Mechanisatie

Foto & video 8508 x bekeken 14 reacties

Pardijs wint TREKKER-opknapbeurt t.w.v. €10.000

Onder grote belangstelling werd gisteren tijdens de Wintershow van Mechan Groep de winnaar bekend gemaakt van de Massey Ferguson Extreme make over. Het 25-jarig bestaan van magazine TREKKER was de aanleiding om deze speciale actie op te zetten, waarbij lezers een opknapbeurt t.w.v. €10.000 voor hun MF konden winnen.

Foto

 • Onder grote belangstelling werd gisteren tijdens de Wintershow van Mechan Groep de winnaar bekend gemaakt van de Massey Ferguson Extreme make over. Het 25-jarig bestaan van magazine TREKKER was de aanleiding om deze speciale actie op te zetten, waarbij lezers een opknapbeurt t.w.v. €10.000 voor hun MF konden winnen.

  Onder grote belangstelling werd gisteren tijdens de Wintershow van Mechan Groep de winnaar bekend gemaakt van de Massey Ferguson Extreme make over. Het 25-jarig bestaan van magazine TREKKER was de aanleiding om deze speciale actie op te zetten, waarbij lezers een opknapbeurt t.w.v. €10.000 voor hun MF konden winnen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Meer dan 140 TREKKER-lezers schreven hun MF in om mee te dingen naar de grondige revisie. Hieruit selecteerde de redactie van het blad en de importeur van Massey Ferguson vijf genomineerden voor de gratis professionele opknapbeurt.

  Meer dan 140 TREKKER-lezers schreven hun MF in om mee te dingen naar de grondige revisie. Hieruit selecteerde de redactie van het blad en de importeur van Massey Ferguson vijf genomineerden voor de gratis professionele opknapbeurt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Alle genomineerde trekkers staan uitgestald tijdens de Mechan Groep Wintershow in Achterveld (Ut.) en zijn ook vandaag nog te bekijken. De oudere trekkers trekken volop aandacht tussen het glimmende materieel. De actie leeft enorm onder het publiek. Bezoekers halen volop herinneringen naar boven bij het bekijken van de trekkers.

  Alle genomineerde trekkers staan uitgestald tijdens de Mechan Groep Wintershow in Achterveld (Ut.) en zijn ook vandaag nog te bekijken. De oudere trekkers trekken volop aandacht tussen het glimmende materieel. De actie leeft enorm onder het publiek. Bezoekers halen volop herinneringen naar boven bij het bekijken van de trekkers.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Genomineerde: MF 575, bouwjaar 1981, eigenaar: Jan Maandonks in Bladel (N.-Br.). 
Motivatie van Jan om mee te doen:
“Om ook de derde generatie bestuurder te laten genieten van het werken met onze Massey Ferguson. Eens gereden, blijft gereden. De cabine en de motorkap vertonen wat ouderdomsverschijnselen.”
Jury-oordeel: 
Jan Maandonks is kennelijk een man van weinig woorden, dus vullen wij zijn beknopte, maar rake motivatie aan. ‘Eens gereden, blijft gereden’ was de reclameslogan toen de eerste generatie MF 500 op de markt kwam met zijn in het oog springende fabriekscabine. Een van de eerste cabines op silent blocks, een grote deur, een vlakke vloer en hangende pedalen. Daar mag ook de derde generatie Maandonks van blijven genieten, en nog vele hectaren bieten mee rooien.

  Genomineerde: MF 575, bouwjaar 1981, eigenaar: Jan Maandonks in Bladel (N.-Br.). Motivatie van Jan om mee te doen: “Om ook de derde generatie bestuurder te laten genieten van het werken met onze Massey Ferguson. Eens gereden, blijft gereden. De cabine en de motorkap vertonen wat ouderdomsverschijnselen.” Jury-oordeel: Jan Maandonks is kennelijk een man van weinig woorden, dus vullen wij zijn beknopte, maar rake motivatie aan. ‘Eens gereden, blijft gereden’ was de reclameslogan toen de eerste generatie MF 500 op de markt kwam met zijn in het oog springende fabriekscabine. Een van de eerste cabines op silent blocks, een grote deur, een vlakke vloer en hangende pedalen. Daar mag ook de derde generatie Maandonks van blijven genieten, en nog vele hectaren bieten mee rooien.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Genomineerde: MF 185, bouwjaar 1975, eigenaar: Leo de Witte in Rietmolen (Gld.).
Motivatie van Leo om mee te doen:
“Ik (Irene de Witte) vraag dit aan voor mijn man Leo. Hij kocht deze trekker in 1979 van zijn eerste spaarcenten en monteerde er toen een cabine op. Als je de deur opende, ging de binnenverlichting aan. In 1986 bouwde hij er een fronthef aan van Schepers Techniek. Leo zal hem nooit verkopen omdat ze met elkaar én met ons bedrijf zijn vergroeid. Nog steeds een geweldig werkpaard. We hebben naast deze MF 185 ook vier andere MF’s in gebruik.”
Jury-oordeel: 
Geen twijfel over de oprechte passie voor Massey Ferguson. Man, vrouw en trekker zijn één op dit bedrijf. Met de frontmaaier is de MF 185 in al die jaren niet ontzien. En nog altijd in de praktijk in gebruik als volwaardige arbeidskracht.

  Genomineerde: MF 185, bouwjaar 1975, eigenaar: Leo de Witte in Rietmolen (Gld.). Motivatie van Leo om mee te doen: “Ik (Irene de Witte) vraag dit aan voor mijn man Leo. Hij kocht deze trekker in 1979 van zijn eerste spaarcenten en monteerde er toen een cabine op. Als je de deur opende, ging de binnenverlichting aan. In 1986 bouwde hij er een fronthef aan van Schepers Techniek. Leo zal hem nooit verkopen omdat ze met elkaar én met ons bedrijf zijn vergroeid. Nog steeds een geweldig werkpaard. We hebben naast deze MF 185 ook vier andere MF’s in gebruik.” Jury-oordeel: Geen twijfel over de oprechte passie voor Massey Ferguson. Man, vrouw en trekker zijn één op dit bedrijf. Met de frontmaaier is de MF 185 in al die jaren niet ontzien. En nog altijd in de praktijk in gebruik als volwaardige arbeidskracht.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Genomineerde: MF 133, bouwjaar 1968, eigenaar: Bart van Dijk in Terschuur (Gld.)
Motivatie van Bart om mee te doen:
“Mijn opa kocht dit MF’je in 1983 met 4.200 uren op de teller. Nu heeft hij ongeveer 10.400 uren op de klok. Hij gebruikt hem nog iedere dag. En iedereen kan ermee overweg op het bedrijf. Opa zegt zo vaak: ‘Ik wil hem nog niet kwijt voor € 50.000’. Hij is zo handig! Net een kruiwagen. Om opa’s wens in vervulling te laten gaan is onze ‘kleine’ MF dé kandidaat. De motor heeft een revisie nodig. De achterbrug is naar verwachting nog geheel in orde.”
Jury-oordeel: 
De MF 100-serie is in 1964 geïntroduceerd en bij bosjes verkocht. De foto waarop de MF van opa van Dijk met een achterbakkie ronkend naast afrastering staat, sprak ons erg aan. Zo zie de MF’jes overal in het land nog dagelijks.

  Genomineerde: MF 133, bouwjaar 1968, eigenaar: Bart van Dijk in Terschuur (Gld.) Motivatie van Bart om mee te doen: “Mijn opa kocht dit MF’je in 1983 met 4.200 uren op de teller. Nu heeft hij ongeveer 10.400 uren op de klok. Hij gebruikt hem nog iedere dag. En iedereen kan ermee overweg op het bedrijf. Opa zegt zo vaak: ‘Ik wil hem nog niet kwijt voor € 50.000’. Hij is zo handig! Net een kruiwagen. Om opa’s wens in vervulling te laten gaan is onze ‘kleine’ MF dé kandidaat. De motor heeft een revisie nodig. De achterbrug is naar verwachting nog geheel in orde.” Jury-oordeel: De MF 100-serie is in 1964 geïntroduceerd en bij bosjes verkocht. De foto waarop de MF van opa van Dijk met een achterbakkie ronkend naast afrastering staat, sprak ons erg aan. Zo zie de MF’jes overal in het land nog dagelijks.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Genomineerde: MF 65, bouwjaar 1964, eigenaar: Wout Otjes (16) in Etten-Leur (N.-Br.)
Motivatie van Wout om mee te doen:
“Mijn opa kocht de trekker. Hij was er altijd trots op en reed er ook graag mee. Hij is vier jaar geleden overleden. Sindsdien komt de trekker niet vaak meer in beweging. Daarom wil ik hem graag weer opknappen. Alleen heb ik het verstand en het geld er niet voor. Daarom hoop ik dat ik deze actie win, om dan later net zo trots als mijn opa rond te rijden. Hij start nog wel, maar lekt diesel.”
Jury-oordeel: 
De opa van Wout wist de MF 65 naar waarde te schatten. Dankzij de standaard verlengde fusees was de trekker ideaal voor gewasverzorging. Nu heeft de MF 65 zelf verzorging nodig.

  Genomineerde: MF 65, bouwjaar 1964, eigenaar: Wout Otjes (16) in Etten-Leur (N.-Br.) Motivatie van Wout om mee te doen: “Mijn opa kocht de trekker. Hij was er altijd trots op en reed er ook graag mee. Hij is vier jaar geleden overleden. Sindsdien komt de trekker niet vaak meer in beweging. Daarom wil ik hem graag weer opknappen. Alleen heb ik het verstand en het geld er niet voor. Daarom hoop ik dat ik deze actie win, om dan later net zo trots als mijn opa rond te rijden. Hij start nog wel, maar lekt diesel.” Jury-oordeel: De opa van Wout wist de MF 65 naar waarde te schatten. Dankzij de standaard verlengde fusees was de trekker ideaal voor gewasverzorging. Nu heeft de MF 65 zelf verzorging nodig.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Genomineerde: MF 35, bouwjaar 1960, eigenaar: André Pardijs (46) in Voorst (Gld.) 
Motivatie van André om mee te doen:
“Mijn opa kocht deze Ferguson met originele voorlader nieuw. Hij is inmiddels overleden. Mijn vader leeft nog en heeft er ook mee gewerkt, net als ik een tijdje in de jaren ’80. Al drie generaties in ons bezit dus. Door het ontbreken van een technische achtergrond en tijdgebrek is er nooit wat mee gebeurd. Het zou mooi wezen als deze MF 35 in de Extreme Make-over zou gaan.”
Jury-oordeel: 
De MF 35 was in de jaren ’60 een zeer populaire allemansvriend. En nog steeds op veel bedrijven een handige klustrekker. Wat dit exemplaar bijzonder maakt is dan ook niet zozeer dat er al drie generaties op hetzelfde bedrijf mee werkten. Vooral de originele voorlader met bak (waarmee de trekker destijds nieuw is geleverd) maakt dit exemplaar speciaal.

  Genomineerde: MF 35, bouwjaar 1960, eigenaar: André Pardijs (46) in Voorst (Gld.) Motivatie van André om mee te doen: “Mijn opa kocht deze Ferguson met originele voorlader nieuw. Hij is inmiddels overleden. Mijn vader leeft nog en heeft er ook mee gewerkt, net als ik een tijdje in de jaren ’80. Al drie generaties in ons bezit dus. Door het ontbreken van een technische achtergrond en tijdgebrek is er nooit wat mee gebeurd. Het zou mooi wezen als deze MF 35 in de Extreme Make-over zou gaan.” Jury-oordeel: De MF 35 was in de jaren ’60 een zeer populaire allemansvriend. En nog steeds op veel bedrijven een handige klustrekker. Wat dit exemplaar bijzonder maakt is dan ook niet zozeer dat er al drie generaties op hetzelfde bedrijf mee werkten. Vooral de originele voorlader met bak (waarmee de trekker destijds nieuw is geleverd) maakt dit exemplaar speciaal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Trekker-hoofdredacteur Bas van Hattum stelt de genomineerden voor aan het publiek, onder toeziend oog van Mechatrac-directeur Wim Hengeveld (rechts). De importeur zal de renovatie uitvoeren en begeleiden.

  Trekker-hoofdredacteur Bas van Hattum stelt de genomineerden voor aan het publiek, onder toeziend oog van Mechatrac-directeur Wim Hengeveld (rechts). De importeur zal de renovatie uitvoeren en begeleiden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tijdens de uitreiking zijn alle eigenaren present, veelal compleet met familie. Van links naar rechts: André Pardijs (46) in Voorst (Gld.), Wout Otjes (16) in Etten-Leur (N.-Br.), Jan Maandonks (50) in Bladel (N.-Br.)
Bart van Dijk (19) in Terschuur (Gld.) en rechts bij de microfoon Leo de Witte (54) in Rietmolen (Gld.).

  Tijdens de uitreiking zijn alle eigenaren present, veelal compleet met familie. Van links naar rechts: André Pardijs (46) in Voorst (Gld.), Wout Otjes (16) in Etten-Leur (N.-Br.), Jan Maandonks (50) in Bladel (N.-Br.) Bart van Dijk (19) in Terschuur (Gld.) en rechts bij de microfoon Leo de Witte (54) in Rietmolen (Gld.).

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Leo de Witte vertelt op het podium over zijn genomineerde MF 185. De trekker draait nog jaarlijks 400 uur op het melkveebedrijf en is dus praktisch onmisbaar.

  Leo de Witte vertelt op het podium over zijn genomineerde MF 185. De trekker draait nog jaarlijks 400 uur op het melkveebedrijf en is dus praktisch onmisbaar.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bijzonder detail is de genoemde fronthef, van Schepers Techniek, compleet met aftakas. Zo maait de veehouder al tientallen jaren met een frontmaaier. Destijds was dat vooral weggelegd voor loonwerkers. Achter elke trekker gaat een wereld van verhalen en herinneringen schuil.

  Bijzonder detail is de genoemde fronthef, van Schepers Techniek, compleet met aftakas. Zo maait de veehouder al tientallen jaren met een frontmaaier. Destijds was dat vooral weggelegd voor loonwerkers. Achter elke trekker gaat een wereld van verhalen en herinneringen schuil.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Terug naar de uitreiking. Toch wel spannend. André Pardijs is de gelukkige winnaar. Zijn oude Ferguson FE35 met originele voorlader wint de TREKKER-opknapbeurt t.w.v. €10.000.

  Terug naar de uitreiking. Toch wel spannend. André Pardijs is de gelukkige winnaar. Zijn oude Ferguson FE35 met originele voorlader wint de TREKKER-opknapbeurt t.w.v. €10.000.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bloemen voor de winnaar. Mechatrac-directeur Wim Hengeveld is enthousiast over de vijf genomineerden. “De genomineerde series geven een prachtige afspiegeling van het MF-assortiment.”

  Bloemen voor de winnaar. Mechatrac-directeur Wim Hengeveld is enthousiast over de vijf genomineerden. “De genomineerde series geven een prachtige afspiegeling van het MF-assortiment.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • André en Gea Pardijs, Wim Hengeveld (MechaTrac) en Bas van Hattum (TREKKER) bij de winnende trekker. Een kleine 3.000 stemmers kozen via boerderij.nl en trekkermagazine.nl deze trekker tot winnaar. Liefst een derde van de stemmen ging naar Pardijs.

  André en Gea Pardijs, Wim Hengeveld (MechaTrac) en Bas van Hattum (TREKKER) bij de winnende trekker. Een kleine 3.000 stemmers kozen via boerderij.nl en trekkermagazine.nl deze trekker tot winnaar. Liefst een derde van de stemmen ging naar Pardijs.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Volop aandacht voor de winnaar, die in aanloop naar de verkiezing zelf ook handig de media opzocht. Zo stond de akkerbouwer met zijn Ferguson in de lokale krant om extra stemmen te trekken. Ook vrienden, familie, kennissen en klanten van de eigen aardappelhandel werd gevraagd om te stemmen.

  Volop aandacht voor de winnaar, die in aanloop naar de verkiezing zelf ook handig de media opzocht. Zo stond de akkerbouwer met zijn Ferguson in de lokale krant om extra stemmen te trekken. Ook vrienden, familie, kennissen en klanten van de eigen aardappelhandel werd gevraagd om te stemmen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tussen de vijf genomineerden springt de winnaar het meest in het oog, niet in de laatste plaats vanwege de beroerde staat. Continu staan er mensen te kijken.

  Tussen de vijf genomineerden springt de winnaar het meest in het oog, niet in de laatste plaats vanwege de beroerde staat. Continu staan er mensen te kijken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De voorlader zat destijds al op de trekker en is origineel MF, zelfs de bak is nog origineel.

  De voorlader zat destijds al op de trekker en is origineel MF, zelfs de bak is nog origineel.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Volgens de eigenaar zijn motor en aandrijflijn nog in orde.

  Volgens de eigenaar zijn motor en aandrijflijn nog in orde.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tussen de roest zitten goudkleurige verfresten, of de trekker origineel een Ferguson FE35 ‘goudbuik’ is, dat zal een chassisnummer-check de komende dagen uitwijzen. De resultaten hiervan en de vorderingen rondom de restauratie van de trekker zijn te volgen in het magazine TREKKER.

  Tussen de roest zitten goudkleurige verfresten, of de trekker origineel een Ferguson FE35 ‘goudbuik’ is, dat zal een chassisnummer-check de komende dagen uitwijzen. De resultaten hiervan en de vorderingen rondom de restauratie van de trekker zijn te volgen in het magazine TREKKER.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • ed12345

  Als het een goudbuik is moet het een 4 cylinder zijn

 • ikkethuis

  Mattthijs,hoe is het eigenlijk afgelopen met de opknapbeurt van de fendt 250 GT ??

 • pinkeltje

  Zo te zien zit er een rond koppelingspedaal op? Dat doet het vermoeden bevestigen dat het een goudbuik is. Dat het dan een 4-cilinder moet zijn dat lijkt me nogal duidelijk. Hoewel een 4-cilinder op zich niet automatisch een goudbuik is.

 • Matthijs Verhagen

  @ikkethuis; de GT is net klaar. Deze stond (als nieuw) op de wintershow in Achterveld, in de Vor- cq Fendt-showroom. Binnenkort meer hierover in TREKKER.

 • Matthijs Verhagen

  @ pinkeltje; mooi, je zou het ook moeten kunnen zien aan de ronde sluitingen van de motorkap werd gezegd, maargoed, we zullen zien.

 • pinkeltje

  Nee, dat moet ik helaas tegenspreken. Ronde sluitingen op de motorkap zijn inderdaad een kenmerk van een goudbuik, maar die zijn ook bij de rode 4-cilinders nog toegepast. Een ander verschil met de drie cilinders is het aantal boutjes waarmee de naven van de achterwielen op de trompetten geschroefd zitten, maar ook dat heeft in de rode periode nog even doorgelopen (met triple-triangle op de neus!). Op basis van de technische uitvoering is het volgens mij helaas niet te beoordelen of het een echte goudbuik is. Zoals bijvoorbeeld een sperdifferentieel bij de 3-cilinders ook niet persé het ultieme kenmerk van een 35X is.

 • kirovets8

  klopt het ook dat 4 cilinder altijd slecht starten de 3 cilinder had dat niet.

 • Mels

  Moet haast wel want mijn eerste herrinering aan de trekker waar ik het op mocht leren is dat dat kreng zo alderbarstens beroerd startte. 4cil standard motor als ik me niet vergis. gloeien tot je een ons woog en zere vingers van de sleutel (ik was 10) dan beetje ether op laten snuffen en hopen dat ie het deed.

 • pinkeltje

  3-cilinders zijn direct ingespoten en dat start inderdaad een stuk beter. Hoewel de reputatie van slecht starten van de 4-cilinders ook enige nuancering behoeft. Ze kregen vooral in de beginperiode een slechte naam wat starten betreft omdat ze aanvankelijk zonder gloeierij werden geleverd. Dan zijn ze vooral als het wat kouder wordt niet aan de gang te branden. Met gloeierij en mits alles goed in orde is valt het met dat slechte starten wel mee. Maar goed gloeien vergt geduld en dat is een schaars middel. Plus dat het technisch ook niet altijd allemaal goed in orde is en dan wordt het met het starten ook hard minder. Per saldo was de 3 cilinder Perkins een echte vooruitgang ten opzichte van de 4 cilinder Standard diesel.

 • ikkethuis

  Zit het grootste verschil tussen de 3 en 4 cilinder niet in het feit dat de 3 cilinder dmv tandwielen op het moment wordt gehouden, en de 4 cilinder dmv een ketting. Na verloop van tijd komt er speling op de ketting, wat veel ellende verklaart.

 • pinkeltje

  Het grootste verschil zit in het inspuitsysteem. Bij de viercilinders is dat indirect ingespoten via een wervelkamer. Hebben mede daardoor ook veel minder compressie. Kettingdistributie is op zich niet persé een groot nadeel dat het moeilijker starten in hoge mate verklaart. Maar correcte kleptiming en inspuitmoment is allicht net als bij iedere diesel essentieel voor vlot starten.

 • mafex

  kort samengevat'het starten was en bleef een gekloot'

 • pinkeltje

  Kort samengevat,. het starten is geen groot probleem, de boel moet gewoon technisch goed in orde zijn. Omdat de eerste trekkers zonder gloeierij werden geleverd hebben ze de reputatie van slecht starten gekregen. Een typisch voorbeeld van hoe een ideeën voor goed tussen de oren kunnen blijven zitten. Zoals er ook nog steeds mensen zijn (zelfs gebruikers!) van kniktrekkers die menen dat een kniktrekker wanneer je achteruit rijdt omgekeerd reageert op het stuur tenopzichte van een conventioneel gestuurde trekker.

 • WdeGraaf

  hoi andre gea van gefelisteert
  gr wim degraaf

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.