PluimveeNieuws

Dijksma wil kooi-eieren uit Oekraïne niet verbieden

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil de import van kooi-eieren uit Oekraïne niet verbieden.

Dat zegt ze na een herhaalde oproep van de PvdD. Het onderwerp is tijdens een overleg met de Oekraïense landbouwminister Oleksey Pavlenko wel ter sprake gekomen, bevestigt Dijksma.  Ze benadrukt dat de situatie ook in perspectief met worden geplaatst. “We hebben het associatieverdrag getekend. Dan kunnen we niet zeggen: en dat doen we niet, als het gaat om de import van kooi-eieren. Dat heeft Nederland in de EU wel geprobeerd, maar we staan daar alleen”, zegt Dijksma. Ze legt uit dat het handelsverdrag met de EU een heel belangrijk lijntje met het westen vormt voor Oekraïne, dat met grote problemen kampt. Met Pavlenko is besproken dat Oekraïne bezig is met een grote transitie van de landbouw, naar meer duurzame productie. “In Oekraïne zijn boeren zeker ook geïnteresseerd in het verbeteren van dierenwelzijn. Daar wordt ook aan gewerkt, maar het zal niet zo snel gaan als we graag zouden willen. Boeren in Oekraïne kampen ook met een andere crisis. We moeten accepteren dat het langzaam gaat”, aldus Dijksma. Ze voegt er aan toe dat Oekraïne ernaar streeft om steeds meer agrarische handel te drijven. Daarvoor is het van belang dat het dierenwelzijnsniveau omhoog gaat.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt dat Dijksma zich meer moet inzetten voor het verbeteren van het dierenwelzijn, net als andere partijen in de Tweede Kamer. “Bijna alle partijen roepen dat ze vinden dat er geen legbatterijeieren uit Oekraïne geïmporteerd moeten worden, maar tegelijkertijd zijn ze voor de vrijhandelsakkoorden die dit soort dingen mogelijk maken. Dan moeten ze dat ook niet meer doen”, vindt Ouwehand.

Beheer
WP Admin