Rundveehouderij

Achtergrond 2786 x bekeken

Goede afzetgroei Cono geeft sterke melkprijs

Kaasmaker Cono betaalt de leden een contante melkprijs van €35,26 per 100 kilo exclusief btw, tegenover €42,38 vorig jaar. Dat is een flinke daling.

Toch is het contant nog altijd €1,50 meer dan FrieslandCampina uitkeert, weet directeur Wim Betten. "Misschien dat de melkprijs van FrieslandCampina inclusief reserveringen hoger uitpakt, maar nu heb je meer aan contant geld dan aan iets anders", zegt hij.

Groei in onlineverkopen

Cono ontving vorig jaar 7% meer melk dan in 2014, zo meldt het jaarverslag. Er moest hard worden gewerkt om die extra hoeveelheid goed weg te zetten, maar het is prima gelukt, vindt Betten. Hoeveel de kaasafzet groeide, is een goed bewaard geheim, maar Cono vergrootte de verkopen op de 4 belangrijkste markten: Nederland, België, Duitsland en de Verenigde Staten. Cono profiteerde ook goed van de groei in onlineverkopen. De kaasmaker verkoopt niet zelf kazen online, maar neemt wel deel in arrangementen, waardoor de online-afzet toeneemt.

Nieuwe kaasmakerij binnenkort in gebruik

Door de sterk gedaalde zuivelmarkt, daalde de totale omzet van bijna €206 miljoen naar dik €194 miljoen (min 5,5%). In de oude kaasmakerij werd vorig jaar een recordhoeveelheid kaas gemaakt. Dat gaat dit jaar anders. Vanaf eind april, begin mei wordt 4 dagen geproduceerd in de nieuwe kaasmakerij. De belasting van de oude kaasmakerij neemt navenant af. De complete overgang van de productie zal eind dit jaar zijn.

Ondanks het uitdagende jaar en de sterke melkprijs die Cono uitbetaalt, bleef het het eigen vermogen stabiel en groeide de solvabiliteit zelfs licht, van 43,6 naar 43,7%.

Of registreer je om te kunnen reageren.