PluimveeAchtergrond

Opeens staat Dijksma voor de camera’s

Opeens stond ze daar. De staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, kwam persoonlijk vertellen hoe de nieuwe maatregelen in verband met de vogelgriep eruit zien.

Voor het oog van de camera’s van de nationale televisie en de pers vertelde ze welke maatregelen er getroffen worden “in het belang van de ondernemers met het doel de ziekte zo snel mogelijk te beteugelen”

Het is verschrikkelijk, zei ze, dat nu al zes bedrijven getroffen zijn door de gevolgen van de vogelgriep. Vier bedrijven besmet, twee preventief geruimd. “Families die decennialang hun bedrijf hebben opgebouwd, zijn in een klap hun dieren kwijt.” Natuurlijk leeft ze mee met de betrokken ondernemers, zo vertelde ze. “En dat laat ik ook merken, maar niet voor het oog van de camera’s.”

Het was de eerste keer dat de staatssecretaris zich zo publiekelijk uitte. En daarmee gaf ze impliciet antwoord op de kritiek die ze vrijdag kreeg: ze zou te weinig aanwezig zijn, te weinig voor de troepen staan.

Ze zei het niet, maar het leek alsof ze geluisterd had naar de kritiek die met name door Gert-Jan Oplaat namens de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) was geuit.

Ja, erkende ze, er was wel even over gesproken tijdens het overleg tussen het bedrijfsleven, de Dierenbescherming en het ministerie.  Maar veel woorden waren er niet aan vuil gemaakt. Gert-Jan Oplaat had zijn kritiek niet herhaald tijdens het overleg en de staatssecretaris had er ook niet op gereageerd. Het was de Dierenbescherming die de kwestie even op tafel bracht, maar daarna was die even snel weer van tafel.

En natuurlijk, zei Dijksma, had zij oor en oog voor de sector. Voor de ondernemers ‘en hun dieren. De grootste criticaster, Gert-Jan Oplaat, constateerde na afloop: het heeft effect gehad.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin