Pluimveehouderij

Nieuws 2260 x bekeken 4 reacties

'Geen andere optie dan opheffen ophokplicht'

Ysselsteyn - Eric Hubers, vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van LTO, zegt zich te realiseren dat er geen andere optie is dan het opheffen van de ophokplicht voor pluimvee.

De termijn dat hennen voor de productie van vrije-uitloopeieren binnen mogen zitten van twaalf weken zit er op. Anders gaat het predicaat vrije-uitloop verloren en is in Nederland geen uitloopei meer te krijgen. Voor de boeren met uitloopkippen zou verlies van hun afzetmarkt leiden tot opbrengstderving en tegelijk veel extra druk geven op de markt voor scharreleieren.

Wat betreft Hubers blijven de kippen tot eind april binnen. Nederland zit nog vol met trekvogels. Het risico op een nieuwe vogelgriepuitbraak blijft voorlopig relatief groot. Hubers pleit voor een systeem als met weidemelk, waarbij de koeien alleen in de zomer naar buiten gaan. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma heeft bepaald dat kippen sinds afgelopen zondag weer naar buiten mogen.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Wanneer je onder druk van economische motieven je kippen naar buiten laat omwille van het behoud van een predicaat zijn de eisen van dit predicaat onvoldoende in lijn met bestrijdingsrichtlijnen. Daar kunnen partijen verbetering in aanbrengen.

 • gerjan slingenbergh

  Dat is nou typisch LTO, als het geld kost verandert het standpunt.

 • new kids

  Over de rug van een ander ondernemer zijn, dat is in de pluimveewereld heel gewoon. Daar beduveld men elkaar nog wel eens in de portemonnee.

 • zon

  Die extra druk op de scharrelprijzen is tijdelijk,de consument eet geen ei minder.
  Gewoon bangmakerij.

Of registreer je om te kunnen reageren.