Rundveehouderij

Foto & video 5918 x bekeken 6 reactieslaatste update:16 jul 2014

Stofwolken op biobed, ventilatie genoeg

Melkveehouder Albert Blommestijn in De Kwakel (N.-H.) liet eind 2013-begin 2014 een nieuwe, bijzondere stal bouwen: een roundhouse. Begin juni gingen de koeien erin. Boerderij volgde de stalbouw en ging onlangs opnieuw langs, tijdens het melken.

Foto

 • Albert Blommestijn (49) heeft in De Kwakel (N.-H.) een biologisch melkveebedrijf met 33 melkkoeien, 17 stuks jongvee en 28 hectare land. Daarnaast heeft hij een recreatietak: Poldersport. Blommestijn begon in het najaar van 2013 met een bijzondere stalbouw: de roundhouse. Eind mei werd de bouw afgerond, de week erna gingen de eerste koeien erin. De stal kostte inclusief voerhekken €97.000 (beluchtingssysteem biobed niet meegerekend). De bovenbouw van de melkstal kwam uit op €60.000, terwijl de onderbouw van de roundhouse, de melkstal, de voerruimte en de verharding rond de stal €250.000 kostten. Dat laatste was nodig omdat hier veengrond is.

  Albert Blommestijn (49) heeft in De Kwakel (N.-H.) een biologisch melkveebedrijf met 33 melkkoeien, 17 stuks jongvee en 28 hectare land. Daarnaast heeft hij een recreatietak: Poldersport. Blommestijn begon in het najaar van 2013 met een bijzondere stalbouw: de roundhouse. Eind mei werd de bouw afgerond, de week erna gingen de eerste koeien erin. De stal kostte inclusief voerhekken €97.000 (beluchtingssysteem biobed niet meegerekend). De bovenbouw van de melkstal kwam uit op €60.000, terwijl de onderbouw van de roundhouse, de melkstal, de voerruimte en de verharding rond de stal €250.000 kostten. Dat laatste was nodig omdat hier veengrond is.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Dit is de roundhouse, een ronde vrijloopstal, gezien vanaf de dijk. De zijkanten zijn volledig open, datzelfde geldt voor de stalnok. Er is dus ruim voldoende ventilatie. Het is een uniek staltype voor een Nederlands melkveebedrijf. De stal heeft een diameter van 30,25 meter en er is geen hekwerk. De roundhouse telt in totaal zestien spanten en de staalconstructie is verzinkt. Die wordt overspannen door een kunststof doek. “Ideaal”, stelt Blommestijn, “in de winter is het een paraplu en in de zomer is het een parasol. En het werkt. Tijdens de eerste hete dagen van dit jaar, was het in de stal goed vol te houden.”

  Dit is de roundhouse, een ronde vrijloopstal, gezien vanaf de dijk. De zijkanten zijn volledig open, datzelfde geldt voor de stalnok. Er is dus ruim voldoende ventilatie. Het is een uniek staltype voor een Nederlands melkveebedrijf. De stal heeft een diameter van 30,25 meter en er is geen hekwerk. De roundhouse telt in totaal zestien spanten en de staalconstructie is verzinkt. Die wordt overspannen door een kunststof doek. “Ideaal”, stelt Blommestijn, “in de winter is het een paraplu en in de zomer is het een parasol. En het werkt. Tijdens de eerste hete dagen van dit jaar, was het in de stal goed vol te houden.”

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een overzicht in de vrijloopstal. Licht en lucht is er voldoende. Vooral dat laatste. De open zijkanten zijn bijna 4 meter hoog. De roundhouse is 700 m² groot en is berekend op 85 grootvee-eenheden. Het is de bedoeling dat hier straks een familiekudde van 60 melkkoeien en 25 stuks jongvee gaat lopen, ruimte genoeg dus. Zover is het echter nog niet. “Komende winter beginnen we met de familiekudde. Een maand daarvoor laten we de koeien en het jongvee samen weiden, zodat de sociale rangorde bepaald wordt. Daarna gaat de kudde samen met de kalveren naar binnen”, zegt Blommestijn. “Die ene maand moet voldoende zijn.”

  Een overzicht in de vrijloopstal. Licht en lucht is er voldoende. Vooral dat laatste. De open zijkanten zijn bijna 4 meter hoog. De roundhouse is 700 m² groot en is berekend op 85 grootvee-eenheden. Het is de bedoeling dat hier straks een familiekudde van 60 melkkoeien en 25 stuks jongvee gaat lopen, ruimte genoeg dus. Zover is het echter nog niet. “Komende winter beginnen we met de familiekudde. Een maand daarvoor laten we de koeien en het jongvee samen weiden, zodat de sociale rangorde bepaald wordt. Daarna gaat de kudde samen met de kalveren naar binnen”, zegt Blommestijn. “Die ene maand moet voldoende zijn.”

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De dieren lopen en liggen op een biobed van grove houtsnippers. Blommestijn composteert met behulp van een beluchtingssysteem. Dit systeem bevalt hem tot nu toe prima. De koeien lopen er goed op, de temperatuur in de kern blijft hoog en de mest droogt snel. Al beseft de veehouder dat de echte vuurproef pas in de winter komt.

  De dieren lopen en liggen op een biobed van grove houtsnippers. Blommestijn composteert met behulp van een beluchtingssysteem. Dit systeem bevalt hem tot nu toe prima. De koeien lopen er goed op, de temperatuur in de kern blijft hoog en de mest droogt snel. Al beseft de veehouder dat de echte vuurproef pas in de winter komt.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Ventilatie is er in ieder geval voldoende. De wind komt van alle kanten doordat de stal volledig open is. Maar ook de nok is open: 10 m².

  Ventilatie is er in ieder geval voldoende. De wind komt van alle kanten doordat de stal volledig open is. Maar ook de nok is open: 10 m².

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Tijdens het maken van deze Boerderij-reportage werden de koeien net gemolken. Hier worden ze opgehaald. Voor de dieren is het nog even wennen. Het was pas de tiende melkdag in de nieuwe stal. Bovendien werden ze in de oude situatie in de grup gemolken. Een flinke overgang dus.

  Tijdens het maken van deze Boerderij-reportage werden de koeien net gemolken. Hier worden ze opgehaald. Voor de dieren is het nog even wennen. Het was pas de tiende melkdag in de nieuwe stal. Bovendien werden ze in de oude situatie in de grup gemolken. Een flinke overgang dus.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De koeien van Blommestijn zijn allemaal gehoornd. In combinatie met de nieuwe melkstal (een 2x4 tandem) doet de veehouder nog rustig aan. Hij melkt halfautomatisch, terwijl volautomatisch ook een optie is. Hij bouwt het rustig op.

  De koeien van Blommestijn zijn allemaal gehoornd. In combinatie met de nieuwe melkstal (een 2x4 tandem) doet de veehouder nog rustig aan. Hij melkt halfautomatisch, terwijl volautomatisch ook een optie is. Hij bouwt het rustig op.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De koeien zijn gearriveerd en worden hier opgedreven, richting de melkstal. In deze aanloopperiode gaat dat nog niet allemaal van een leien dakje. Soms is er nog onvoldoende overzicht of lopen koeien via de terugloopgang verkeerd om de melkstal in. Maar dat is ook een kwestie van gewenning. De overgang van de grup naar een selectiepoortje kost even tijd.

  De koeien zijn gearriveerd en worden hier opgedreven, richting de melkstal. In deze aanloopperiode gaat dat nog niet allemaal van een leien dakje. Soms is er nog onvoldoende overzicht of lopen koeien via de terugloopgang verkeerd om de melkstal in. Maar dat is ook een kwestie van gewenning. De overgang van de grup naar een selectiepoortje kost even tijd.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Dit is de melkstal: een 2x4 open tandem. Blommestijn melkt de 33 koeien nu nog vaak met zijn vrouw of zoon. Het melken duurt dan een halfuur tot drie kwartier. Vrij lang, maar het is dan ook een aanloopperiode. De veehouder wil bij een volle bezetting straks in zijn eentje 60 koeien in een uur kunnen melken. Een realistisch doel, stelt hij.

  Dit is de melkstal: een 2x4 open tandem. Blommestijn melkt de 33 koeien nu nog vaak met zijn vrouw of zoon. Het melken duurt dan een halfuur tot drie kwartier. Vrij lang, maar het is dan ook een aanloopperiode. De veehouder wil bij een volle bezetting straks in zijn eentje 60 koeien in een uur kunnen melken. Een realistisch doel, stelt hij.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een 2x4-visgraat zag Blommestijn minder zitten. Dan gaan de koeien in een groep van vier weg. In dit systeem kunnen de dieren ook solo vertrekken (zie foto). En dat melkt sneller. Het enige nadeel is dat een open tandem iets langer is. Let ook op het looppad links. Bezoekers van dit biologische bedrijf kunnen ook het melken volgen.

  Een 2x4-visgraat zag Blommestijn minder zitten. Dan gaan de koeien in een groep van vier weg. In dit systeem kunnen de dieren ook solo vertrekken (zie foto). En dat melkt sneller. Het enige nadeel is dat een open tandem iets langer is. Let ook op het looppad links. Bezoekers van dit biologische bedrijf kunnen ook het melken volgen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Ventilatie komt overal terug, ook in de melkstal. De zijkanten kunnen volledig open.

  Ventilatie komt overal terug, ook in de melkstal. De zijkanten kunnen volledig open.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een aandachtspunt tijdens de eerste melkweek. In die eerste dagen braken de koeien regelmatig door de melkboxdeurtjes. Die worden pneumatisch via luchtdruk gestuurd. Dat probleem is inmiddels verholpen.

  Een aandachtspunt tijdens de eerste melkweek. In die eerste dagen braken de koeien regelmatig door de melkboxdeurtjes. Die worden pneumatisch via luchtdruk gestuurd. Dat probleem is inmiddels verholpen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Via deze terugloopgang lopen de koeien terug de roundhouse in.

  Via deze terugloopgang lopen de koeien terug de roundhouse in.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De melktank heeft een bescheiden capaciteit van 4.000 liter. Meer is op dit bedrijf ook niet nodig.

  De melktank heeft een bescheiden capaciteit van 4.000 liter. Meer is op dit bedrijf ook niet nodig.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Van links naar rechts: de voergang, de mestgang en de roundhouse. De voerplaatsen zijn dus buiten. Het voer kan dan nat worden, maar daar staan lagere bouwkosten tegenover. Daar heeft Blommestijn wel een paar 'baaldagen' met regen voor over. Tijdens hevige slagregens met veel wind kan overigens een derde van de roundhouse nat worden. Maar ook dat is geen enorm probleem. Door de vele ventilatie droogt de stal altijd snel.

  Van links naar rechts: de voergang, de mestgang en de roundhouse. De voerplaatsen zijn dus buiten. Het voer kan dan nat worden, maar daar staan lagere bouwkosten tegenover. Daar heeft Blommestijn wel een paar 'baaldagen' met regen voor over. Tijdens hevige slagregens met veel wind kan overigens een derde van de roundhouse nat worden. Maar ook dat is geen enorm probleem. Door de vele ventilatie droogt de stal altijd snel.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Deze foto is het beste bewijs. Van een natte bodem is geen sprake. Wel van stofwolken.

  Deze foto is het beste bewijs. Van een natte bodem is geen sprake. Wel van stofwolken.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • In de winter kan het in de roundhouse natuurlijk wel flink koud worden. Maar Blommestijn verwacht ook dan geen grote problemen. Het drinkwater is voorzien van een verwarmingselement en een rondpompsysteem. Stevige vorst is dan geen bezwaar. Voor de koeien is de veehouder ook niet bang. “Die gedijen goed tussen de min 20 en 20 graden. Ik moet alleen zelf een dikke winterjas aantrekken.”

  In de winter kan het in de roundhouse natuurlijk wel flink koud worden. Maar Blommestijn verwacht ook dan geen grote problemen. Het drinkwater is voorzien van een verwarmingselement en een rondpompsysteem. Stevige vorst is dan geen bezwaar. Voor de koeien is de veehouder ook niet bang. “Die gedijen goed tussen de min 20 en 20 graden. Ik moet alleen zelf een dikke winterjas aantrekken.”

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Extra koecomfort: in de stal hangt een automatische koeborstel.

  Extra koecomfort: in de stal hangt een automatische koeborstel.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • In de nok hangt tl-ledverlichting. Die lampen geven twee derde energiebesparing.

  In de nok hangt tl-ledverlichting. Die lampen geven twee derde energiebesparing.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een overzicht van de recreatietak van Blommestijn: Poldersport.
www.poldersport.com

  Een overzicht van de recreatietak van Blommestijn: Poldersport. www.poldersport.com

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv

Laatste reacties

 • Koeienboer Jannes

  Beetje jammer van die tandem.

 • dayo

  voer dat nat regent wend volgens mij nooit, dak 2 meter door laten steken kost ook niet zoveel meer op het totaal..., verder prachtig dat iemand eens iets heel anders durft te proberen! succes

 • Sjaak

  Eigenlijk toch wel diep triest, dat je voor een investering van ruim 4 ton niet meer hebt staan dan dit...

 • joannes

  Vergeet het show element niet @Sjaak. In combinatie met die Poldersport kan je natuurlijk geen gesloten efficiente stal voor HF bouwen. Met een ¨Familie Kudde¨ die in een open stal - lees transparante - gehuisvest worden, krijg je positieve aandacht die in lijn is met Poldersport. Zie dat extra geld maar als een investering in Publiciteit! Ik zou het zo begrijpen!

 • bruggeweerd

  @Sjaak is het dan wel zo duur? In totaal 407.000 euro, delen door 85 koeplaatsen/Gve in de stal, is volgens mij 4705 euro per plaats. En dat is inclusief heijen van de fundering en verharding rond de stal. Volgens mij worden er wel duurdere stallen gebouwd...

 • landboer

  #5 Dan heb je tenminste een stal..

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.