Mechanisatie

Foto & video 4290 x bekeken laatste update:6 aug 2015

Multi-trekkertest: Iseki TJA 8080

Lelystad (Fl.) - De multi-trekkertest van Boerderij vergelijkt acht compacte boerentrekkers van rond de 58,8 kW (80 pk). Een impressie van de Iseki TJA 8080.

Iseki is de groenvoorziening ontstegen en klaar voor het boerenwerk. De TJA blijkt licht en wendbaar, maar overtuigt niet op motor en afwerking.

Foto

 • De TJA 8080 is de opvolger van de TJ 75, en momenteel de enige landbouwserie (met drie modellen) in het gamma van deze Japanse fabrikant. Meer en zwaardere series volgen, verwacht de importeur. De Iseki is door en door Japans in uiterlijk, bouw en interieur.

  De TJA 8080 is de opvolger van de TJ 75, en momenteel de enige landbouwserie (met drie modellen) in het gamma van deze Japanse fabrikant. Meer en zwaardere series volgen, verwacht de importeur. De Iseki is door en door Japans in uiterlijk, bouw en interieur.

 • De Iseki stamt namelijk duidelijk van een fabrikant van compacte trekkers en zitmaaiers.

  De Iseki stamt namelijk duidelijk van een fabrikant van compacte trekkers en zitmaaiers.

 • Dit is ook een beetje te zien aan details als staande spiegels, en achterlampen die niet op de spatborden maar op de cabinestijlen zijn gemonteerd.

  Dit is ook een beetje te zien aan details als staande spiegels, en achterlampen die niet op de spatborden maar op de cabinestijlen zijn gemonteerd.

 • De spiegels zijn optioneel hangend en telescopisch te krijgen.

  De spiegels zijn optioneel hangend en telescopisch te krijgen.

 • Verder is er natuurlijk een portaalvooras, zoals vaker onder Aziatische trekkers.

  Verder is er natuurlijk een portaalvooras, zoals vaker onder Aziatische trekkers.

 • Alles steekt eenvoudig maar degelijk in elkaar. Zo is de dieseltank voorzien van een stevige beschermplaat. Wel mag de afwerking soms beter, getuige deze blootliggende bedrading en de slecht passende spatbordverbreders.

  Alles steekt eenvoudig maar degelijk in elkaar. Zo is de dieseltank voorzien van een stevige beschermplaat. Wel mag de afwerking soms beter, getuige deze blootliggende bedrading en de slecht passende spatbordverbreders.

 • Prima instap door de volglasdeuren die mooi achter je in het slot vallen.

  Prima instap door de volglasdeuren die mooi achter je in het slot vallen.

 • Het interieur doet denken aan de Nissans en Datsuns van vroeger. Zelfs de schuifknoppen voor de verwarming zijn gelijk.

  Het interieur doet denken aan de Nissans en Datsuns van vroeger. Zelfs de schuifknoppen voor de verwarming zijn gelijk.

 • De kleine cabine met zes stijlen heeft een hoge voorruit met mini- zonneschermpje. Er is geen dakluik of dakraam, alleen de zijramen kunnen dus open.

  De kleine cabine met zes stijlen heeft een hoge voorruit met mini- zonneschermpje. Er is geen dakluik of dakraam, alleen de zijramen kunnen dus open.

 • Achter op de dakrand zit een dikke bult voor de airco. Die is wel krachtig. De ruitenwisser komt niet hoog genoeg.

  Achter op de dakrand zit een dikke bult voor de airco. Die is wel krachtig. De ruitenwisser komt niet hoog genoeg.

 • Het zicht rondom is aardig. Ook tussen de wielen, ondanks het brede dashboard en de hoge motorkap. De B- en C-stijl zijn dun en storen dus amper. Onder de achterruit zit een flink raam, maar veel extra zicht levert dit niet op.

  Het zicht rondom is aardig. Ook tussen de wielen, ondanks het brede dashboard en de hoge motorkap. De B- en C-stijl zijn dun en storen dus amper. Onder de achterruit zit een flink raam, maar veel extra zicht levert dit niet op.

 • De ergonomie mag beter. Groepenpook en kruiphendel zitten wat verstopt tussen stoel en zijconsole.

  De ergonomie mag beter. Groepenpook en kruiphendel zitten wat verstopt tussen stoel en zijconsole.

 • De kruip is bovendien een trekhendel.

  De kruip is bovendien een trekhendel.

 • Handig is het (met behulp van een pedaal) weg te klappen stuur.

  Handig is het (met behulp van een pedaal) weg te klappen stuur.

 • Schakelen tussen 540 en 750 aftakastoeren gaat soepel met de gele hendel links van de stoel, bij de handrem. 540 en 1.000 toeren is optie.

  Schakelen tussen 540 en 750 aftakastoeren gaat soepel met de gele hendel links van de stoel, bij de handrem. 540 en 1.000 toeren is optie.

 • Onder de kap een Agco Power 3,3 liter driecilinder. Het maximale vermogen dat Iseki uit het blok peurt is, gemeten aan de aftakas, 48,7 kW (66,2 pk). De koppelkromme heeft een dip tussen 1.300 en 1.400 toeren. Het verbruik is behoorlijk met maximaal 295 g/kWh.

  Onder de kap een Agco Power 3,3 liter driecilinder. Het maximale vermogen dat Iseki uit het blok peurt is, gemeten aan de aftakas, 48,7 kW (66,2 pk). De koppelkromme heeft een dip tussen 1.300 en 1.400 toeren. Het verbruik is behoorlijk met maximaal 295 g/kWh.

 • Het is dezelfde motor als in de Fendt 200-serie en in de MF3600. Dit is zelfs te zien aan de grijze Agco-verf op het blok, waar de rest van het frame zwart is. De aansturing van de motor is duidelijk minder dan bij de Agco-trekkers. Waar Fendt en MF scoren met een laag verbruik, een hoog koppel en een mooie karakteristiek, eindigt Iseki onderaan met slechts 292 Nm.

  Het is dezelfde motor als in de Fendt 200-serie en in de MF3600. Dit is zelfs te zien aan de grijze Agco-verf op het blok, waar de rest van het frame zwart is. De aansturing van de motor is duidelijk minder dan bij de Agco-trekkers. Waar Fendt en MF scoren met een laag verbruik, een hoog koppel en een mooie karakteristiek, eindigt Iseki onderaan met slechts 292 Nm.

 • De 18V/18A-bak met zes versnellingen schakelt direct en vlot. Het schakelpatroon van de pook is omgekeerd, even wennen dus.

  De 18V/18A-bak met zes versnellingen schakelt direct en vlot. Het schakelpatroon van de pook is omgekeerd, even wennen dus.

 • De groepenpook tussen stoel en zijconsole schakelt soepel, net als het plastic hendeltje voor de omkeer onder het stuur.

  De groepenpook tussen stoel en zijconsole schakelt soepel, net als het plastic hendeltje voor de omkeer onder het stuur.

 • De hef beurt slechts 2.810 kg, en dat is alleen meer dan bij de Zetor. De bediening is een combinatie tussen een mechanische positieregeling en een elektrische (draaiknop) mengregeling. De mechanische hendel valt op door zijn korte slag.

  De hef beurt slechts 2.810 kg, en dat is alleen meer dan bij de Zetor. De bediening is een combinatie tussen een mechanische positieregeling en een elektrische (draaiknop) mengregeling. De mechanische hendel valt op door zijn korte slag.

 • Onder de stoel zit een mechanische draaiknop voor het instellen van de daalsnelheid. Het differentieel schakelt via het naastgelegen hakpedaal. Dit pedaal heeft eenzelfde vorm als de hendel voor de stuurverstelling, die je met de hand bedient.

  Onder de stoel zit een mechanische draaiknop voor het instellen van de daalsnelheid. Het differentieel schakelt via het naastgelegen hakpedaal. Dit pedaal heeft eenzelfde vorm als de hendel voor de stuurverstelling, die je met de hand bedient.

 • Slechts aan één kant vinden we een hefbediening op het spatbord.

  Slechts aan één kant vinden we een hefbediening op het spatbord.

 • De trekkrachtregeling loopt over de topstang. Spindels verstellen de stabilisatoren. Beide hefarmen zijn vlot in hoogte te verstellen.

  De trekkrachtregeling loopt over de topstang. Spindels verstellen de stabilisatoren. Beide hefarmen zijn vlot in hoogte te verstellen.

 • Handig: een pin om hefkogels netjes op te bergen.

  Handig: een pin om hefkogels netjes op te bergen.

 • 65 liter hydrauliekopbrengst is netjes. De beide hydrauliekhendels zitten veel te dicht op elkaar. Er past amper een hand tussen. Ze staan wel in de richting van de bestuurder, maar ontberen een zweefstand en arretering.

  65 liter hydrauliekopbrengst is netjes. De beide hydrauliekhendels zitten veel te dicht op elkaar. Er past amper een hand tussen. Ze staan wel in de richting van de bestuurder, maar ontberen een zweefstand en arretering.

 • Kenmerkend Iseki is de draaiknop voor 2wd, 4wd of super full turn. Dat laatste betekent dat de portaalvooras de trekker in de lage gearing door de bocht trekt bij een maximale stuuruitslag.

  Kenmerkend Iseki is de draaiknop voor 2wd, 4wd of super full turn. Dat laatste betekent dat de portaalvooras de trekker in de lage gearing door de bocht trekt bij een maximale stuuruitslag.

 • Met 3.240 kilo is dit de lichtste trekker in de test, maar hij is stabiel. Bij het intrappen van het koppelingspedaal trap je tegen het dashboard, en voor gas trap je op het stangetje in plaats op van het pedaal.

  Met 3.240 kilo is dit de lichtste trekker in de test, maar hij is stabiel. Bij het intrappen van het koppelingspedaal trap je tegen het dashboard, en voor gas trap je op het stangetje in plaats op van het pedaal.

 • De TJA ligt strak op de weg en remt uitstekend bij het intrappen van de flinke pedalen. Het knipperlicht heeft een automatische afslag, zoals het hoort.

  De TJA ligt strak op de weg en remt uitstekend bij het intrappen van de flinke pedalen. Het knipperlicht heeft een automatische afslag, zoals het hoort.

 • De prijs is met €962 per kW gemiddeld in de groep, maar ligt hoger dan bij bijvoorbeeld de McCormick.

  De prijs is met €962 per kW gemiddeld in de groep, maar ligt hoger dan bij bijvoorbeeld de McCormick.

Of registreer je om te kunnen reageren.