<em>Foto: ANP</em> RundveeOpinie

‘Koeien naar buiten na vele jaren binnen’

Het gaat ook hier gebeuren. Na jaren naar volle tevredenheid de koeien binnen te hebben gehouden in een mooie nieuwe stal met heel veel ruimte en comfort, gaan binnenkort de deuren weer open.

De beslissing is destijds genomen omdat onze dames er, ondanks de vrije keuze en het mindere comfort in de oude stal, toch vaak voor kozen om binnen te blijven en we helaas niet in het bezit zijn van een grote huiskavel.

Vanaf de dag dat de deuren dicht bleven heeft er nooit één koe voor de deur staan loeien dat ze eruit wilde. Maar nu is er een vaste afnemer van onze Boerenkaas die toch wel heel graag onze koeien in de wei ziet. Nu valt dat bij ons sowieso niet heel erg op voor burgers; de huiskavel is lang en smal naar achteren. Vanaf de openbare weg zie je daar maar weinig van. Je zult dus echt moeten zoeken naar de koeien.

Leren omgaan met schrikdraad

Natuurlijk heeft deze beslissing wel wat voeten in aarde. Er staat geen hekwerk meer om grote delen van het land. Ook zullen de koeien weer moeten leren omgaan met schrikdraad. Dat zullen we eerst heel voorzichtig rondom de boerderij gaan oefenen met kleine groepjes. En ik denk dat we gedurende het seizoen moeten gaan ervaren wat het fijnste is voor de koeien. Vroeg naar buiten en overdag recreëren op de wei of laat naar buiten en ’s nachts slapen in de wei.

Hier in de omgeving staan nog helemaal geen koeien buiten, behalve bij één collega die zijn dames waterballetlessen heeft gegeven. De zware klei laat al die regen van de laatste tijd maar slecht zakken. We hebben dus nog heel even tijd. Dan kunnen we ons weer verdiepen in het risico op het oplopen van weide-infecties zoals longworm, leverbot en zelfs pensbot. Ook het mogelijke contact met de buurkoeien speelt daarbij een rol.

Koe zelf laten kiezen of ze naar buiten gaat

Al met al wordt het nog een hele uitdaging om de operatie gladjes te laten verlopen. Ik twijfel er niet aan dat het een proces wordt met vallen en opstaan, maar tegelijkertijd vind ik het een mooie uitdaging. Het enige waar ik moeite mee heb binnen alle weidegangregelingen is de verplichting voor de koe naar buiten te gaan. Wat mij betreft mag ze kiezen. Want in mijn ogen is dat toch echt het meest diervriendelijk.

Beheer
WP Admin