3530 x bekeken 11 reacties

'Kies voor grondgebonden weidemelk'

Ton Uijttewaal
Alleen grondgebondenheid creëert een rendabele melkveehouderij. Het definitief toekennen van productierechten aan hen die blind inzetten op meer, is gaan voor minder.

De beslissing over de toekenning van fosfaatrechten is afgelopen week gevallen. Het is een besluit met verstrekkende gevolgen. Nederland zadelt zich na de quotering weer op met extra productiekosten. Het is de vraag of er daardoor nog voldoende ontwikkelingsruimte wordt geboden richting maatschappelijk verantwoorde melkproductie.

De belangen van de enigszins monopolistische organisaties in de verwerking en financiering zijn ongekend. De huidige productie van megamelk biedt hen maximale zekerheid: wereldwijde afzet geproduceerd tegen kostprijs. Het is ronduit stuitend dat banken zekerheid, verkregen door het financieren van landbouwgrond, gebruiken om elders in de financiële jungle te mogen meespelen. Voor die zekerheid moet de boer nog rente betalen ook!

'Race naar de bodem'

De zuivel volgt door de versnelde schaalvergroting van het afgelopen jaar blind hetzelfde pad als de intensieve veehouderij. De bekende race naar de bodem. Het definitief toekennen van productierechten aan hen die blind inzetten op meer, is gaan voor minder. De toegevoegde waarde komt al lang niet meer van de export. De meeste afzetmarkten voor anonieme bulk zijn zelfvoorzienend. Zij zeggen dank en wij blijven zitten met de stank.

Dat wij China moeten voeden, blijkt in hun jaar van de aap een broodje van hetzelfde. Er ligt daar inmiddels een jaarvoorraad melkpoeder op de plank. De melkprijs in China is in rap tempo gedaald van €0,70 tot €0,40 per liter. Opmerkelijk genoeg heeft Campina laatst de productie van babyvoeding fors uitgebreid. Dat die fabriek in Duitsland staat, zegt genoeg. Daar wordt al jaren met alle gemak grootschalig geproduceerd, los van de voor ons vertrouwde milieu- en quotumkosten.

<em>Foto: Henk Riswick</em>
Foto: Henk Riswick

'Maak weidemelk grondgebonden'

De meerwaarde ligt nu echter voor het grijpen. Er dient dan wel weerstand te worden geboden aan degenen die enkel gaan voor eigenbelang en de korte termijn. Maak weidemelk grondgebonden, waarbij grond met A-rechten het recht geeft tot produceren. Geef daarnaast de huidige overschrijding B-rechten, die binnen 3 jaar vervallen tenzij ze worden afgebouwd tot A-rechten. Een keuze richting extensivering wordt zodoende gevoed door een interessante financiële prikkel. Dus bij invoering geen onmogelijke/schrijnende knelgevallen, maar een overgangsperiode die zorgt voor duurzame, concurrerende landbouw en dat binnen 3 jaar.

Uitwisseling van melk binnen sectoren

Maak zelfs de uitwisseling van fosfaat binnen de sectoren bespreekbaar. Dat biedt de gehele landbouwsector de gewenste ontwikkelingsruimte met een toekomstbestendig verdienmodel.

De staatssecretaris lijkt bang voor politieke verenpikkerij. Hij vergeet dat maatschappelijke geledingen zich inmiddels elders verenigen, los van welke politieke signatuur dan ook. Het platform van de gebiedsvriendelijke, Randstedelijke veehouderij is daarvan een voorbeeld.

Ton Uijttewaal is veehouder in het Utrechtse en mede initiatiefnemer van het Blokhovens Linievarken.

Laatste reacties

 • haj146

  Onneuzel gezwets. Wat denk je dat de grond dan gaat kosten. En wie kan het überhaupt nog betalen binnen 3 jaar. En o ja; de weidemelk betaald zo goed hè.....

 • farmerbn

  Ik denk dat T. Uijttewaal veel grond heeft of niet veel grond wil kopen. Misschien wil hij binnenkort stoppen en zijn land duur verkopen. Kan ook zijn dat hij weinig fosfaatrechten gaat krijgen en dat hij gefrustreerd is omdat de snelle groeiers die wel krijgen. Ik kan me in ieder geval niet indenken dat hij weinig land heeft en een (nieuwe) megastal met mega-hypotheek. Daarnaast denkt hij volgens mij dat als de grote groeiers minderen , de Nederlandse melkprijs stijgt.

 • simpel boerke

  Wat moeten we met dit doort klets koek artikelen van boeren die uitsluitend oplossingen zoeken die passen bij hun eigen situatie.

 • kiepel

  Grondgebonden weidemelk is te idealistisch, dit gaat de consument niet betalen.
  Eerste stuk verhaal is SUPER!
  Tip voor Ton: Conclusie aanpassen en hiermee proberen politiek draagvlak te krijgen. Je bent op de goede weg.

 • fransderondhoeven

  waarom bouwen ze flats in de steden in plaats van woonwijken hij die wil moet zijn koeien gewoon binnenhouden is veel efficiënter en voordeliger punt uit

 • Peerke1

  Wel lekker die weidemelk.

 • alco1

  Vooral in de winter.
  En ze halen het ook nog apart op.
  Lekker duurzaam!!!!!!!

 • geen boer

  Iedereen preekt (natuurlijk) voor eigen parochie, maar laat de markt beslissen en geef de consument de keus of hij duurdere weidemelk wil of goedkopere traditionele. Ben benieuwd!

 • alco1

  De groep weidemelk drinkers zijn nu biologisch.
  Kortom is weidemelk maar een bureaucratische hype.

 • geen boer

  al heel vaak gezegd: wanneer er een groep mensen is die meer voor een bepaald wens-productieproces wil betalen, dan moet de markt hierin kunnen voorzien. Prima en de bio-niche laat zien dat er een, weliswaar in volume beperkte, reële vraag naar kan zijn.
  Of er op het zuivel-schap tussen deze bio en traditioneel ook nog plek is voor iets als weidemelk waag ik ook te betwijfelen. Ik denk dat de consument aan de supermarktkassa koeien in wei opeens niet meer zo belangrijk vindt als op het enquete-formulier. Daarmee is de discussie dan eigenlijk ook al gevoerd.

 • farmerbn

  Eigenlijk vragen de ecolo's en de dierenvrienden aan de regering dat ze alle autofabrieken verplichten een mercedes te maken voor een lada-prijs. De domme politici laten zich zo gekmaken dat ze hieraan mee doen. Nietwetend dat zoiets niet kan.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.