PluimveeNieuws

LTO Pluimveehouderij geschokt om vogelgriep

Den Haag – Pluimveehouders reageren geschokt op de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep op een pluimveebedrijf in Hekendorp, bij Gouda. LTO Pluimveehouderij reageert dat de pluimveesector volledig verrast en geschokt is.

“Het virus is er ineens, het komt als het ware uit de lucht vallen. Niemand weet waar het vandaan komt”, reageert Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep LTO Pluimveehouderij.

Hubers spreekt van een zeer zorgelijke situatie. “De afgelopen jaren is in ons land meerdere keren vogelgriep geconstateerd, zoals dit voorjaar nog, maar altijd ging het om een laagpathogeen virus. In vrijwel al die gevallen ging het bovendien om bedrijven met vrije uitloop. Dat is nu niet het geval.”

De pluimveevoorman hoopt op snelle duidelijkheid over de herkomst van het virus en de besmettelijkheid ervan: “Dan komen we er ook achter wat we nog meer kunnen doen om het virus buiten de deur te houden. De nu genomen maatregelen zijn ingrijpend, maar noodzakelijk om te risico’s van verspreiding tot een minimum te beperken.” Huberts benadrukt dat het nu vooral draait om – zover mogelijk –  zo snel mogelijk de herkomst van het virus te achterhalen en het in te dammen.

De vakgroepvoorzitter roept alle betrokken bedrijven, ondernemers – ook die in andere sectoren – en particuliere hobbydierhouders  op om zich strikt te houden aan alle (hygiëne)maatregelen, verboden en bezoekersregelingen die nu van kracht zijn.

Beheer
WP Admin