Pluimveehouderij

Nieuws 1773 x bekeken

LEI-econoom: naast free trade ook fair trade

Wijchen – Landbouweconoom Peter van Horne van LEI Wageningen UR bepleitte een gelijk speelveld voor agrarische productie: niet alleen free trade, maar ook fair trade. Bij dat begrip denkt men vaak aan koffie en cacao, maar fair trade zou ook moeten gelden voor pluimvee, zei hij.

Van Horne hield donderdag een inleiding op de studiedag van de vereniging van pluimveewetenschappers WPSA. Die ging over de kosten van regelgeving en de concurrentiepositie van Nederlandse pluimveesector.

Productiekosten pluimveevlees en eieren

Wat de productiekosten van pluimveevlees betreft kan Nederland binnen Europa nog goed meekomen met de omliggende landen, maar produceren Polen en Hongarije goedkoper. De gemiddelde productiekosten van pluimveevlees in de EU zijn hoger dan in Rusland, Thailand, de VS, Oekraïne, Argentinië en Rusland.

Wat de productie van eieren (uit verrijkte kooien) betreft: Spanje en Polen kunnen dat goedkoper dan Nederland. En de EU legt het met eiproducten op kostprijs af tegen Oekraïne, India, de VS en Argentinië.

EU-regels verhogen kostprijs pluimveesector

De kosten van EU-regelgeving voor de primaire pluimveesector maken bij pluimveevlees zo'n vijf procent van de kostprijs uit en bij eieren zo'n vijftien procent, zo had Van Horne berekend. Hij merkte daarbij op dat Nederland vaak nog strengere eisen stelt dan Europa. En ook dat de primaire sector de kosten moeilijk kan doorberekenen, consumenten niet willen betalen aan milieu en ook voedselveiligheid lastig te vermarkten is.

Een EU-importheffing op producten van buiten de EU kan de hogere kosten als gevolg van EU-regelgeving enigszins compenseren en zorgen voor een meer gelijk speelveld (= fair trade) voor Europese producten.

Handelsbesprekingen: eieren 'gevoelig', voorwaarden chloorkip

Van Horne, die eerder deze week nog in Lissabon de bijeenkomst van de International Egg Commission (IEC) bezocht, kreeg uit wat hij daar opving de indruk dat eieren binnen de handelsbesprekingen tussen Europa en de VS mogelijk het predicaat 'gevoelig' krijgen, omdat de wijze waarop kippen in beide werelddelen worden gehouden toch wel flink uiteenlopen. Gezien de 'chloorkip' zouden ook voor import van pluimveevlees uit de VS wel eens voorwaarden kunnen worden afgesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.