Pluimveehouderij

Nieuws 2777 x bekeken 4 reacties

Avined: pluimveesector wil problemen aanpakken

De pluimveesector heeft grote ambitie om de gesignaleerde problemen voor omwonenden van pluimveebedrijven aan te pakken, in samenwerking met de overheid, deskundigen en ketenpartijen.

Dat laat de overkoepelende organisatie voor de pluimveesector Avined weten, in een reactie op het gisteren verschenen rapport over de effecten van veehouderij op de volksgezondheid. Wel benadrukt Avined dat de sector enige tijd nodig heeft om tot een effectieve aanpak te komen.

Sector pleit voor integrale maatregelen in de stal

Via de toekomstvisie waaraan de pluimveesector werkt en die na de zomer wordt verwacht, willen de belangenbehartigers van de pluimveehouderij input inbrengen voor de aanpak van het probleem. De organisatie pleit voor integrale maatregelen in de stal, die niet alleen de risico’s van emissies voor omwonenden maar ook voor pluimveehouders, hun personeel en dieren beperken, en daarnaast niet afdoen aan de maatschappelijk gewenste ontwikkelingen in het kader van dierenwelzijn en milieu. Die maatschappelijke gewenste ontwikkelingen zouden hebben geleid tot meer emissies van fijn stof en endotoxinen. Daarnaast wijst Avined erop dat in het VGO-rapport ook invloeden van buiten de pluimveehouderij worden meegenomen, en zegt er vanuit te gaan dat de aanpak in de pluimveehouderij in evenwicht zal zijn met de concreet fijn stof- en luchtkwaliteitsbeleid voor andere sector zoals verkeer en industrie.

Zorgen over divers provinciaal beleid

Over de gisteren door staatssecretaris Martijn van Dam aangekondigde Wet dieraantallen is de sectororganisatie niet positief. Naar mening van de pluimveeorganisatie helpt deze niet bij het ontwikkelen van een sterke, gezonde, toekomstbestendige en duurzame pluimveesector. De sector maakt zich zorgen over zeer divers provinciaal beleid. Avined spreekt de hoop uit dat de aankondiging van deze wet niet al op provinciaal niveau zal leiden tot een stilstand van de veehouderij, waardoor ook maatschappelijk gewenste ontwikkelingen lam gelegd worden.

Laatste reacties

 • zon

  Avined,doe je best om het rapport te ondermijnen.
  Het lijkt erop alsof het een prutsrapport is en van een muis een olifant wordt gemaakt.
  Avined gaat nu al overstag,hebben we al niet meer dan genoeg gedaan?
  En waarom wordt Avined aangeduid als zijnde pluimveesector?
  Dat ik verplicht belasting moet betalen betekent niet automatisch dat ik ook fan ben van de belastingdienst.

 • siebe66

  Avined heeft hier niks mee te maken . Dit is iets voor de nvp.
  die gasten van Avined vreten alleen maar van ons.

 • tennis

  Met hoeveel pluimveehouders heeft Avined gesproken??

 • fietskip

  @tennis,met niet een.

Of registreer je om te kunnen reageren.