Pluimveehouderij

Nieuws 5032 x bekeken 11 reacties

Groupe Grimaud neemt aandeel in Verbeek Broederij en Opfok

Wageningen - Groupe Grimaud, hoofdaandeelhouder van de derde fokkerijorganisatie in de wereld Novogen, heeft een belangrijk minderheidsaandeel genomen in Verbeek Broederij en Opfok in Lunteren. Het Franse bedrijf is daarmee samen met AgruniekRijnvallei aandeelhouder geworden van de broederij. De betrokken bedrijven verwachten met de intensieve samenwerking de positie in Europese leghennenmarkt te versterken.

De samenwerking versterkt volgens de betrokkenen de bestaande nauwe zakelijke relatie tussen Novogen en Verbeek door Verbeek te positioneren als belangrijkste distributeur van Novogen-producten in Europa, naast andere Europese distributeurs als Tom Barron in het Verenigd Koninkrijk, NovoPonte in Frankrijk en eventueel nieuwe distributeurs.

Frederic Grimaud, president van Groupe Grimaud, verklaart: "Ik ben uiterst blij en trots met deze overeenkomst. Vanaf het moment dat Verbeek koos voor de Novogen-producten zaten we op één lijn. Sinds die tijd hebben we nauw en in vol vertrouwen samengewerkt. Dit akkoord is daarvan een perfect bewijs. Tevens is het een goed voorbeeld van een succesvolle samenwerking tussen twee Europese bedrijven. De technische knowhow en marktkennis van Verbeek vormen een belangrijke input bij de verdere ontwikkeling van Novogen-producten. Deze samenwerking geeft beide bedrijven een positieve stimulans."

Martin Grift, algemeen directeur van AgruniekRijnvallei, zegt: "De huidige marktomstandigheden vragen om krachtenbundeling. We zijn blij met deze strategische ontwikkeling in de leghennenmarkt. Door nauwere samenwerking en korte lijnen tussen de fokkerij en de markt zijn we nog beter in staat wensen vanuit de legpluimveesector in te vullen. De manier van werken van Groupe Grimaud past bij de kernwaarden van AgruniekRijnvallei: gedreven, eerlijk, betrokken en solide. De huidige marktbenadering van Verbeek blijft ongewijzigd."

Verbeek Broederij en Opfok richtte zich de afgelopen 2,5 jaar met kuikens en opfokhennen nadrukkelijk ook op het buitenland, met name België, Duitsland, Polen, Italië en Spanje. In Duitsland en Polen heeft het dit jaar dochter-bv's om op die markten te kunnen opereren. Het bedrijf heeft de eerste stappen gezet in Oekraïne. Dit heeft mede te maken met de krimpende binnenlandse markt voor leghennen. Directeur Herman Brus: "Enkele jaren geleden bedroeg de Nederlandse vervangingsmarkt 28 à 29 miljoen hennen per jaar, dit is gedaald naar zo'n 22 miljoen hennen. Doordat hennen langer meegaan en steeds meer pluimveehouders de techniek van het ruien beheersen.'' Door ook kuikens en jonge hennen te leveren aan buitenlanden, kan Verbeek de capaciteit van de in januari 2011 geopende broederij in Zeewolde (capaciteit 30 miljoen henkuikens per jaar) beter benutten.

Verbeek maakte bekend een reorganisatie door te voeren. Zo wordt afscheid genomen van de eigen dierenartsen en wordt het transport van broedeieren, kuikens en jonge hennen afgestoten. Het bedrijf krimpt daardoor van 125 naar 75 à 80 fte's. Voor de veterinaire begeleiding van moederdieren en opfokdieren gaat Verbeek samenwerken met de dierenartspraktijken Avivet en DAP Ysselsteyn. Het transport wordt uitbesteed aan een nieuw bedrijf: Soetendaal Agro Logistics. Brus: "Ook Verbeek heeft het in de huidige lastige markt financieel niet gemakkelijk. Lage eierprijzen en hevige concurrentie spelen ons ook parten. Reden om opnieuw heel kritisch naar het bedrijf te kijken om te zien waar we nog efficiënter kunnen werken. Dit heeft geleid tot een aantal keuzes waarbij we ons willen richten op onze kerntaken; verkoop van kuikens en jonge hennen, marketing, technische ondersteuning en het doorontwikkeling van de Novogen-producten."

Laatste reacties

 • tuig

  Verbeek wilde niet verder met Lohman omdat Lohman een aandeel in de zaak wilde ( volgens Verbeek ). Nu de nood hoog is wil men wel een huwelijk aangaan.

 • zon

  Laatste jaren een grote hap uit het eigen vermogen van AR gehaald.
  De boeren hebben dit met veel moeite opgebouwd en door een zeer gewaagde keuze voor Novogen en een ambtenaren mentaliteit van veel medewerkers van Verbeek is dat verkwanselt.
  Zouden verantwoordelijken zich niet eens op hun positie moeten beraden ipv zogenaamd jubelen?

 • lohmann

  veel hen kuikens aan het buitenland leveren dan komen er vanzelf veel eieren terug hoezo lage ei prijzen??

 • John*

  in de laatste alinea's komt de aap uit de mouw.. de rest allemaal mooie marketing praat. zeg dan toch meteen dat de centjes op zijn,

 • wvb

  Altijd beter dan failliet gaan want dan staan er 125 man op straat en gas geven in Europa is toch het mooiste wat er is.

 • mr X

  Hoeveel euro's heeft dat Rijnvallei gekost? Door allerlei boekhoudkunstjes voor de leden verzwegen? Toch wel jammer van dit eens mooie bedrijf.

 • kuiken007

  daar kom je bij een coöperatie nooit achter hoeveel ze van het een naar het ander schuiven, reken maar van genoeg anders was het al over geweest!!!

 • mr X

  Het is een kwestie van tijd; rijnvallei kapt met Verbeek . Het valt me mee dat het nu nog niet is gebeurd. Voor grimaud wordt het goedkoper. Er is trouwens geen andere koper.

 • mr X

  Het is een kwestie van tijd; rijnvallei kapt met Verbeek . Het valt me mee dat het nu nog niet is gebeurd. Voor grimaud wordt het goedkoper. Er is trouwens geen andere koper.

 • alex.janssen1

  Onvoorstelbaar hoe keer op keer coöperatieve euro's verdampen. Niet te snappen dat een voorheen marktleider Verbeek zo haar positie verkwanselt over de rug van armlastige boeren. En dat daar managers jarenlang flink voor beloond worden. Ook erg naïef om nu ineens te willen groeien om een veel te grote broederij vol te moeten hebben. Wat gaat dat weer kosten. Bodemloze put.

 • zon

  Heb horen zeggen dat in een paar jaar tijd 10 a 12 miljoen verlies gemaakt is.AR heeft 600.000ton voer.Voor iedere 1000 ton voerafname bij AR heb je een verlies van 20.000 euro.Hadden ze beter gelijk aan de boer kunnen geven ,nu is het foetsie.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.