Pluimveehouderij

Foto & video 3080 x bekeken

Eerste legkuikens met kuikenpaspoort afgeleverd

Ter Heerdt kuikens en hennen in Babberich (Gld.) heeft vrijdag 13 juni de eerste koppels legkuikens met een kuikenpaspoort afgeleverd. Dat gebeurde bij pluimveehouder Pieter Bouw in Voorthuizen (Gld.). Met het kuikenpaspoort wil Ter Heerdt de opfokker-legpluimveehouder alle informatie verstrekken die hij nodig heeft om de kuikens met succes op te fokken tot productieve leghennen. Een noviteit in de legsector.

Foto

 • Pluimveehouder Pieter Bouw (links) kreeg afgelopen vrijdag op zijn bedrijf in Voorthuizen (Gld.) uit handen van verkoopadviseur René Rambags van Ter Heerdt het eerste kuikenpaspoort voor legkuikens overhandigd. Dit kuikenpaspoort bestaat uit een 100%-tracking- & tracingsysteem, genaamd Ovotrack, waarin alle informatie van legouderdieren tot de kuikens volledig en snel is te traceren. Daarnaast bevat het kuikenpaspoort een kwaliteitscertificaat op basis van een checklist, een hygiënerapport en een R&O-checklist, tips en een advieslijst voor kuikenopzet, een managementgids en alle verplichte documenten en informatie behorende bij een kuikenlevering.

Tekst: Bouke Poelsma en Hans Bijleveld.

  Pluimveehouder Pieter Bouw (links) kreeg afgelopen vrijdag op zijn bedrijf in Voorthuizen (Gld.) uit handen van verkoopadviseur René Rambags van Ter Heerdt het eerste kuikenpaspoort voor legkuikens overhandigd. Dit kuikenpaspoort bestaat uit een 100%-tracking- & tracingsysteem, genaamd Ovotrack, waarin alle informatie van legouderdieren tot de kuikens volledig en snel is te traceren. Daarnaast bevat het kuikenpaspoort een kwaliteitscertificaat op basis van een checklist, een hygiënerapport en een R&O-checklist, tips en een advieslijst voor kuikenopzet, een managementgids en alle verplichte documenten en informatie behorende bij een kuikenlevering. Tekst: Bouke Poelsma en Hans Bijleveld.

  Foto: Ton Kastermans
 • Bouw – legpluimveehouder met eigen opfokcapaciteit – ziet de voordelen van het kuikenpaspoort. “De informatie in het kuikenpaspoort helpt me om de jonge legkuikens op de juiste manier op te vangen. Als ik weet dat ik kuikens krijg van jonge moederdieren weet ik dat ik de stal 2 graden warmer moet stoken om de dieren goed op te vangen.”

  Bouw – legpluimveehouder met eigen opfokcapaciteit – ziet de voordelen van het kuikenpaspoort. “De informatie in het kuikenpaspoort helpt me om de jonge legkuikens op de juiste manier op te vangen. Als ik weet dat ik kuikens krijg van jonge moederdieren weet ik dat ik de stal 2 graden warmer moet stoken om de dieren goed op te vangen.”

  Foto: Ton Kastermans
 • Bouw kreeg vrijdag 13 juni 62.000 opfokhennen geleverd, 31.000 Lohmann Brown Lite-hennen en 31.000 Lohmann Brown Classic-hennen. “De eerste vier tot zes weken van de opfokperiode zijn het belangrijkst. Voorheen moest ik bij mijn kuikenleverancier expliciet vragen naar de leeftijd van de moederdieren. Vaak kreeg ik pas antwoord op het moment dat ik er al niets meer aan had. Met de informatie uit het kuikenpaspoort weet ik waar ik aan toe ben.”

  Bouw kreeg vrijdag 13 juni 62.000 opfokhennen geleverd, 31.000 Lohmann Brown Lite-hennen en 31.000 Lohmann Brown Classic-hennen. “De eerste vier tot zes weken van de opfokperiode zijn het belangrijkst. Voorheen moest ik bij mijn kuikenleverancier expliciet vragen naar de leeftijd van de moederdieren. Vaak kreeg ik pas antwoord op het moment dat ik er al niets meer aan had. Met de informatie uit het kuikenpaspoort weet ik waar ik aan toe ben.”

  Foto: Ton Kastermans
 • Met hulp van zo’n acht familieleden en vrienden is het afleveren van de legkuikens bij Bouw snel gepiept. Binnen een uur hebben alle dieren hun plek in de stal gevonden.

  Met hulp van zo’n acht familieleden en vrienden is het afleveren van de legkuikens bij Bouw snel gepiept. Binnen een uur hebben alle dieren hun plek in de stal gevonden.

  Foto: Ton Kastermans
 • Ter Heerdt introduceerde in 2006 onder de naam TOS, wat staat voor Transparant Opfok Systeem, een internetapplicatie, waarin de aanstaande koper van een koppel opfokhennen de opfok van dat koppel kan volgen. Eenzelfde openheid wil de broederij nu bieden aan kopers van eendagskuikens. Vleeskuikenbroederijen zijn sinds drie jaar verplicht een kuikenpaspoort met allerlei informatie mee te leveren met de kuikens. Bij Ter Heerdt gaat het om een eigen initiatief.

  Ter Heerdt introduceerde in 2006 onder de naam TOS, wat staat voor Transparant Opfok Systeem, een internetapplicatie, waarin de aanstaande koper van een koppel opfokhennen de opfok van dat koppel kan volgen. Eenzelfde openheid wil de broederij nu bieden aan kopers van eendagskuikens. Vleeskuikenbroederijen zijn sinds drie jaar verplicht een kuikenpaspoort met allerlei informatie mee te leveren met de kuikens. Bij Ter Heerdt gaat het om een eigen initiatief.

  Foto: Ton Kastermans
 • “We willen ons onderscheiden van andere aanbieders en vinden het belangrijk onze klanten volledig inzicht te geven. We willen transparant zijn en open kaart spelen”, aldus René Rambags van Ter Heerdt over de motivatie voor het kuikenpaspoort.

  “We willen ons onderscheiden van andere aanbieders en vinden het belangrijk onze klanten volledig inzicht te geven. We willen transparant zijn en open kaart spelen”, aldus René Rambags van Ter Heerdt over de motivatie voor het kuikenpaspoort.

  Foto: Ton Kastermans
 • De checklist in het kuikenpaspoort is ook voor de interne controle een handige tool, zo erkent Rambags. “Het houdt de medewerkers in de broederij scherp. Voordat de legkuikens naar de klant gaan, kunnen zij alle belangrijke punten nalopen. Als verkoopadviseur is dat voor mij ook een prettige gedachte.”

  De checklist in het kuikenpaspoort is ook voor de interne controle een handige tool, zo erkent Rambags. “Het houdt de medewerkers in de broederij scherp. Voordat de legkuikens naar de klant gaan, kunnen zij alle belangrijke punten nalopen. Als verkoopadviseur is dat voor mij ook een prettige gedachte.”

  Foto: Ton Kastermans
 • Ter Heerdt heeft enkele randvoorwaarden gesteld als het gaat om de te leveren legkuikens. “We vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat achter de broedeieren zo min mogelijk ouderdierenkoppels zitten”, zegt Rambags.

  Ter Heerdt heeft enkele randvoorwaarden gesteld als het gaat om de te leveren legkuikens. “We vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat achter de broedeieren zo min mogelijk ouderdierenkoppels zitten”, zegt Rambags.

  Foto: Ton Kastermans
 • Ook de leeftijd van de moederdieren is een belangrijke randvoorwaarde, zegt Rambags. “Voor onze moederdieren hanteren we een minimale leeftijdsgrens. De door ons geleverde legkuikens zijn afkomstig van moederdieren van 28 weken of ouder.”

  Ook de leeftijd van de moederdieren is een belangrijke randvoorwaarde, zegt Rambags. “Voor onze moederdieren hanteren we een minimale leeftijdsgrens. De door ons geleverde legkuikens zijn afkomstig van moederdieren van 28 weken of ouder.”

  Foto: Ton Kastermans
 • Het overhandigen van het eerste kuikenpaspoort gaat gepaard met het aanbieden van een bos bloemen. “Bouw is een nieuwe klant. We hopen dat we de basis hebben gelegd voor een langdurige samenwerking”, aldus Rambags.

  Het overhandigen van het eerste kuikenpaspoort gaat gepaard met het aanbieden van een bos bloemen. “Bouw is een nieuwe klant. We hopen dat we de basis hebben gelegd voor een langdurige samenwerking”, aldus Rambags.

  Foto: Ton Kastermans

Of registreer je om te kunnen reageren.