Mechanisatie

Nieuws 1856 x bekeken 2 reactieslaatste update:28 mei 2015

'n dagje los met de oranje vos

Wijckel (Frl.) – Binnenvaartschipper Tinus de Vreeze geniet met volle teugen als hij er een dag op uit kan met zijn mobiele draadkraan, de Fuchs F 301.

De Vreeze maakte zijn jonge jaren in het loonwerk kennis met kranen en graafmachines. "Ik heb een draadkraan altijd mooi gevonden. In mijn huidige werk als binnenschipper heb ik natuurlijk ook met motoren en andere technische middelen van doen." De originele fabriekskleur van Fuchs is blauw, maar deze oldtimer was van aannemersbedrijf Knol in Oldeboorn, en daar is de bedrijfskleur oranje. "Het mooie van zo'n kraan is dat je alles wat verslijt kunt vervangen. Zo houden ze het heel lang vol. Maar er was lang niet naar omgekeken, dus er zat behoorlijk wat werk aan. De originele giek was er niet meer bij. Nu zit er een 10 meter giek op, 60 centimeter in het vierkant. Het komt dicht in de buurt. Het zogenaamde broekstuk en het topstuk zijn origineel. Zelf hebben we het tussenstuk verbouwd om de boel passend te maken."

Starten en lopen?

"Als je de kraan niet kent, is het even wennen. Het is allemaal eenvoudige rechttoe-rechtaan-techniek, maar als machinist heb je wel de hele dag werk als je met zo'n kraan draait. Anders dan bij een hydraulische kraan kun je geen functies tegelijkertijd bedienen. In 1966 hadden ze al hydraulische besturing en kon je hydraulisch afstempelen, maar bij een exemplaar van 1960 komt er vooral veel ellenbogenstoom aan te pas."

Een paar keer per jaar gaat De Vreeze een dagje los op een oldtimer-evenement. "De woonwagen mee, en je bent een heel weekend met gelijkgestemden onder de pannen." Lees het hele verhaal in het maandelijkse TREKKER magazine, editie 320.

Foto

 • 'n dagje los met de oranje vos
 • 'n dagje los met de oranje vos
 • 'n dagje los met de oranje vos
 • 'n dagje los met de oranje vos
 • 'n dagje los met de oranje vos
 • 'n dagje los met de oranje vos
 • 'n dagje los met de oranje vos
 • 'n dagje los met de oranje vos
 • 'n dagje los met de oranje vos

Laatste reacties

 • koestal

  nostalgie leeft nog steeds

 • ed12345


  Heer de Vreeze ik denk dat u net als de Drees leeftijd berijkt heeft gezien u ervaringen .ik heb zelf ook nog met een draadkraan gewerkt vooral een Pasal .Ik zie door de aanwezigheid van de slingeraap dat u Fucks ook als dragline gebruikt wordt.  Zeker de feeling op een draadkraan is niet te vergelijken met een hydr.kraan,om werk te maken moet je het meer in je vingers hebben.                    Waar vaart u op ?

  Prachtig mooi

Of registreer je om te kunnen reageren.