MechanisatieNieuws

Vlaamse dealers verkochten 2.355 nieuwe trekkers

Leuven – In 2013 werden in Vlaanderen 2.355 nieuwe trekkers verkocht, dat meldt de Belgische Boerenbond.

Dat is iets minder dan in een gemiddeld jaar waarbij het aantal aankopen rond de 2.500 ligt. Circa 40 procent van de trekkers zit in de vermogensklasse onder de 100 pk. Het populairste merk is New Holland. Daarvan werden er in 2013 in Vlaanderen 659 verkocht. John Deere volgt daarna met 562 trekkers. Deutz-Fahr komt op 250 verkochte trekkers, Fendt op 207, Case op 196, Massey Ferguson op 174 en Claas op 114.

Volgens het Vlaams Infocentrum voor Land- en tuinbouw plaatst Fedagrim, de Belgische federatie van de leveranciers van machines, gebouwen en uitrustingen voor de landbouw, wel enkele kanttekeningen bij de cijfers van de Boerenbond. Zo zijn de ‘gators’ die ingeschreven worden als landbouwtrekker niet uit de cijfers gefilterd. Alleen al voor een merk als John Deere gaat dat jaarlijks om enkele tientallen nieuw verkochte exemplaren.

Verder klopt volgens Fedagrim het dat 40 procent van de nieuw verkochte trekkers in de vermogensklasse onder de 100 pk zit, maar volgens Fedagrim zijn die niet allemaal geleverd aan boeren. Kleinere trekkers worden ook ingezet in de tuinaanleg, door sportclubs en maneges. Tien procent van de lichtere trekkers gaat naar overheidsdiensten.

Beheer
WP Admin