Rundveehouderij

Foto & video 18747 x bekeken 19 reactieslaatste update:26 sep 2016

De opvolger: Carmen neemt bedrijf met 10.000 koeien over

Opvolger Carmen Zwemmer (22) gaat een flinke uitdaging aan als ze het Amerikaanse melkveebedrijf van haar ouders gaat overnemen: ze houden in totaal 10.000 melkkoeien. Er zijn akkerbouwers gecontracteerd die speciaal voor hen de benodigde voedergewassen telen.

Carmen is net afgestudeerd aan de Michigan State University. Ze springt bij waar nodig, onder meer bij de zomerse 'boerderij-ontbijten'. Een event waarbij meestal zo'n 3.000 mensen een kijkje komen nemen op het bedrijf en er tegelijk gratis kunnen ontbijten.

Haar ouders zijn haar grootste voorbeeld: "In 1999 gaven ze hun bedrijf met 100 koeien in Flevoland op om te verhuizen naar een land waar alles nieuw voor hen was. Ze bouwden dit bedrijf vanuit het niets op, werkten keihard en waren intussen geweldige ouders voor mij en mijn broers."

Als ik het bedrijf overneem verander ik ...

"Mijn ouders hebben het duidelijk erg goed gedaan. Ik wil dan ook geen grote dingen veranderen. Wel werk ik aan het maken van instructievideo's voor nieuwe medewerkers. Met 10.000  koeien heb je veel personeel nodig. Via de video's leren ze vooraf alvast een beetje hoe wij werken en waarom we bepaalde dingen doen zoals we ze doen. Dat komt de verzorging van de koeien en de productie ten goede."

Over vijf jaar ...

"Mijn ouders, vooral mijn vader, zijn nu nog erg betrokken bij het bedrijf. Met het overnemen wil ik daarom wachten tot zij zover zijn. Maar over vijf jaar heb ik hopelijk wel een grotere rol in het bedrijf. Welke? De toekomst is onzeker, en dat is juist het mooie ervan."

Beweeg uw muis over de rode iconen voor meer informatie.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 40 van 30 juni en is onderdeel van de rubriek 'De opvolger'. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  D'r zijn er ook die zeer geslaagd zijn in een amerikaans avontuur met Willy v Bakel als springplank!

 • pinkeltje


  Vanuit het niets opgebouwd is en beetje betrekkelijk, maar ze hadden het in Flevoland ook als wereldkampioen niet gered om in 15 jaar tijd van 100 naar 10.000 koeien te groeien. Inderdaad via van Bakel daar heen gegaan. Dat was nog in de tijd dat ook van Bakel zijn vermeende imperium nog aan het opbouwen was en achteraf gezien gelukkig ruim op tijd voor de crisis in de melk uitbrak waardoor er al wat spek op de ribben zat. Maar los van wat dan ook is het een hele prestatie om door te groeien naar 10.000 koeien en een minstens zo grote prestatie om dat in de benen te houden. Daar komen andere vaardigheden aan te pas dan wat we in Nederland menen wat voorwaarden zijn om een megastal met succes te runnen. Over de betrekkelijkheid van het modewoord megastal gesproken.

 • Fermer

  Hoe groter, hoe beter, j.verstraten1? Zonder cijfers weet je niks.

 • ohzo

  Goed gedaan en respect!

 • dayo

  @emmerei cijfers??? als die niet goed zijn/waren dan bestonden ze al niet meer, wat een prestatie!

 • daan1908


  Knap werk ,  ja  wat is  de   betekenis  van  megastal  alhier . Hier  te  lande  wordt  het  een  discussie  van  drie  keer  niets . 

  Er  is  maar  1  ding  wat  telt  en  dat  is  het  welzijn  van  de  koe .

  Er  zijn  in  Nederland  stallen  genoeg  met  40  koeien  waar  het  welzijn  van  de  koeien  gewoon  minder  is  dan in  stallen  met  10.000  koeien in  de  USA ,  maar  ja  als  mensen  dat  niet  willen  zien  wat   dan  ?

   

 • pinkeltje


  Nou ja, die stal met 10.000 koeien moet volgens mij nog worden uitgevonden, maar een koe wordt er niet meer of minder gelukkig om wanneer er achter haar stal nog een paar stallen staan. Alles staat en valt met efficiëntie en zeker met deze omvang is het vooral een zaak van management en het juiste personeel zien te vinden en die ook gemotiveerd te houden. Al met al een hele prestatie wanneer je dat in de benen kunt houden en aan een volgende generatie over kunt dragen. Maar net als overal en bij alles en iedereen geldt dat resultaten van het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. Het is iedere dag weer opnieuw een uitdaging om op alle fronten scherp te blijven.

 • tikka


  Knap dat ze in een generatie een bedrijf met deze omvang hebben weten te realiseren. vaklui lijkt mij.

 • landboer


  Ieder zn ding, zat liever in Flevoland met honderd koeien!

 • veldzicht

  Jammer dat er niet bij staat in welke staat het is,hier in Nederland toch niet wenselijk dergelijke stallen,veel te kleinschalig  met te smalle wegen en te dicht bevolkt.

 • Welinkm

  @veldzicht, de staat is wel vermeld: Michigan. Klik op de button met het rode hoofdje voor meer.

 • agratax2

  @tikka. Veergeet niet dat we dit bedrijf niet mogen vergelijken met een grondgebonden bedrijf. Zij zijn te vergelijken met een varkenshouderij. Alles wat deze mensen nodig waren voor hun immigratie was een bouwplaats en koeien. Geld was er al door verkoop in de Flevopolder. Zij hebben erg weinig geld in onroerendgoed geinvesteerd. Het voer zal niet betaald worden voor het is ontvangen, Het geld is dan ook nooit langer onderweg dan van oogst tot oogst, bij de grondgebonden boer is het van voorjaar tot oogst volgend jaar onder weg. De kapitaalsinput is dan ook hoger voor 100 koeien hier dan voor 100 koeien daar. Zo zijn er nog wel enkele verschillen op te voeren. Dit neemt niet weg dat ik respect heb voor deze (industriele) ondernemers. 

 • veldzicht

  Welinkm #11,ik heb het gezien,ik had beter moeten kijken.

 • koestal

  Michigan is een staat met veel melkveehouders

 • pinkeltje


  Lijkt me dat je met 10.000 koeien inmiddels toch ook wat in onroerend goed hebt geïnvesteerd. En waarom zou je zelf grond aankopen/huren wanneer het goedkoper is om voer aan te kopen en mest af te voeren? Wat dat betreft vind ik de discussie die momenteel in NL gaande is ook tamelijk onzinnig. Dat er nogal wat verschillen zijn tussen USA en NL die verklaren waarom daar meer grote bedrijven in relatief korte tijd zijn ontstaan dat zal geen nieuws zijn. Op bedrijven met een soortgelijke omvang zitten we in NL niet te wachten en er zijn ook vrijwel geen mogelijkheden voor. Denk ook niet dat we dat erg moeten vinden. Als je in NL met 100 koeien geen boterham kunt verdienen kun je het met 1.000 ook niet. Maar dat enige schaalgrootte nodig zal zijn en dat die schaal ook geleidelijk groter zal worden om te kunnen blijven bestaan lijkt me ook in NL nogal wiedes. Of het leuk is dat is weer heel wat anders.

 • Foxxy

  Zet m op Carmen!!

  knap van je ouders ! Respect !

  Zuinig zijn op goed personeel, en het 'gewone' werk simpel houden !

 • Jan-Zonderland

  Wordt toch tijd dat we weer eens de grens over gaan en een dagje gaan toeren in Michigan. Ik weet ongeveer waar ze zitten en heb wel eens wat over hen gehoord maar dat ze zo'n groot bedrijf hebben opgebouwd over de jaren dat wist ik niet. Knap gedaan maar je moet het wel willen.

 • el

  Dat is pas een uitdaging, veel succes!

 • Dpj

  Knap werk om zo'n bedrijf op te zetten en te runnen. Dat is geen boeren meer maar managen. 

  Even voor de jongere generatie hier, is ze nog vrijgezel???

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.