Mechanisatie

Nieuws 2187 x bekeken

Fabrikanten van aardappelmachines blijven weg van ATH

De outdoor mechanisatiebeurs AgroTechniek Holland is volgeboekt. Dat meldt de organisatie van de beurs die plaatsvindt van 10 tot en met 13 september in Biddinghuizen (Fl.). 3.000 landbouwmachines van meer dan 450 merken worden op het terrein nabij Walibi gepresenteerd door 260 fabrikanten.

"Nieuw op deze derde editie van AgroTechniek Holland is dat de bezoekers demonstraties bieten rooien, grondbewerking en veldspuiten te zien krijgen", vertelt beursmanager Willem Bierema. "Naast de expositievelden is een terrein van 40 hectare beschikbaar waar exposanten de gelegenheid krijgen om hun nieuwe machines dagelijks te tonen aan loonwerkers, akkerbouwers en veehouders."

Op het Agroverkeerpaviljoen belichten CBR, Ploeg Vereniging Nederland, CUMELA, Fedecom en COM-keur alles rondom veiligheid en rijvaardigheid, met aandacht voor onder meer trekkerbehendigheid en het nieuw in te voeren T-rijbewijs. Een energiepaviljoen toont alles over robots, sensortechniek, GPS technologie, automatisering, zelfrijdende machines en drones en energie, zoals zonne- en windenergie en biogas.

Het is net als op de vorige edities ook deze keer weer vergeefs zoeken naar aardappelmachinefabrikanten op de beurs. De rooierfabrikanten AVR, Grimme en Dewulf, en ook inschuurlijnenfabrikanten Miedema en Bijlsma Hercules hebben besloten geen machines in Biddinghuizen tentoon te stellen. Bewaarspecialisten als Tolsma Grisnich, Omnivent en Mooij en diverse andere dienstverlenende bedrijven zijn overigens wel present met een stand.

De Fedecom, de Nederlandse branche-organisatie van fabrikanten en importeurs heeft als beursdatum voor 10 tot en met 13 september gekozen op het Walibi-festivalterrein in Biddinghuizen. De aardappelmachinefabrikanten vinden de beursdatum echter zeer ongelukkig gekozen. Rond dezelfde tijd worden ook twee specifieke aardappelbeurzen georganiseerd. Op 20 augustus wordt de Aardappeldemodag in Westmaas (Z.-H.) gehouden en op 2 en 3 september Potato Europe in Bockerode bij Hannover. Zou de ATH niet in september, maar in juni of in december plaatsvinden, dan was het een ander verhaal geweest, aldus Bernardus Smits van Dewulf en Piet de Jong van Grimme. De ATH past nu niet in de internationale beursagenda van de aardappelfabrikanten.

Bierema vindt het jammer dat de aardappelfabrikanten de ATH niet aandoen, terwijl Nederland toch een aardappelland bij uitstek is.

Of registreer je om te kunnen reageren.