Pluimveehouderij

Nieuws 3999 x bekeken

Rechter tikt 2 Sisters Storteboom op de vingers

Pluimveeverwerker 2 Sisters Storteboom uit Kornhorn had geen verlofuren mogen afschrijven van werknemers vanwege de vogelgriep eind 2014. Een korte productiestilstand vanwege vogelgriep behoort tot het normale ondernemersrisico.

Dat oordeelt de rechtbank in Groningen in een zaak die 2 medewerkers van 2 Sisters Storteboom tegen hun werkgever hadden aangespannen. Een korte productiestilstand van 4 dagen als gevolg van de vogelgriep hoort tot het normale ondernemersrisico in de pluimveeverwerkende industrie, was de conclusie van de rechter.

Rekening niet bij werknemers neerleggen

2 Sisters Storteboom liet in een zogenoemd min/plus-systeem de verloren uren zoveel mogelijk inhalen en schreef voor het overige verlof af. Omdat bezwaar hiertegen van de vaknbond FNV niet hielp, hebben de 2 werknemers met steun van de vakbond de zaak aan de rechter voorgelegd.
Volgens de Groningse rechter had de pluimveeverwerker rekening moeten houden met een dergelijk korte productiestilstand. Dit betekent dat het bedrijf de rekening niet bij de werknemers mag neerleggen. De rechter heeft het bedrijf veroordeeld tot het 'opplussen' van het verlofsaldo van de 2 medewerkers met de afgeschreven uren. Als het bedrijf in gebreke blijft, kan een boete opgelegd worden die kan oplopen tot €5.000 per medewerker.

Min/plus-systeem in strijd met cao

Daarnaast is de rechter van oordeel dat het verrekenen van de verloren uren met overwerk en verlof niet is toegestaan op grond van de cao pluimvee industrie. Naar aanleiding van de uitspraak heeft de FNV 2 Sisters Storteboom gevraagd om aan alle medewerkers in alle vestigingen het verlof bij te plussen dat wegens de vogelgriep ten onrechte is afgeschreven. Dit heeft het bedrijf toegezegd, aldus de FNV.

Of registreer je om te kunnen reageren.