Cees Veerman. Foto: Koos Groenewold RundveeOpinie

‘Adviezen van de werkgroep zullen niet helpen’

De adviezen van de werkgroep-Veerman zullen niet tot hogere en meer stabiele prijzen leiden.

Oud-minister Cees Veerman is voorzitter van een Europese Taskforce, die in het Nederlands Werkgroep Agrarische Markten heet. Die Werkgroep heeft een rapport afgeleverd met als titel Improving Market Outcomes, het verbeteren van de resultaten van de markten. De ondertitel zegt dat het gaat over het verbeteren van de positie van boeren in de aanbodketen. Het rapport begint met een citaat uit Prediker 5:8. In de Statenvertaling van mijn zondagschoolbijbel uit 1967 leest dat als volgt: ‘Het voordeel des aardrijks is voor allen: de koning zelfs wordt van het veld gediend.’

Marktgerichtheid komt niet terug in eerste hoofdstuk rapport

Ik weet niet of dit citaat is opgenomen om de CDA-achtergrond van de voorzitter te benadrukken. Over markten en marktgerichtheid zegt deze Bijbeltekst in elk geval niets. Toch neemt de werkgroep de marktgerichtheid als gegeven (hoofdstuk 1, paragraaf 3). De werkgroep had ook anders kunnen kiezen, opnieuw met een beroep op de Bijbel. Prediker 6:1 vertelt ons namelijk: ‘Er is een kwaad, dat ik gezien heb onder de zon, en het is veel onder de mensen.’ Er zijn er vast heel wat die deze tekst van toepassing achten op de marktgerichtheid van het landbouwbeleid.

In het rapport zitten allerlei adviezen. De werkgroep pleit bijvoorbeeld voor meer transparantie in de prijsvorming en de margeverdeling. In de woorden van de werkgroep: information asymmetry creates mistrust. Helemaal mee eens, schimmigheid leidt maar tot onrust en verdachtmakingen. Ik geloof echter niet dat nog meer transparantie over prijzen en margeverdeling tot beter functionerende markten, en tot hogere prijzen leidt. Boerderij Vandaag, het vroegere Agrarisch Dagblad, staat immers dagelijks vol met prijsgegevens. De varkensprijs is er tot nu toe niet stabieler of hoger van geworden.

Transparantie en administratieve lasten

Ook veel andere adviezen zullen niet of nauwelijks helpen om prijsschommelingen tegen te gaan. En het lastige is dat Veerman c.s. ervan uit lijken te gaan dat er maar een paar grote afnemers van landbouwproducten zijn. Zeker, er zijn een paar heel grote en dominante, maar ook heel veel kleintjes. Moeten die straks allemaal transparant hun prijs en marge verantwoorden en registreren? En maar klagen over administratieve lasten.

De agrofood-wereld is een stuk diverser dan de werkgroep suggereert. En de Werkgroep is niet de enige die dat over het hoofd ziet. Daarom moet toekomstig landbouwbeleid beter dan tot nu toe rekening houden met de verscheidenheid in omvang, kennis en kunde van zowel de boeren als de afnemers. Ik heb u een paar weken geleden gevraagd, wat er moet gebeuren met het Europees Landbouwbeleid na 2020, als het huidige beleid afloopt. U kunt nog steeds reageren. Want de adviezen van de werkgroep zullen niet helpen, en met alleen Bijbelteksten komen we er ook niet.

Beheer
WP Admin