Rundveehouderij

Foto & video 7558 x bekeken 4 reacties

Robots melken door tijdens colleges op universiteit

Maatschap Peeters liet deze zomer een nieuwe ligboxenstal bouwen. Onder meer met twee Merlin Fullwood melkrobots.

Foto

 • Samen met echtgenote Rian (47) heeft René (47) Peeters in een vof een melkveebedrijf in het Brabantse Dongen. Het areaal omvat 54 hectare waarop gras en mais worden geteeld. Het voerrantsoen bestaat momenteel uit 60/40 mais/gras. De gemiddelde productie van de huidige 80 Holstein koeien bedraagt circa 8.500 liter met 4,4 vet en 3,45 eiwit. Naast hun melkveebedrijf werken beiden parttime op de Universiteit van Tilburg. René als docent wiskunde en Rian op de afdeling personeelszaken. Vrijdag 14 november 2014 van 13.00 uur tot 16.00 uur houdt de familie Peeters een open dag op hun bedrijf aan de Kleindongenseweg 51 in Dongen.

  Samen met echtgenote Rian (47) heeft René (47) Peeters in een vof een melkveebedrijf in het Brabantse Dongen. Het areaal omvat 54 hectare waarop gras en mais worden geteeld. Het voerrantsoen bestaat momenteel uit 60/40 mais/gras. De gemiddelde productie van de huidige 80 Holstein koeien bedraagt circa 8.500 liter met 4,4 vet en 3,45 eiwit. Naast hun melkveebedrijf werken beiden parttime op de Universiteit van Tilburg. René als docent wiskunde en Rian op de afdeling personeelszaken. Vrijdag 14 november 2014 van 13.00 uur tot 16.00 uur houdt de familie Peeters een open dag op hun bedrijf aan de Kleindongenseweg 51 in Dongen.

  Foto: Guus Queisen
 • Deze zomer werd een ligboxenstal van 50 x 36 meter met een voorbouw van 5 x 15,5 m gerealiseerd voor uiteindelijk 145 koeien die door twee Merlin Fullwood melkrobots worden gemolken.

  Deze zomer werd een ligboxenstal van 50 x 36 meter met een voorbouw van 5 x 15,5 m gerealiseerd voor uiteindelijk 145 koeien die door twee Merlin Fullwood melkrobots worden gemolken.

  Foto: Guus Queisen
 • De voorkeur van Peeters ging uit naar 0-6-0-stal. Met een minimale breedte van 40 meter paste deze niet op het bouwblok. Daarom koos de vof uiteindelijk voor een 36 meter brede 3-0-3-stal. Deze staat tot op 5 meter van de erfgrens.

  De voorkeur van Peeters ging uit naar 0-6-0-stal. Met een minimale breedte van 40 meter paste deze niet op het bouwblok. Daarom koos de vof uiteindelijk voor een 36 meter brede 3-0-3-stal. Deze staat tot op 5 meter van de erfgrens.

  Foto: Guus Queisen
 • De kelder is dichtgelegd met groene-vlagroosters van Den Boer Beton met kappen en kleppen. In combinatie met weidegang kent deze vloer een ammoniakuitstoot van 4,1 kg. “Door te investeren in deze vloer kunnen we de uitbreiding van de veestapel realiseren zonder de aankoop van ammoniakrechten.”

  De kelder is dichtgelegd met groene-vlagroosters van Den Boer Beton met kappen en kleppen. In combinatie met weidegang kent deze vloer een ammoniakuitstoot van 4,1 kg. “Door te investeren in deze vloer kunnen we de uitbreiding van de veestapel realiseren zonder de aankoop van ammoniakrechten.”

  Foto: Guus Queisen
 • Een ‘nadeel’ van de zachte groene-vlagroosters is dat sommige koeien de roosters als ligplaats gebruiken.

  Een ‘nadeel’ van de zachte groene-vlagroosters is dat sommige koeien de roosters als ligplaats gebruiken.

  Foto: Guus Queisen
 • Om kleur in de stal te brengen besloot Rian de deuren allemaal van een fris kleurtje te voorzien.

  Om kleur in de stal te brengen besloot Rian de deuren allemaal van een fris kleurtje te voorzien.

  Foto: Guus Queisen
 • Om de robot ook tijdens strenge vorstperiodes probleemloos te laten werken, hangt er een elektrisch verwarmingselement.

  Om de robot ook tijdens strenge vorstperiodes probleemloos te laten werken, hangt er een elektrisch verwarmingselement.

  Foto: Guus Queisen
 • In de stal staan twee Merlin melkrobots. Boven één is een machineruimte gecreëerd waar zich de compressor, vacuümpomp, hittevat en de voorkoeler bevinden. De hoofdreden dat de vof Peeters koos voor twee melkrobots zijn hun parttime banen bij de Universiteit van Tilburg. Voorheen stond René op zijn lesdagen al om half 5 ’s ochtends in de 40 jaar oude 2 x 4-visgraatmelkput. Dit betekende steevast een erg korte nachtrust.

  In de stal staan twee Merlin melkrobots. Boven één is een machineruimte gecreëerd waar zich de compressor, vacuümpomp, hittevat en de voorkoeler bevinden. De hoofdreden dat de vof Peeters koos voor twee melkrobots zijn hun parttime banen bij de Universiteit van Tilburg. Voorheen stond René op zijn lesdagen al om half 5 ’s ochtends in de 40 jaar oude 2 x 4-visgraatmelkput. Dit betekende steevast een erg korte nachtrust.

  Foto: Guus Queisen
 • De voergang is voorzien van een laag asfalt zodat de koeien er kunnen lopen zonder bang te zijn dat ze uitglijden.

  De voergang is voorzien van een laag asfalt zodat de koeien er kunnen lopen zonder bang te zijn dat ze uitglijden.

  Foto: Guus Queisen
 • In het midden van de stal is een cross-over, waar de koeien de voergang kunnen oversteken. Zo kunnen ze gebruik maken van zowel beide melkrobots als van de weidegang. De uitgang naar de weide bevindt zich aan de linkerzijde van de stal.

  In het midden van de stal is een cross-over, waar de koeien de voergang kunnen oversteken. Zo kunnen ze gebruik maken van zowel beide melkrobots als van de weidegang. De uitgang naar de weide bevindt zich aan de linkerzijde van de stal.

  Foto: Guus Queisen
 • Met één druk op de knop laat Peeters de cross-over zakken.

  Met één druk op de knop laat Peeters de cross-over zakken.

  Foto: Guus Queisen
 • En heeft hij de beschikking over één voergang.

  En heeft hij de beschikking over één voergang.

  Foto: Guus Queisen
 • De nieuwe stal is geschikt voor 145 koeien. Momenteel vertoeven er circa 80. Vanaf komend jaar wil Peeters geleidelijk groeien.

  De nieuwe stal is geschikt voor 145 koeien. Momenteel vertoeven er circa 80. Vanaf komend jaar wil Peeters geleidelijk groeien.

  Foto: Guus Queisen
 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen. 1 x per week zorgt Peeters voor een nieuwe laag zaagsel. “Ze hebben meer ruimte en liggen beter en daardoor langer.”

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen. 1 x per week zorgt Peeters voor een nieuwe laag zaagsel. “Ze hebben meer ruimte en liggen beter en daardoor langer.”

  Foto: Guus Queisen
 • Op het dak liggen 228 zonnepanelen. Dit moet voldoende zijn om de totale energiebehoefte af te dekken.

  Op het dak liggen 228 zonnepanelen. Dit moet voldoende zijn om de totale energiebehoefte af te dekken.

  Foto: Guus Queisen
 • De horizontale ventilator die automatisch inschakelt als de staltemperatuur meer dan 19 graden bedraagt, is een van investeringen die Peeters deed in het kader van de IDS-voorwaarden.

  De horizontale ventilator die automatisch inschakelt als de staltemperatuur meer dan 19 graden bedraagt, is een van investeringen die Peeters deed in het kader van de IDS-voorwaarden.

  Foto: Guus Queisen
 • De oude stal wordt gerenoveerd en geschikt gemaakt voor de pinken, verdeeld over vier groepen. De boxen worden versmald en het dak van asbest golfplaten vervangen.

  De oude stal wordt gerenoveerd en geschikt gemaakt voor de pinken, verdeeld over vier groepen. De boxen worden versmald en het dak van asbest golfplaten vervangen.

  Foto: Guus Queisen

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Mooie combi, Uni en melkveehouder. Respect.

 • Sjaak

  Mooi, bij beide 'takken' komt het nuchtere boerenverstand van pas...;)

 • boerke brabant

  mooie stal, alleen zonde van die lelijke geverfde deuren..

 • maartend

  vind de deuren juist leuk

Of registreer je om te kunnen reageren.