PluimveeNieuws

NVP: nu rationele beslissingen nemen

Markelo – Ministerie en bedrijfsleven moeten nu rationele beslissingen nemen en niet doorslaan in de maatregelen, zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP), naar aanleiding van de vondst van hoogpathogene vogelgriep in Hekendorp.

Oplaat zegt dat de eerste 72 uur van standstill gebruikt moeten worden om precies in kaart te brengen wat er aan de hand is. Bedrijfsleven en ministerie zullen zo snel mogelijk de koppen bij elkaar steken. “Dat zal zondag of maandag al gebeuren”, aldus Oplaat zondagmiddag.

Hij beoordeelt de uitbraak als zeer ernstig. “Maar we moeten nu niet doorslaan in de maatregelen. Van belang is dat we deze uitbraak isoleren en de export op gang houden. We moeten de export niet op slot zetten. We krijgen al op korte termijn te maken met  problemen bij de broederijen. Daar komen morgen al zo’n miljoen kuikens uit. De broederijen kunnen hun machines niet even stopzetten. De schade is gigantisch.” Hij vreest dat ook slachterijen in problemen komen die een deel van de aanvoer uit het buitenland halen.

De NVP-voorzitter wil ervoor waken dat de overheid geen overdreven maatregelen neemt. Hij zegt dat bij het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de verleiding groot is om een zo groot mogelijk gebied zo lang mogelijk dicht te houden.  “Laten we nu eerst kijken wat we moeten. Het draaiboek bepaalt dat we een standstill hebben van 72 uur. Daar moeten we niet over discussiëren.”

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin