtbaar. Naast het ingeklapte hekwerk links voor het positioneren van de koeien is veel ruimte voor de dieren om de melkstal uit te lopen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Deze bouwmedewerker boort gaten in één van de twee spoelleidingen in de melkstal. Die sluit hij straks op de spoeljetters aan. De foto is genomen vanuit de wachtruimte. Dit is de meest linker mestgang in de stal; 40 meter lang en 3,75 breed. Hier wil Siebes op termijn nog een opdrijfhek laten plaatsen.

  Deze bouwmedewerker boort gaten in één van de twee spoelleidingen in de melkstal. Die sluit hij straks op de spoeljetters aan. De foto is genomen vanuit de wachtruimte. Dit is de meest linker mestgang in de stal; 40 meter lang en 3,75 breed. Hier wil Siebes op termijn nog een opdrijfhek laten plaatsen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De gaten zijn geboord. Nu maakt de medewerker de aansluitingen voor de spoeljetters. Let ook op de lichtstraat boven in de melkstal. Die is 15 meter lang en 1,50 meter breed. Links - buiten - komt de melktank met inhoud van 25.000 liter te staan. De zijkant van de melkstal laat Siebes in een later stadium waarschijnlijk nog isoleren om vorst in de stal tegen te gaan.

  De gaten zijn geboord. Nu maakt de medewerker de aansluitingen voor de spoeljetters. Let ook op de lichtstraat boven in de melkstal. Die is 15 meter lang en 1,50 meter breed. Links - buiten - komt de melktank met inhoud van 25.000 liter te staan. De zijkant van de melkstal laat Siebes in een later stadium waarschijnlijk nog isoleren om vorst in de stal tegen te gaan.

  Foto: Hans Prinsen
 • De eerste van twee spoelleidingen is klaar. De medewerker loopt naar de plek waar hij de leiding straks gaat monteren. Links- en rechtsboven is het kabinet goed zichtbaar. Daar komt nog een afdekplaat met bedieningspaneel voor.

  De eerste van twee spoelleidingen is klaar. De medewerker loopt naar de plek waar hij de leiding straks gaat monteren. Links- en rechtsboven is het kabinet goed zichtbaar. Daar komt nog een afdekplaat met bedieningspaneel voor.

  Foto: Hans Prinsen
 • Hier schroeft de medewerker de spoelleiding vast. Deze zit direct onder de melkleiding.

  Hier schroeft de medewerker de spoelleiding vast. Deze zit direct onder de melkleiding.

  Foto: Hans Prinsen
 • Iets verderop bevindt zich de machinekamer. Daar zijn inmiddels de compressor (links) en de vacuümpomp geplaatst.

  Iets verderop bevindt zich de machinekamer. Daar zijn inmiddels de compressor (links) en de vacuümpomp geplaatst.

  Foto: Hans Prinsen
 • En terug naar de stal. Rechts is nog net de 2,20 meter brede terugloopgang van de melkstal te zien. Hier lopen de koeien op een emissiearme W4+-vloer. Die heeft meer mestdoorlaat dan de W4-vloer in de rest van de stal. Er is tenslotte veel verkeer én er is geen mestschuif. Links van de terugloopgang is nog het strohok te zien. Dit hok is bijna 60 vierkante meter groot.

  En terug naar de stal. Rechts is nog net de 2,20 meter brede terugloopgang van de melkstal te zien. Hier lopen de koeien op een emissiearme W4+-vloer. Die heeft meer mestdoorlaat dan de W4-vloer in de rest van de stal. Er is tenslotte veel verkeer én er is geen mestschuif. Links van de terugloopgang is nog het strohok te zien. Dit hok is bijna 60 vierkante meter groot.

  Foto: Hans Prinsen
 • Het muurtje onder het voerhek is inmiddels gestort. De gele bekisting is verdwenen. Let op de 8 centimeter hoge en 50 centimeter brede voerstoep. Zo kunnen de koeien rustig vreten als de mestschuif zijn ronde maakt.

  Het muurtje onder het voerhek is inmiddels gestort. De gele bekisting is verdwenen. Let op de 8 centimeter hoge en 50 centimeter brede voerstoep. Zo kunnen de koeien rustig vreten als de mestschuif zijn ronde maakt.

  Foto: Hans Prinsen
 • De mestschuiven - in totaal zijn er vijf - zijn geïnstalleerd. Siebes wilde geen mestrobot vanwege het hoge prijskaartje, maar ook omdat hij verwacht dat een robot veel moeite heeft met de diepstrooiselboxen in de stal.

  De mestschuiven - in totaal zijn er vijf - zijn geïnstalleerd. Siebes wilde geen mestrobot vanwege het hoge prijskaartje, maar ook omdat hij verwacht dat een robot veel moeite heeft met de diepstrooiselboxen in de stal.

  Foto: Hans Prinsen
 • Hier monteert de loodgieter de waterleiding. Links liggen ook de voerhekken klaar voor montage.

  Hier monteert de loodgieter de waterleiding. Links liggen ook de voerhekken klaar voor montage.

  Foto: Hans Prinsen
 • Nog niet alle ligboxen zijn geplaatst. Aan deze zijkant moet dit nog gebeuren. Rechts voor bevindt zich één van de vier aandrijfstations voor de mestschuiven.

  Nog niet alle ligboxen zijn geplaatst. Aan deze zijkant moet dit nog gebeuren. Rechts voor bevindt zich één van de vier aandrijfstations voor de mestschuiven.

  Foto: Hans Prinsen
 • Aan de andere zijkant zijn de ligboxen al geplaatst. De koeien liggen in de stal straks in diepstrooiselboxen. De mestscheider komt ook aan deze kant te staan, buiten, ongeveer vanaf de plek waar deze foto is genomen.

  Aan de andere zijkant zijn de ligboxen al geplaatst. De koeien liggen in de stal straks in diepstrooiselboxen. De mestscheider komt ook aan deze kant te staan, buiten, ongeveer vanaf de plek waar deze foto is genomen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Inmiddels is ook al een begin met de erfverharding gemaakt. Het kavelpad - Siebes past weidegang toe - is bijna klaar. Een medewerker voert intussen alweer een nieuwe lading stenen aan.

  Inmiddels is ook al een begin met de erfverharding gemaakt. Het kavelpad - Siebes past weidegang toe - is bijna klaar. Een medewerker voert intussen alweer een nieuwe lading stenen aan.

  Foto: Hans Prinsen
 • De laatste voerhekken liggen klaar. De kraan op de achtergrond is bezig met het &apos;puinbed&apos; rond de stal, voordat er bestraat gaat worden. Riny Siebes is links op de achtergrond bezig met het voeren van de kalveren.&lt;/p>
&lt;p> &lt;/p>
&lt;p>Binnenkort volgt het laatste deel van de stalbouw bij familie Siebes; een reportage mét koeien.

  De laatste voerhekken liggen klaar. De kraan op de achtergrond is bezig met het 'puinbed' rond de stal, voordat er bestraat gaat worden. Riny Siebes is links op de achtergrond bezig met het voeren van de kalveren.

   

  Binnenkort volgt het laatste deel van de stalbouw bij familie Siebes; een reportage mét koeien.

  Foto: Hans Prinsen

Eén reactie

 • japke33

  zouden deze mensen nog lekker slapen s nachts?

Of registreer je om te kunnen reageren.