Pluimveehouderij

Nieuws 3424 x bekeken

Laagpathogene vogelgriep op Italiaans bedrijf

Een kalkoenbedrijf met 21.850 kalkoenen in de Noord-Italiaanse plaats Meldola is besmet met laagpathogene vogelgriep van het type H5N2. Dat meldt pluimveekoepel Avined vanochtend.

De besmetting kwam aan het licht vanwege klinische verschijnselen die de kalkoenen vertoonden. De dieren kampten met lichte ademhalingsproblemen, zo meldt Avined. Het bedrijf is vervolgens geruimd, een vereiste bij laagpathogene besmetting van de types H5 en H7, vanwege het gevaar dat deze muteren naar een hoogpathogene variant.

Onderdeel grote kalkoenintegratie

Het bedrijf was onderdeel van een grote Italiaanse kalkoenintegratie. Op de andere bedrijven die tot de integratie behoren wordt gemonitord op AI-verschijnselen en afwijkingen. worden Bovendien worden er de komende tijd elke vier dagen monsters bij dieren ouder dan vier weken genomen, zo heeft de regionale overheid van het gebied Emilia-Romagna opgelegd.

 

Hoogpathogene vogelgriep in Frankrijk

Ook in Frankrijk is het sinds een week onrustig. Nadat vorige week een hobbykoppel werd geruimd vanwege een hoogpathogeen H5N1-virus, werd dinsdag bekend dat ook twee commerciële pluimveebedrijven in de Dordogne zijn besmet met hoogpathogene vogelgriep. Het virus dat een ganzenhouderij daar trof is inmiddels getypeerd als H5N2, zo meldt Avined. Van het eendenbedrijf is enkel nog bekend dat het gaat om een hoogpathogeen virus van het type H5. In beide gevallen ging het om bedrijven met uitloop.

Franse vogelgriep treft producenten foie gras

De Franse autoriteiten hebben 14.000 eenden en 1.000 ganzen geruimd op twee bedrijven in de Dordogne waar volgens het ministerie van landbouw vogelgriep is vastgesteld. Beide fokkerijen werken voor de productie van foie gras. 

Een eendenhouderij in Frankijk. De dieren zijn bestemd voor de productie van foie gras.
Een eendenhouderij in Frankijk. De dieren zijn bestemd voor de productie van foie gras. ANP

 

Geen massale sterfte

''De situatie is ernstig. De dieren bleken blootgesteld aan het virus omdat ze een verhoogde dosis antistoffen vertoonden. Maar er was geen sprake van een massale sterfte, zoals wel bij het eerste geval onder kippen in Biras. Dat roept de nodige vragen op'', aldus Frédéric Piron, de regionaal directeur van de diergeneeskundige dienst Anses tijdens een persconferentie.

Onderzoek naar dode wilde vogels

Piron spreekt dan ook van 'een atypisch fenomeen' dat verder wordt onderzocht door epidemiologen van het ministerie van landbouw. De bosbouwdienst doorzoekt ondertussen de bossen in de omgeving op omgekomen wilde vogels. Het ministerie blijft daarbij benadrukken dat vogelgriep geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.