Pluimveehouderij

Nieuws 2070 x bekeken 1 reactie

NVP: nu rationele beslissingen nemen

Markelo - Ministerie en bedrijfsleven moeten nu rationele beslissingen nemen en niet doorslaan in de maatregelen, zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP), naar aanleiding van de vondst van hoogpathogene vogelgriep in Hekendorp.

Oplaat zegt dat de eerste 72 uur van standstill gebruikt moeten worden om precies in kaart te brengen wat er aan de hand is. Bedrijfsleven en ministerie zullen zo snel mogelijk de koppen bij elkaar steken. "Dat zal zondag of maandag al gebeuren", aldus Oplaat zondagmiddag.

Hij beoordeelt de uitbraak als zeer ernstig. "Maar we moeten nu niet doorslaan in de maatregelen. Van belang is dat we deze uitbraak isoleren en de export op gang houden. We moeten de export niet op slot zetten. We krijgen al op korte termijn te maken met  problemen bij de broederijen. Daar komen morgen al zo'n miljoen kuikens uit. De broederijen kunnen hun machines niet even stopzetten. De schade is gigantisch." Hij vreest dat ook slachterijen in problemen komen die een deel van de aanvoer uit het buitenland halen.

De NVP-voorzitter wil ervoor waken dat de overheid geen overdreven maatregelen neemt. Hij zegt dat bij het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de verleiding groot is om een zo groot mogelijk gebied zo lang mogelijk dicht te houden.  "Laten we nu eerst kijken wat we moeten. Het draaiboek bepaalt dat we een standstill hebben van 72 uur. Daar moeten we niet over discussiëren."

Eén reactie

  • agratax2

    Wat Den Haag ook beslist, de importerende landen zullen hun eisen stellen en de concurent exporteur elders op de werld zal zijn kans ruiken.
    Hoe wil LTO nu de export op gang houden zonder weerstand te ondervinden bij importerende landen, die hun bevolking zullen willen beschermen tegen hoogpathogene vogelgriep. Zeker als ze op deze wijze hun eigen pluimveeproductie willen ondersteunen.

Of registreer je om te kunnen reageren.