Rundveehouderij

Foto & video 3507 x bekeken

Gestuurd verkeer, minder arbeid

Maatschap Bom-Wessels liet twee jaar geleden een V-stal voor 240 melkkoeien bouwen. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

Foto

 • Anjo (54), Janneke (53), Herbert (28) en Jos (20) Bom hebben in maatschap een melkveebedrijf. In het Drentse Emmer-Compascuum houdt de maatschap ongeveer 240 melkkoeien, 180 stuks jongvee en beschikt het over 80 hectare land. In 2013 bouwde het familiebedrijf een opvallende V-stal.

  Anjo (54), Janneke (53), Herbert (28) en Jos (20) Bom hebben in maatschap een melkveebedrijf. In het Drentse Emmer-Compascuum houdt de maatschap ongeveer 240 melkkoeien, 180 stuks jongvee en beschikt het over 80 hectare land. In 2013 bouwde het familiebedrijf een opvallende V-stal.

  Foto: Foto's: Hans Banus
 • Een overzicht van het erf, met rechts op de achtergrond de V-stal. Qua mestafzet zit de maatschap in een gunstige regio. Dit is een echt akkerbouwgebied.

  Een overzicht van het erf, met rechts op de achtergrond de V-stal. Qua mestafzet zit de maatschap in een gunstige regio. Dit is een echt akkerbouwgebied.

 • Een overzicht van de 100 meter lange en 40 meter brede V-stal met acht kappen. De beperkte hoogte van de stal springt in het oog. De goothoogte is 6 meter, de nokhoogte 7,5 meter. De melktank is buiten geplaatst; dat scheelt weer ruimte.

  Een overzicht van de 100 meter lange en 40 meter brede V-stal met acht kappen. De beperkte hoogte van de stal springt in het oog. De goothoogte is 6 meter, de nokhoogte 7,5 meter. De melktank is buiten geplaatst; dat scheelt weer ruimte.

 • Een fraai overzicht in de 0+6+0-stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Er is capaciteit voor 240 melkkoeien. Licht en lucht is er voldoende. De stal is in de afgelopen twee jaar gestaag volgezet; de veestapel groeide van 165 tot 240 dieren. Ook werd er iets grond bijgekocht.

  Een fraai overzicht in de 0+6+0-stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Er is capaciteit voor 240 melkkoeien. Licht en lucht is er voldoende. De stal is in de afgelopen twee jaar gestaag volgezet; de veestapel groeide van 165 tot 240 dieren. Ook werd er iets grond bijgekocht.

 • Het dak bestaat uit acht kappen met zeil. Daarvan kunnen de middelste vier open. Het klimaat is zodoende altijd fris. De ligboxen drogen altijd snel in. En als het dak dicht is, hoeft de maatschap niet bang te zijn voor regen in de boxen. De voergangen zitten tenslotte aan de zijkanten. Bij extreem weer is het lastiger. Bij hitte of vorst is buitentemperatuur ook echt binnentemperatuur. Op hete dagen met windstilte is het niet optimaal in de stal, maar dat komt niet vaak voor.

  Het dak bestaat uit acht kappen met zeil. Daarvan kunnen de middelste vier open. Het klimaat is zodoende altijd fris. De ligboxen drogen altijd snel in. En als het dak dicht is, hoeft de maatschap niet bang te zijn voor regen in de boxen. De voergangen zitten tenslotte aan de zijkanten. Bij extreem weer is het lastiger. Bij hitte of vorst is buitentemperatuur ook echt binnentemperatuur. Op hete dagen met windstilte is het niet optimaal in de stal, maar dat komt niet vaak voor.

 • De ventilatiegordijnen kunnen liefst 5 meter open. Ventilatie is er kortom bijna altijd wel.

  De ventilatiegordijnen kunnen liefst 5 meter open. Ventilatie is er kortom bijna altijd wel.

 • Eén van de twee driewegselectiepoorten, met rechts de behandelstraat/klauwbekapbox en links de terugloopgang van de melkstal. De maatschap koos voor gestuurd koeverkeer in de stal en is daar zeer tevreden over. "De looplijnen zijn kort, het werkt erg vlot en het arbeidsgemak is groot."

  Eén van de twee driewegselectiepoorten, met rechts de behandelstraat/klauwbekapbox en links de terugloopgang van de melkstal. De maatschap koos voor gestuurd koeverkeer in de stal en is daar zeer tevreden over. "De looplijnen zijn kort, het werkt erg vlot en het arbeidsgemak is groot."

 • Alle aandachtsgroepen bevinden zich voorin de stal. Dit is de separatieruimte met 28 boxen. Via twee driewegselectiepoorten krijgen de koeien na het melken vijf opties: een strohok voor de verse koeien, een behandelstraat (uiterst links), een opstartgroep, een hoogproductieve groep en een drachtige groep. Het meeste werk kan de maatschap altijd voorin de stal doen.

  Alle aandachtsgroepen bevinden zich voorin de stal. Dit is de separatieruimte met 28 boxen. Via twee driewegselectiepoorten krijgen de koeien na het melken vijf opties: een strohok voor de verse koeien, een behandelstraat (uiterst links), een opstartgroep, een hoogproductieve groep en een drachtige groep. Het meeste werk kan de maatschap altijd voorin de stal doen.

 • Dit is het ruim opgezette strohok. De maatschap heeft de sneldrinkers in dit hok vervangen door gewone waterbakken. Zo kunnen de dieren gemakkelijker veel drinken.

  Dit is het ruim opgezette strohok. De maatschap heeft de sneldrinkers in dit hok vervangen door gewone waterbakken. Zo kunnen de dieren gemakkelijker veel drinken.

 • In het strohok is een praktisch opvanghek gemonteerd. Zo kan Anjo Bom eenvoudig een koe vastzetten aan het voerhek. Let ook op het fraaie kantoor links. Van daaruit heeft Bom een perfect zicht op de stal.

  In het strohok is een praktisch opvanghek gemonteerd. Zo kan Anjo Bom eenvoudig een koe vastzetten aan het voerhek. Let ook op het fraaie kantoor links. Van daaruit heeft Bom een perfect zicht op de stal.

 • Dit is de wachtruimte voor de melkstal. Met op de achtergrond een automatisch opdrijfhek. Hier kunnen 200 koeien staan. De wachtruimte - die 40 centimeter oploopt - heeft ook een dubbel doel. De droge koeien zijn namelijk van de oude naar de nieuwe stal verhuisd. Hier kunnen ze buiten melktijden vreten aan het voerhek.

  Dit is de wachtruimte voor de melkstal. Met op de achtergrond een automatisch opdrijfhek. Hier kunnen 200 koeien staan. De wachtruimte - die 40 centimeter oploopt - heeft ook een dubbel doel. De droge koeien zijn namelijk van de oude naar de nieuwe stal verhuisd. Hier kunnen ze buiten melktijden vreten aan het voerhek.

 • Een overzicht van de 2x28-rapid exitmelkstal met beweegbare putvloer. Met het huidige aantal koeien is dat qua arbeid goed te doen. De melktijd bedraagt inclusief schoonmaken 1,5 uur. Meestal begint Anjo of Janneke te melken. De ander drijft de koeien dan richting de wachtruimte. Daarna gaan ze samen melken. Let ook weer op het vele licht.

  Een overzicht van de 2x28-rapid exitmelkstal met beweegbare putvloer. Met het huidige aantal koeien is dat qua arbeid goed te doen. De melktijd bedraagt inclusief schoonmaken 1,5 uur. Meestal begint Anjo of Janneke te melken. De ander drijft de koeien dan richting de wachtruimte. Daarna gaan ze samen melken. Let ook weer op het vele licht.

 • De maatschap vindt de grote capaciteit van en het ruime overzicht in de melkstal grote pluspunten. Maar er is ook voldoende aandacht voor behandelingen. Zo is in de melkstal onder meer gekozen voor MooMonitor-activiteitsmeting, een tweede melkleiding (separatiemelk), clustercleans en koeherkenning met geluidsmelding.

  De maatschap vindt de grote capaciteit van en het ruime overzicht in de melkstal grote pluspunten. Maar er is ook voldoende aandacht voor behandelingen. Zo is in de melkstal onder meer gekozen voor MooMonitor-activiteitsmeting, een tweede melkleiding (separatiemelk), clustercleans en koeherkenning met geluidsmelding.

 • De koeien liggen in diepstrooisel, tussen flexibele schoftbomen. Het diepstrooisel bevalt de maatschap erg goed. Het is een ideaal ligbed en de koeien blijven mooi schoon. Dikke hakken zijn er niet meer. Het is ook te terug te zien in het stalbeeld: de koeien staan te vreten óf ze liggen.

  De koeien liggen in diepstrooisel, tussen flexibele schoftbomen. Het diepstrooisel bevalt de maatschap erg goed. Het is een ideaal ligbed en de koeien blijven mooi schoon. Dikke hakken zijn er niet meer. Het is ook te terug te zien in het stalbeeld: de koeien staan te vreten óf ze liggen.

 • Dit is de mestscheider achterin de stal.

  Dit is de mestscheider achterin de stal.

 • Een overzicht van de dichte, emissiearme HCI-vloer. De vloer loopt naar het midden 2 procent af. De urine loopt zo weg, terwijl de mest door een schuif weggehaald wordt. De ammoniakuitstoot is berekend op 7,6 kg (opstalling).

  Een overzicht van de dichte, emissiearme HCI-vloer. De vloer loopt naar het midden 2 procent af. De urine loopt zo weg, terwijl de mest door een schuif weggehaald wordt. De ammoniakuitstoot is berekend op 7,6 kg (opstalling).

 • De combinatie diepstrooisel/dichte vloer werkt in de praktijk goed. De mestschuiven maken elke twee uur een ronde en dat is voldoende. Nu de stal volstaat, lopen de koeien prima op de dichte vloer. In het begin -toen de stalbezetting lager was - was het soms wat glad. Bovendien waren de koeien toen nog wat schrikachtig in de open stal. Alle buitengeluiden zijn goed te horen. Maar de dieren zijn daar al inmiddels al lang aan gewend.

  De combinatie diepstrooisel/dichte vloer werkt in de praktijk goed. De mestschuiven maken elke twee uur een ronde en dat is voldoende. Nu de stal volstaat, lopen de koeien prima op de dichte vloer. In het begin -toen de stalbezetting lager was - was het soms wat glad. Bovendien waren de koeien toen nog wat schrikachtig in de open stal. Alle buitengeluiden zijn goed te horen. Maar de dieren zijn daar al inmiddels al lang aan gewend.

 • Onder de mestafstort zit een aparte mestkelder voor de verse mest (voor de mestscheider).

  Onder de mestafstort zit een aparte mestkelder voor de verse mest (voor de mestscheider).

 • Deze elektrische mestmixer is later nog gekocht. Voorheen was er een tweedehands elektromotor, maar dat was geen succes.

  Deze elektrische mestmixer is later nog gekocht. Voorheen was er een tweedehands elektromotor, maar dat was geen succes.

 • Er is ook nog een waterslang tussen de behandelstraat en terugloopgang geplaatst. De roosters werden hier namelijk te glad.

  Er is ook nog een waterslang tussen de behandelstraat en terugloopgang geplaatst. De roosters werden hier namelijk te glad.

Of registreer je om te kunnen reageren.