Rundveehouderij

Foto & video 1856 x bekeken laatste update:9 mei 2014

Limagrain zaait proefvelden in

Zadenveredelaar Limagrain heeft in het Brabantse Wouw vanaf 24 april in vier dagen de proefveldjes ingezaaid.

Foto

 • De maisresearchafdeling van veredelaar Limagrain (LG) zaait de laatste maisproefvelden binnen de Noord-West Europese klimaatzone in het West-Brabantse Wouw in. De inzaai is dit jaar bijzonder vlot verlopen, ook hier in Wouw gaat het zaad onder perfecte omstandigheden de grond in.

  De maisresearchafdeling van veredelaar Limagrain (LG) zaait de laatste maisproefvelden binnen de Noord-West Europese klimaatzone in het West-Brabantse Wouw in. De inzaai is dit jaar bijzonder vlot verlopen, ook hier in Wouw gaat het zaad onder perfecte omstandigheden de grond in.

  Foto: Limagrain
 • Het veredelingsprogramma voor de Noordwest- Europese klimaatzone wordt gecoördineerd vanuit het researchbedrijf van Limagrain Nederland in Rilland. Deze zone strekt zich uit van Engeland tot Noord-Duitsland en van Noord-Frankrijk tot Zuid-Zweden.

  Het veredelingsprogramma voor de Noordwest- Europese klimaatzone wordt gecoördineerd vanuit het researchbedrijf van Limagrain Nederland in Rilland. Deze zone strekt zich uit van Engeland tot Noord-Duitsland en van Noord-Frankrijk tot Zuid-Zweden.

  Foto: Limagrain
 • Landbouwzadenveredelaar Limagrain heeft een wereldomvattend kweekprogramma voor mais. Het wereldwijde maisresearchnetwerk omvat 32 kweekstations in de wereld, waarvan 16 in Europa. Het Europese maisprogramma is opgedeeld in 5 klimaatzones, waarin specifiek rassen voor die zone ontwikkeld worden.

  Landbouwzadenveredelaar Limagrain heeft een wereldomvattend kweekprogramma voor mais. Het wereldwijde maisresearchnetwerk omvat 32 kweekstations in de wereld, waarvan 16 in Europa. Het Europese maisprogramma is opgedeeld in 5 klimaatzones, waarin specifiek rassen voor die zone ontwikkeld worden.

  Foto: Limagrain
 • Het Nederlandse maisresearchteam is in twee ploegen bezig met de proefveldinzaai. Terwijl de ene ploeg nog in Noord-Duitsland bezig is, zaait de andere dichter bij huis de proefvelden in. De afdeling zaait jaarlijks ruim 30.000 veldjes in met potentiele nieuwe rassen, op zo’n 40 hectare huurpercelen verspreid in de kweekzone.

  Het Nederlandse maisresearchteam is in twee ploegen bezig met de proefveldinzaai. Terwijl de ene ploeg nog in Noord-Duitsland bezig is, zaait de andere dichter bij huis de proefvelden in. De afdeling zaait jaarlijks ruim 30.000 veldjes in met potentiele nieuwe rassen, op zo’n 40 hectare huurpercelen verspreid in de kweekzone.

  Foto: Limagrain
 • Het zaaiteam bestaat uit drie man. Chauffeur Louis Jansen zorgt dat de veldjes perfect op hun plaats komen. Eric Neels vult de zaaimachine steeds met een ander ras. Jaimy Oudeman controleert het zaaiwerk en vult het zaad aan.

  Het zaaiteam bestaat uit drie man. Chauffeur Louis Jansen zorgt dat de veldjes perfect op hun plaats komen. Eric Neels vult de zaaimachine steeds met een ander ras. Jaimy Oudeman controleert het zaaiwerk en vult het zaad aan.

  Foto: Limagrain
 • De vierrijige zaaimachine is drastisch aangepast door de technische staf van LG. Op elke zes meter komt een veldje te liggen, met daartussen een lege strook. Eric Neels vult steeds de twee trechters met een zakje zaad. De duizenden zakjes zaad zijn in de wintermaanden voorbereid in Rilland.

  De vierrijige zaaimachine is drastisch aangepast door de technische staf van LG. Op elke zes meter komt een veldje te liggen, met daartussen een lege strook. Eric Neels vult steeds de twee trechters met een zakje zaad. De duizenden zakjes zaad zijn in de wintermaanden voorbereid in Rilland.

  Foto: Limagrain
 • Naast de machine loopt een draad met bollen mee. Telkens wanneer een bol de machine passeert, valt een nieuwe partij zaad de zaaimachine in. Zo liggen de veldjes perfect op afstand.

  Naast de machine loopt een draad met bollen mee. Telkens wanneer een bol de machine passeert, valt een nieuwe partij zaad de zaaimachine in. Zo liggen de veldjes perfect op afstand.

  Foto: Limagrain
 • Jaimy Oudeman controleert regelmatig de zaaiafstand en –diepte. Ook checkt hij of de tussenpaden goed liggen, zodat deze in heel het veld gelijk lopen.

  Jaimy Oudeman controleert regelmatig de zaaiafstand en –diepte. Ook checkt hij of de tussenpaden goed liggen, zodat deze in heel het veld gelijk lopen.

  Foto: Limagrain
 • Over enkele dagen zit het zaaiwerk er weer op en vanaf dan starten de maisveredelaars met de monitoring gedurende het groeiseizoen. Alleen rassen die op alle vlakken goed scoren gaan vervolgens door voor verdere beproeving die bij elkaar zo’n drie jaar in beslag neemt.

  Over enkele dagen zit het zaaiwerk er weer op en vanaf dan starten de maisveredelaars met de monitoring gedurende het groeiseizoen. Alleen rassen die op alle vlakken goed scoren gaan vervolgens door voor verdere beproeving die bij elkaar zo’n drie jaar in beslag neemt.

  Foto: Limagrain
 • De potentiële rassen worden onder lokale praktijkomstandigheden beproefd op onder andere opkomst, koudetolerantie, uitstoeling, legering, ziekten en stay green. Na het groeiseizoen worden de proefvelden geoogst met een speciale hakselaar, die de mais direct analyseert op onder meer VEM, zetmeel, celwandverteerbaarheid en drogestof(opbrengst).

  De potentiële rassen worden onder lokale praktijkomstandigheden beproefd op onder andere opkomst, koudetolerantie, uitstoeling, legering, ziekten en stay green. Na het groeiseizoen worden de proefvelden geoogst met een speciale hakselaar, die de mais direct analyseert op onder meer VEM, zetmeel, celwandverteerbaarheid en drogestof(opbrengst).

  Foto: Limagrain

Of registreer je om te kunnen reageren.