RundveeOpinie

Het mestbeleid is ontspoord

Stapeling van regelingen, peperdure dierrechten en nog steeds een open einde in de fosfaatproductie. Tijd om puin te ruimen. Wie heeft het politiek lef?

Politici, ambtenaren en sectorbobo’s hebben een puinhoop gemaakt van het mestbeleid. In 2015 moet de boer vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO’s) hebben voor de extra koeien ten opzichte van 2013. In 2016 moet hij er nog eens grond bij regelen voor de uitbreiding boven 2014. Vanaf 2017 moet hij daarbovenop aan de slag met fosfaatrechten (2 juli 2015) en de Kringloopwijzer. Waanzin, die stapeling.

Vrees voor peperdure dierrechten

Het is dus niet vreemd dat het draagvlak daarvoor flinterdun is. Noord en Zuid voelen zich tekort gedaan en intensief staat lijnrecht tegenover extensief. En waarom? Iedereen vreest peperdure rechten waarmee de uitbreidingskansen plots verkeken zijn.

DLV en Flynth ramen de fosfaatrechten op € 2.000 per koe. Elke veehouder beseft dat dat een grove onderschatting is. Er moeten grote aantallen koeien ‘gelegaliseerd’ of aangekocht worden om nieuwgebouwde stallen vol te krijgen. Veel vraag, nauwelijks aanbod. Dat leidt tot prijzen die de eerste jaren eerder boven € 8.000 per extra koe liggen dan onder € 3.000. Wie snel rechten moet hebben, is echt het haasje.

Daarbij is er nog steeds een open einde in de fosfaatproductie. Veehouders gaan gokken op 15 procent ruimte door de Kringloopwijzer en houden 115 koeien in plaats van de 100 waarvoor ze referentie krijgen. Dat gaat niet goed in een jaar als dit. Het ruwvoer was deze winter fosforrijk. Het voorjaar was traag, dus minder grasproductie. Dan schieten velen door hun fosfaatrecht, zeg driekwart van de veehouders. Dat is geen 85 maar 92 miljoen kilo fosfaat. En dan?

Voer koerechten in, uitwisselbaar met varkensrechten

Fosfaatrechten zijn dierrechten met de mogelijkheid iets erop te plussen via de Kringloopwijzer. Ze worden peperduur. Dus: geen draagvlak. Wees wijzer: voer koerechten in, uitwisselbaar met varkensrechten. Ze blijven dan onder € 2.000 per koe, en zie, er komt draagvlak. Wie heeft het politieke lef? Durft LTO haar ongelijk toe te geven?

Beheer
WP Admin