Foto: FrieslandCampina RundveeOpinie

‘Aangescherpte structuur FrieslandCampina zinvol’

FrieslandCampina sneller, scherper en zo winstgevender maken – niet te vergeten ook voor de leden. Dat is het grote doel achter de reorganisatie die is aangekondigd.

Topman Roelof Joosten hoopt de nieuwe structuur per 1 januari 2018 te hebben staan, over dik vier maanden dus.

Eind juli vertelde coöperatievoorzitter Frans Keurentjes net zo’n soort verhaal aan Boerderij. Hij wil ook meer winst uit FrieslandCampina en een hogere melkprijs.

Dat was in de goede volgorde: eerst de coöperatievoorzitter, dan degene die het grotendeels (maar niet alleen) moet uitvoeren. Dikke kans dat Joosten eerder klaar is dan Keurentjes. Bij Joosten moet bijna alles snel gaan, maar hij kan daarbij ook gericht sturen. Keurentjes is ‘slechts’ de hoogste vertegenwoordiger van de leden, die ook geacht worden om stappen te zetten. Maar zij hebben als eigenaren van FrieslandCampina én als zelfstandige ondernemers nogal wat noten op hun zang, zo bleek uit de vele reacties op het verhaal van Keurentjes. Ze willen wel meer melkgeld. Maar van al die extra eisen die aan henzelf worden gesteld, wordt niet iedereen even blij.

Basiszuivel is expansievat

Terug naar Joosten: zijn aanpak lijkt verstandig. Laat de divisies na ‘basiszuivel’ scherper hun eigen ding doen. Basiszuivel moet het expansievat zijn. En zet winstmaker annex potentieel bommetje China apart.

Beheer
WP Admin