Rundveehouderij

Achtergrond 7478 x bekeken 14 reacties

Bioboer vreest einde bedrijf door fosfaatrechten

Het huidige voorstel voor fosfaatrechten zou het einde betekenen voor het biomelkveebedrijf van familie Engwerda. Ondanks genoeg grond.

Een buizerd scheert over het 700 meter lange pad naar de stelpboerderij van Gerben en Carla Engwerda. Het pad doet ook dienst als fietsroute. De ligboxenstal uit de jaren tachtig staat, op wat jongvee en een eigen dekstier na, leeg. De koeien lopen deze tijd van het jaar het grootste deel van de dag door het Friese polderlandschap.

Gestage groei

Bij gemeente Tytsjerksteradiel ligt een aanvraag voor de bouw van een potstal van 14 bij 25 meter voor het jongvee naast de huidige ligboxenstal. Met de verhuizing van het jongvee uit de ligboxenstal komt daar meer ruimte voor extra koeien. Een gestage groei, eerst naar zestig melkkoeien, is nodig om ook dit biologische bedrijf toekomstbestendig te maken. Haast hebben de veehouders niet. Sinds enkele jaren hebben ze naast hun eigen 32 hectare grond de beschikking over 18 hectare natuurgrond. Ruim voldoende om de veestapel rustig op eigen kracht uit te breiden. De aangekondigde invoering van fosfaatrechten valt ze dan ook rauw op het dak.

Megabedrijven onwenselijk

De veehouders hebben geïnvesteerd in grond. Melkquotum hebben ze nooit bijgekocht. Gerben is ervan overtuigd dat het huidige voorstel tot invoering van fosfaatrechten het niet gaat halen. “Als dat wel zo is, dwingt dat ons om onze bedrijfsvoering te stoppen.” Het is volgens hem niet terecht dat de extensieve melkveebedrijven moeten opdraaien voor de uitbreidingsplannen van hun intensieve collega’s. Een overheid die weidegang en grondgebondenheid hoog in het vaandel heeft staan en daarbij de ontwikkeling van ‘megabedrijven’ onwenselijk acht, kan hier in zijn ogen nooit akkoord mee gaan. Dat extensieve bedrijven, bovenop de mogelijke aankoop van fosfaatrechten bij uitbreiding, ook nog eens zouden worden gekort op bestaande fosfaatrechten gaat hem meer dan een paar stappen te ver. “Ik ga ervan uit dat het recht zegeviert.”

Sinds kort is Gerben Engwerda actief als bestuurslid bij de Natuurweide, de vereniging voor biologische melkveehouders.

Tijd voor mentaliteitsverandering

Het huidige plan tot invoering van fosfaatrechten past volgens hem in een tijd waarin groot, groter, grootst voor velen nog steeds je-van-het lijkt. Melkveehouders met de grootste ellebogen dreigen nu als winnaar uit de bus te komen. Natuurlijk doen ze niets onrechtmatigs. Gerben vergelijkt het met de bonuscultuur in de bankenwereld: “De grote graaiers.” De bonussen zijn van tevoren afgesproken, maar iedereen spreekt er volgens de veehouder schande van. Hij is duidelijk: op zo’n manier wil hij niet ondernemen. Het is volgens hem tijd voor een mentaliteitsverandering. “Groei van bedrijven houdt een keer op.”

Bioweb

Wakker liggen de veehouders niet van de nieuw aangekondigde mestregels. Met enige regelmaat bespraken ze ook eerder aan de keukentafel al wel hoe verder te gaan. Hun Bioweb, een webwinkel voor biologische producten, begint steeds beter te lopen en ook de loskoppeling van de bio­logische melkprijs legt hun geen windeieren. Externe omstandigheden kunnen natuurlijk hun keuzes beïnvloeden, maar uiteindelijk gaat het vooral om wat zij zelf willen. Zo wees de boekhouder hun recentelijk nog op de mogelijkheden gebruik te maken van de Landbouwvrijstelling, zolang het nog kan. Financieel is het een aantrekkelijke stap om nu uit erfpacht aangekochte grond te verkopen. Ze zouden zich dan alleen kunnen focussen op de webwinkel, nu goed voor rond 180 klanten per week. Toch willen Gerben en Carla zich niet door dit soort ontwikkelingen laten leiden. Datzelfde geldt voor de veranderende mestwetgeving.

Medewerkers verzamelen de biologische producten die bij de klanten van webwinkel Bioweb van familie Engwerda aan de deur worden afgeleverd.

Tweede Kamer aan zet

Heeft hij dan geen spijt niet eerder op de mogelijke invoering van fosfaatrechten te hebben geanticipeerd? “Nee. Daarnaast bezat ik niet de financiële middelen om dit te doen. We hebben altijd gekozen voor verantwoorde groei.” Voer en mest komen van en blijven op het eigen bedrijf. Alleen in de melkstal krijgen de koeien wat krachtvoer, maar nog geen kilo per dag. Verder moeten ze het doen met het eigen ruwvoer. “De koe is een ruwvoerverwerker, daar moet je geen hoogwaardig voer in stoppen. De lage productie is dan ook een bewuste keuze, al mag die, nu de melkquotering is verdwenen, wel wat stijgen.”

Pittig voorstel

Geen uitbreiding bij het melkvee betekent volgens de veehouders op termijn het einde voor het bedrijf. Naast een nieuwe jongveestal bestaan er plannen voor een extra rij van 20 ligboxen aan de bestaande stal. Ook een nieuwe melkstal ligt in het verschiet. Of ze al deze plannen realiseren, is nog de vraag. De Tweede Kamer is straks aan zet. Engwerda hoopt dat de Kamerleden een stokje kunnen steken voor de plannen zoals ze er nu liggen. Hij begrijpt dat de staatssecretaris met een pittig voorstel is gekomen. Zeker gezien het feit dat de sector zelf weigerde de knuppel in het hoenderhok te gooien. “Dijksma zal gedacht hebben: ik maak ze wel wakker. Maar als dit er zo door komt, is mijn geloof in een rechtvaardige overheid helemaal weg.”

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Het zou mooi zijn als je met een dergelijke omvang de kost nog zou kunnen verdienen, maar de werkelijk is helaas anders. Jammer, maar bedrijfsontwikkeling blijft noodzakelijk om er voor te zorgen dat je er aan de onderkant  niet uitrolt, zo blijkt maar weer uit deze reportage. Ik hoop voor hun dat de webwinkel en verkoop van biologische producten een succes blijft en een solide basis onder het bedrijf vormt.

 • schoenmakers1

  op natuurgrond mag geen mest, dat is toch vergif voor de natuur, dus de overgebleven ha zijn voor de veebezetting hoog genoeg volgens de normen dacht ik, maarja, weer iemand die alleen denkt ikke ikke ikke, eigenlijk niet veel anders dan koolen

 • vink


  Hun boekhouder heeft eigenlijk wel gelijk gezien hun leeftijd, lekker afbouwen. 61 en dan uitbreidingsplannen, maar ja, als je er allebei gelukkig van wordt, gewoon doen.

 • Mozes

  Het lijkt wat op boeren met de Franse slag. Werken op de manier dat je leuk vindt en van de overheid eisen dat ze moeten zorgen dat je daar een goed inkomen mee kunt halen en kunt ontwikkelen op het moment dat jij dat wenst. 

 • A1967

  Mozes,  u heeft een erg creatieve interpretatie van een helder stuk 

 • boerke brabant

  ik ben verbaasd over de reacties 1 tot en met 4. Iemand die gestaan wil groeien, grond gebonden is, wordt nu belemmerd (mede) door de grondloze megagroeiers. 

  #toon23, is die denkwijze juist niet de reden dat er al diverse grote bedrijven in de problemen zitten (stilstand is achteruitgang werd veel geroepen....wat een onzin)

 • schoenmakers1

  ik ben verbaasd dat iedereen meent dat ze zelf niet aan de regels hoeven te voldoen, wat zijn ze zielig, als we nou gewoon alle onzin regels weggooien heeft ook niemand er last van, hoeft ook niemand meer verbaasd te zijn

 • simpel boerke

  @6 boerke Brabant, je moet natuurlijk wel met vérstand groeien,maar ( te lange) stilstand is vaak  zoals jezelf zegt, achteruitgang.   Is volgens mij iets van alle tijden. Dit gaat zelfs op voor de algemene economie. Bij een  economische groei van 0% begint alles te piepen en te kraken zoals we de laatste jaren hebben meegemaakt. Maar goed, je kunt je vast houden aan het nostalgische kleinschalige.

 • haj146

  Wanneer er geen quotum is gekocht is het geld er dus nog voor fosfaatrechten neem ik aan. we hebben een paar goede jaren gehad. Fosfaatrechten kent alleen maar verliezers. Hier is t ook na een traject van 11 jaar vergunning en meer als een ton lichter doet de fosfaat ons de das om. Daar heeft de overheod het ook voor bedacht. De mooie verhalen dat t is voor derogatie behoud is klinkklare onzin. Heeft niets met de nitraatrichtlijnen te maken. Die groene nietsnut van de pvda heeft geen belang bij boeren. Natuur is bisuness!

 • Grazer

  Wij hebben twee jaar geleden 22 koeien gekocht en breiden uit tot we er van kunnen bestaan. De plannen met fosfaat rechten lijkt roet in het eten te gooien. Het is jammer dat jonge boeren zoals wij geen bestaansrecht krijgen terwijl de sector schreeuwt om jonge mensen die boer willen zijn. 

 • Peerke1

  Heel simpel er zullen bedrijven versneld omvallen door de invoering van FOSFAATRECHTEN. Maar dat lijkt ook de opzettelijke opzet om zo minder bedrijven over te houden en die in een democratische samenleving dan ook helemaal niets meer te zeggen hebben. Het wachten is op de volgende DWANG MAATREGEL die nog meer bedrijven om zal laten vallen. Ofwel KOUDE SANERING in VAKTERMEN.

 • landboer


  Wat een denigrerende reactie mozes ,bedrijfsmatig is dit misschien geen voorbeeld ,maar maatschappelijk ,grondgebonden ,enz, wat jij zo belangrijk vind, is hier niets mis mee. Het moet geloof ik ook wel erg precies in jouw straatje passen!

 • geen boer

  het is mij uit de tekst niet duidelijk geworden waarom zij denken te moeten stoppen. Met eigen afzet zou de marge toch hoog genoeg moeten zijn om rustig aan uit te breiden in fosfaatquotum, wanneer nodig? En wanneer momenteel vrijwel geen krachtvoer gevoerd wordt, dan zijn er toch behoorlijk technische mogelijkheden om de omzet te verhogen binnen de bestaande dieraantallen en bio-regels?

 • landboer


  geen boer: dat zat ik mij eigenlijk ook af te vragen. Als dit het einde is, is er meer aan de hand.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.