Foto: Boerderij/Top Agrar MechanisatieFoto

Test: Zwaargewicht Valtra met prima rijcomfort

Deze volwassen viercilinder met zijn lange wielbasis en grote cabine piekt op hydrauliek. De ergonomie en terminal vragen nog aandacht.

Ook deze Valtra blinkt hier uit met 6,6 ton hefkracht en een hefweg van 73 cm. Ook de rest van de hardware is prima. Het knopje met het onduidelijke opschrift AutoControl is de snelhef.

De AgcoPower-motor heeft het meeste vermogen aan de aftakas met 96 kW (130 pk) inclusief boost. Daar hoort een hoger verbruik bij van 248 g/kWu plus 21 gram AdBlue.

Op de armleuning zit de kleine terminal. Met pijltoetsen navigeert de bestuurder door het menu. Voor gps is een apart scherm nodig. Een multihendel is er nog niet, maar deze is onlangs wel als voortel meegenomen in de S-serie.

De ergonomie is niet veranderd. Knoppen hebben dezelfde vorm, er is weinig kleurverschil en de symboliek is niet eenduidig. Een bestuurder moet de Valtra dus kennen.

De spiegels zijn compleet uitgevoerd: normaal, groothoek, elektrisch verstelbaar en uitschuifbaar. De testtrekker had zelfs een achteruitrijcamera en een camera in de voorlader.

Het grote dakluik is een plus, alleen de zonwering mag wat steviger. Ondanks de grote motorkap is er een rijk zicht naar voren en naar de zijkant. Naar achteren is het zicht wat minder door de grote afstand tussen stoel en achterruit.

De vijfstijlencabine is prima qua uitvoering en is een van de grootste uit de testgroep (l x b, 158 x 155 cm). Goede instap vanaf links naar de 130 cm hoge vloer. Een deur rechts is optie en komt samen met een zesde stijl.

Drie uitvoeringen onderscheiden zich op hydrauliek en transmissie: HiTech, Active, Versu en Direct. De Direct is traploos, de andere hebben vijf powershifttrappen.

Deze vierde generatie van de Valtra N is er sinds 2015. De trekker heeft moderne ronde vormen net als de eerder geïntroduceerde T en S en nu ook de A-serie. Er zijn drie viercilinders variërend van 105 tot 125 pk, en vier modellen met een 4,9 litermotor van 135 tot 165 pk. - Foto's: Boerderij/Top Agrar

De ventielen zijn in te stellen met twee draai-drukknoppen. Een voor wisselen tussen front en achter en de ander kan een geprogrammeerde instelling pakken. Een pluim voor de joystick op de armleuning en voor de pompopbrengst van 221 liter.

Bij 1.800 toeren zijn er negen versnellingen van 4 tot 12 km/uur. Vooral de overlap tussen A5 (6,7 km/uur) en B1 is klein. Klik de hendel naar rechts en de automatiek schakelt de vijf powershifttrappen en de derde en vierde versnelling (C en D). Zo zijn tien versnellingen te programmeren.

Beheer
WP Admin