PluimveeNieuws

‘Supermarktschap nog vol plofkip’

Rijswijk – Er ligt nog steeds te veel ‘plofkip’ in de supermarkten, vindt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Het overgrote deel van het kipschap is er zelfs mee gevuld, meldt Wakker Dier dinsdag.

De organisatie onderzocht tien winkels van de tien grootste ketens. Ze concludeert dat hoewel de supermarkten begin vorig jaar verklaarden dat de gangbare kip, die Wakker Dier plofkip noemt, zo snel mogelijk vervangen moest worden, de klant nog steeds vooral plofkip krijgt. In het bestscorende filiaal was nog altijd 58 procent van het kipschap ermee gevuld. In de slechtste winkel was dat 95 procent.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn vorig jaar afspraken gemaakt voor de verduurzaming van sector, waardoor uiterlijk in 2020 al het kippenvlees afkomstig is van een trager groeiend ras. Vanaf volgend jaar worden al belangrijke stappen gezet, waardoor kippen meer ruimte krijgen, meer stro en graan. Bovendien gelden dan al strikte eisen voor het gebruik van antibiotica, aldus de supermarktkoepel.

De filialen van Dirk, Jumbo en Emté kwamen volgens Wakker Dier het slechtst uit de bus: het kipschap was bijna volledig gevuld met plofkip. Marktleider Albert Heijn is een middenmoter, samen met Aldi en C1000.

De beste bezochte winkels waren van de Coop, Plus, Lidl en Deen: deze winkels hadden het meeste aanbod aan diervriendelijkere varianten zoals biologische kip en kip met 1, 2 of 3 Beter Leven-sterren van de Dierenbescherming.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin