Pluimveehouderij

Nieuws 3034 x bekeken

Verplichte vaccinatie tegen NCD uitgebreid

De periode waarin pluimvee gevaccineerd moet worden tegen Newcastle disease (NCD) is verruimd. Dit staat in een wijziging van de Regeling preventie dierziekten.

De wijziging is donderdag gepubliceerd in de Staatscourant en gaat vandaag, vrijdag 4 december, in. De wijziging maakt het mogelijk kuikens eerder of zelfs al in het ei, te vaccineren.

Voor derde dag vaccineren op broederij

Volgens de regeling moest pluimvee worden gevaccineerd tussen dag 3 en dag 18 nadat de dieren waren geboren. Deze vaccinatie gebeurt op het pluimveebedrijf. De regeling is nu uitgebreid met de mogelijkheid om al voor de derde dag op de broederij te vaccineren.

Ongewenste eigenschap

Voorheen waren vaccins tegen NCD allemaal verzwakte, levende vaccins. Deze hebben als eigenschap dat het verzwakte vaccin in het dier kan vermeerderen en kan spreiden. Dit is een ongewenste eigenschap voor gebruik op de broederij, omdat het vaccinvirus kan verspreiden naar koppels die niet gevaccineerd moeten worden.

In ovo vaccinatie

Nu is er een vaccin beschikbaar dat kan worden toegepast op het broedei (in ovo vaccinatie) of gedurende de eerste levensdagen van het kuiken (op de broederij), maar dat niet spreidt tussen dieren. Voorwaarde voor vaccinatie op de broederij is dat een niet-spreidend vaccin wordt gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.