Rundveehouderij

Foto & video 12223 x bekeken 12 reactieslaatste update:26 sep 2016

De opvolger: ‘De fosfaatrechten vielen rauw op ons dak’

Opvolger Mathijs uit Aalten-Haart (Gld.) heeft een melkveebedrijf met zijn ouders. Zijn vader verzorgt het jongvee en de droge koeien. Mathijs melkt, verzorgt het melkvee, neemt het koemanagement voor zijn rekening en doet het meeste landwerk. Als hij echt moet kiezen is melken zijn favoriete bezigheid op de Boerderij.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik...

Geen grote dingen. Ik zou wel willen samenwerken met een akkerbouwer voor wisselteelt. Bijvoorbeeld met aardappelland. Dat is dan na de oogst in te zaaien als grasland. Dat geeft voor ons een hogere grasopbrengst. Niet dat we nu gras tekort komen, maar nieuw grasland geeft een betere kwaliteit gras.

Over vijf jaar...

Is de bedrijfsovername wel om en nabij afgerond. Verder zou ik best een beetje uit willen breiden maar het is de vraag of en wanneer dat kan. Anderhalf jaar geleden hebben we een nieuwe stal gezet. De vorige was oud en op, ik had mijn opleiding afgerond en het melkquotum zou vervallen. We willen 100 koeien gaan melken, de stal is er op berekend. De plannen van Dijksma met fosfaatrechten vielen rauw op ons dak. De markt voor fosfaatrechten zal de eerste jaren wel helemaal op slot zitten, tot er boeren gaan stoppen en hun rechten verkopen.

Lees ook verhalen van andere opvolgers:

Jeroen de Nijs (26): 'Bij pootaardappelen heb je al je vakmanschap nodig'

Femke Nijhof (18): 'Ik wil echt graag verder 
in de varkens'

Carmen Zwemmer (22): 'Met 10.000  koeien heb je veel personeel nodig'

Dit artikel is te lezen in uitgave 43 van 21 juli en is onderdeel van de rubriek 'De opvolger'. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

 • MdB1234

  Maar nu dus stal van 100 MK gevuld met 60 MK, dan maar afwachten of je als knelgeval wordt gezien. 40 MK tekort wordt toch wel lastig zeker met huidige melkprijs en nog steeds dalande tendens. Wel mooie stal engoede koeien op eerste gezicht

 • dayo

  dan komen er heeeeeeeeeeeeeeel veel knelgevallen, hij is niet de enigste!

 • c.ferdinands


   ga niet geloven in die kringloopwijzer dat moet het beloofde land worden  gaat net als minas  door brussel afgeschoten worden

 • koestal

  Veel bestuurders waren er wel met op de hoogte,hadden blijkbaar voorkennis  en hebben hier gebruik of misbruik van gemaakt

 • Pieter5775

  Riante arbeidspositie met 2 man sterk 60 mk, baan buitenhuis erbij nemen lijkt me het beste...

 • frl

  Hoeveel ha is erbij ?

 • BO(skabout)ER

  30 hectare grond.

 • @123

  Koestal het zou voor de duidelijkheid goed zijn als er een onderzoek komt wie van de bestuurders met voorkennis heeft uitgebreid,het is toch van de zotte dat andere die niet hebben uitgebreid straks moeten inleveren voor die mogelijke uitbreiders met voorkennis. 

 • BO(skabout)ER

  overigens zijn er ook LTO bestuurders met genoeg land die nog veel wouden uitbreiden maar dit nu niet kunnen door de fosfaat toestand. 

 • Tearpoal

  Als LTO-bestuurders verantwoordelijkheid hadden genomen hadden ze dit niet zo
  giganties uit de klauwen laten lopen. Maar ja, de stoel onder hun achterwerk hè.

 • hooghoes

  Beter opletten  ! Dit had je aanzien kunnen komen .en waarom een stal voor 100 koeien .

 • trijnie

  Mooie koeien.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.