RundveeOpinie

Tennet en de bananenrepubliek

De constructie van elektriciteitsbronnen is nagenoeg gelijk. De vergoeding echter niet.

Tennet, de beheerder van het elektriciteitsnet, vernieuwt een aantal hoogspanningsverbindingen. Een van de nieuwe tracés loopt over mijn grond. Ik werd dan ook voor het eerst geconfronteerd met deze organisatie. Ik kende Tennet uit de pers van een groot Duits avontuur dat heel veel geld kost en kostte. Mijn eerste indruk was een commercieel bedrijf.

Gedoogplicht

De gesprekken die volgden waren veelal zeer vervelend. Elke keer werd gedreigd met het opleggen van de gedoogplicht, voortkomende uit de Belemmeringenwet Privaatrecht, van 13 mei 1927.

In mijn ogen is het product dat onder de elekriciteitsdraden groeit van mindere kwaliteit. Er ligt rondom deze dradenbundel toch een soort magnetisch veld. Reden waarom er nergens mensen onder wonen. Volgens Tennet geeft de gewenste bovengrondse 380 kV-verbinding geen enkel negatief effect op de gewassen eronder. Groot was dan ook mijn verbazing dat hier in de buurt een ondergrondse 150 kV-kabel ver van het dorp diende te worden aangelegd omdat er anders mogelijk negatieve effecten zijn voor de bewoners.

Fundering

Het bouwen van de masten vraagt om een serieus bouwwerk, het is natuurlijk niet de bedoeling dat het spul wegwaait. Dus een zware fundering inclusief heien. Hier in de buurt worden binnenkort weer veel windmolens gebouwd. In principe een zelfde soort constructie, aan de ene paal hangen draden, aan de andere hangen wieken. Heb je het geluk dat je een paal met wieken in je land krijgt, dan ontvang je op dit moment een jaarlijkse vergoeding die 80 maal de vergoeding is van die voor een hoogspanningsmast. Tennet zwaaide vanaf het begin met afspraken die ze met LTO heeft gemaakt over de vergoedingen. Nu heb ik niks met LTO en alleen al vanuit dat oogpunt is het vreemd dat er ook voor mij dan afspraken worden gemaakt. Misschien is het een idee dat LTO zich verdiept in de windmolenbedragen en dit soort bedragen afspreekt voor soortgelijke bouwwerken.

Recht van opstal

Het is in mijn ogen bijzonder vreemd dat voor de masten die worden gebouwd een recht van opstal wordt gevestigd. Het is immers een serieus bouwwerk en dan ligt aankoop van de ondergrond veel meer voor de hand. Dit geeft de betrokken landeigenaren veel meer mogelijkheden in de onderhandelingen met Tennet. Een goede bekende verkocht een tijdje geleden de ondergrond voor het plaatsen van een transformatorhuisje door Nuon. Hier werden wel redelijke prijzen voor de grond betaald en ook dit was voor de elektriciteitsvoorziening.

Al met al een vervelend traject met een vooral machteloos gevoel over je eigen positie. Een derde partij bedenkt wat in mijn land en wordt op allerlei manieren beschermd door de wetgever. Een wetgever die werkt met een bijna 100 jaar oude wet.

Beheer
WP Admin