Foto: Bert Jansen RundveeOpinie

Prioriteit 1: duidelijkheid voor melkveehouderij

Peildata te over, maar hoeveel dieren mag je als melkveehouder nu houden? De melkveehouderij heeft snel duidelijkheid nodig.

Een nieuw jaar is begonnen. Voor de melkveehouderij kan het alleen een mooi jaar worden als er duidelijkheid komt over fosfaat en een hogere melkprijs. Werk aan de winkel voor de politiek, de zuivelfabrieken en vooral ook LTO.

Al meer dan een half jaar staat de melkveehouderij stil. We kunnen geen plannen maken, niet ontwikkelen, niet investeren, niet voor de korte én niet voor de langere termijn. Dat is funest.

Na het quotum waren nieuwe beperkingen onvermijdelijk

Het was te verwachten dat er na het melkquotum andere beperkingen zouden komen, ondanks mooie verhalen over grote afzetkansen en mestverwerking. Het werd een fosfaatdatum van 2 juli 2015 en een peiljaar 2014. Maar daar bleef het bij. Verder weten we niets en kunnen we niets, want je weet niet wat zinvol of rendabel is.

De onzekerheid duurt te lang

Enige tijd onzekerheid is te begrijpen. Maar nu duurt het te lang. De staatssecretaris is nieuw en moet zich inwerken, maar er zitten toch meer mensen op dat ministerie? En LTO? Die zou toch dagelijks moeten bellen, sms’en, langsgaan, faxen, whatsapp’en, dat het zo niet langer kan? Maar in Nieuwe Oogst lees ik alleen dat er intern gediscussieerd wordt over verhandelbaarheid van rechten, terwijl we niet eens weten wat die rechten zijn. Onbegrijpelijk. Waarschijnlijk zijn ZLTO en LTO Noord te veel met zichzelf bezig.

De staatssecretaris is nieuw en moet zich inwerken, maar er zitten toch meer mensen op dat ministerie? En LTO? Die zou toch dagelijks moeten bellen, sms’en, langsgaan, faxen, whatsapp’en, dat het zo niet langer kan?

Bestuurders weten vooral wat ze níet willen

Voor LTO lijkt het formuleren van een zinvol toekomstperspectief voor alle sectoren, in overleg met leden, NAJK en sectorbonden, geen prioriteit te hebben. Bestuurders zeggen dat ze opkomen voor álle leden en weten vooral wat ze niet willen. Zo laten zij de keuzes over aan de politiek en dat betekent meer onbegrijpelijke, niet-praktijkgerichte bureaucratische rompslomp zonder toekomstperspectief.

De melkveehouderij heeft een helder toekomstperspectief nodig: een duurzame sector in een dichtbevolkt land, waar doelen vooropstaan en niet de regeltjes. Daarbij worden melkveehouders beloond voor het produceren van melk, het beheren van het landschap en milieutechnisch optimaal werken; voor grondgebondenheid en gesloten kringlopen − vaak samen met akkerbouwers, voor technische ontwikkelingen die mest waardevol maken.

Verantwoord melk produceren wil niet zeggen: iedereen vol gas

Het verantwoord produceren van melk betekent niet dat ieder voor zich maximaal produceert. De zuivelindustrie moet nieuwe afspraken maken. De huidige garantie dat alle melk verwerkt wordt, geeft te veel melk en een te lage prijs. Een A- en B-prijs geven wel zekerheid en duidelijkheid.

LTO, neem de regie!

Een heldere koers geeft perspectief, dan kunnen we de politiek overtuigen, dan kunnen we zelf plannen maken, investeren en ontwikkelen. Dan blijven bedrijven bestaan en worden ze op termijn overgenomen.

LTO, neem de regie, maak in overleg met leden, niet-leden, jongeren en sectorbonden een toekomstplan: aan het werk!

Beheer
WP Admin