Redactieblog

50295 x bekeken 21 reactieslaatste update:22 jul 2016

'Geen kind op de trekker'

Ouders zijn vaak apetrots als hun 10-jarig kind al trekker­werk doet. Dat zal best, maar het is gevaarlijk en het mág niet, zo schrijft Boerderij-redacteur Margreet Welink.

Pas kreeg ik er weer een, een foto van een glunderend kind op een grote trekker. Er zat een stukje tekst bij waaruit bleek dat de ouders reuzetrots waren op hun tienjarige zoon, die niets liever deed dan zijn vader helpen op de boerderij. Koeien voeren, maar ook ploegen.
Ploegen? Een kind van tien? Was er sprake van een schrijffout aangaande de leeftijd? Nee, het kind bleek echt tien jaar en de ouders zagen er geen kwaad in. Hoezo te jong? Hun zoon kon prima ploegen. Grasmaaien kon hij trouwens ook. En schudden. Hij kon het niet alleen goed, hij deed het ook erg graag. Dus ja, ze zagen een bedrijfsopvolger in de dop en waren behoorlijk trots. Zelf zou ik vooral bang zijn.

Hun zoon van 10 kon prima ploegen. Grasmaaien kon hij ook. En schudden. De ouders waren behoorlijk trots. Zelf zou ik bang zijn.

Natuurlijk kun je ze niet klein houden. Op een keer zijn kinderen klaar met Lego en Playmobil. Hun ontwikkeling gaat door. Maar de volgende stap is niét de trekker. De gazonmaaier, oké, maar niet de 150 ronkende pk’s van papa.

Een tienjarige kan niet complexe situaties overzien

Ik weet dat ik mij met deze uiteenzetting de irritatie van sommige ouders op de hals haal. Waar bemoei ik me mee? Zij kennen hun kind het beste en hún kind kan het allemaal best en boerderijkinderen hebben veel meer verantwoordelijkheidsgevoel dan stadskinderen. Een kwestie van los durven laten en vertrouwen geven en: wat je geeft, krijg je ook terug.
Dat geloof ik ook wel, maar met grenzen. Een tienjarige is een kind dat vast al heel wat kan. Maar als puntje bij paaltje komt, is het niet in staat om complexe situaties te overzien. Laat staan ernaar te handelen.

Ik weet dat ik mij met deze uiteenzetting de irritatie van sommige ouders op de hals haal. Waar bemoei ik me mee? Zij kennen hun kind het beste en hún kind kan het allemaal best en boerderijkinderen hebben veel meer verantwoordelijkheidsgevoel dan stadskinderen.

Vanaf 15 mag kind zelfstandig op trekker, mét toezicht in de buurt

Waar de grens ligt? In elk geval bij de wet. Tot en met hun 12de mógen kinderen niet eens werken. Pas als ze 15 jaar zijn mogen ze zelfstandig aan de slag mits er voortdurend een toezichthouder in de buurt is.
Wat precies wel en niet onder werken valt, is hier en daar een grijs gebied. Maar als kinderen activiteiten doen op een bedrijf waarmee een inkomen wordt gegenereerd, dan valt dat onder werken. Zelfs als ze het werk vrijwillig doen en er niet voor betaald krijgen. Pas als ze 13 jaar zijn, mogen ze werken mits dit ‘lichte’ werkzaamheden zijn. Ook hier weer veel ruimte voor interpretatie want wat is ‘licht’ werk en wat ‘zwaar?’

Tillen en machines die snijden of klemmen

Duidelijk is wel wat niét mag. Kinderen mogen geen lasten tillen die zwaarder zijn dan 10 kilo. En: kinderen mogen niet in een omgeving zijn waar machines staan met snij-, knel-, plet-, elektrocutie-, brand- of valgevaar. Ik hoor de vervolgvraag al aankomen: wat is ‘in de omgeving’? Is dat twee meter? Drie? Tien? Dat staat niet exact omschreven, maar is dat een reden om de regels af te doen als ‘onzin?’ Dat lijkt mij niet. Ze zorgen voor bescherming en voor bewustwording. Een kind is een kind en een trekker of machine is geen speelgoed.
De betreffende foto hebben we overigens niet geplaatst.

Laatste reacties

 • gert216

  wij hebben hier ook een zoon van 10 , die al meer werkuren op de klok heeft als de meeste van 18 uit het dorp of de stad .
  Hij heeft enorm veel plezier met het werken op de boerderij .
  ook verantwoordelijk werk , hij ziet de gevaren .
  En wij zijn daar als ouders terecht trots op .
  Wij maken ons meer zorgen om de jeugd die geen zin hebben om te werken .

 • Barneveldsei

  Het is heel triest met de jeugd, kunnen nog niet eens de stoep vegen. Zien geen werk, en zitten maar te appen.

 • alco1

  Ik denk dat verantwoordelijkheid gevoel aanwezig moet zijn.
  Dat is bij de één al op tien jarige leeftijd en bij een andere zal het nooit komen.

 • flyinghollander

  Denken jullie dat jullie lezers niet begrijpend kunnen lezen dat de tekst herhaald moet worden in aparte vakjes?

  Voor de rest met de strekking wel eens, dat je moet uitkijken, wat wel en niet kan.

 • pinkeltje

  Ik vraag me af of het wel klopt dat je vanaf 15 jaar onder toezicht met een trekker mag rijden? Ik weet niet beter dan dat het zo zou moeten zijn - volgens de wet - dat rijinstructeurs vanaf nu massaal geconfronteerd gaan worden met 16 jarigen die voor het eerst in hun leven een motorvoertuig gaan besturen. Maar hoewel ik als ingezetene van dit land volgens de rechters geacht wordt de wet uit mijn hoofd te kennen valt het soms niet mee om te achterhalen hoe het precies zit. En diverse autoriteiten inclusief dienstdoende agenten van Politie zijn ook niet altijd overal van op de hoogte, dat zal inmiddels ook bekend zijn.

 • WGeverink

  Tja, als ze 16 zijn rijden ze je op een smal landweggetje met bomen er langs tegemoet. Een 200 pk trekker met dubbel lucht+ bemester x 60 kmh. Het is dan geruststellend als je weet dat ze al een jaar of zes ervaring hebben...

 • korenzicht

  Wij hebben een melkvee bedrijf en zijn erg blij dat er een zoon is die interesse heeft in het bedrijf. Kinderen groeien op met machines op het bedrijf. Van kleins af aan wordt er gewaarschuwd. Op een trekker eerst naast een volwassene mee rijden. In trekker veiliger dan naast. Ze beginnen meestal met kleine werkje in de meest veilig situatie. Al doende leren ze omgaan met een trekker. Als ze vanaf 16 jaar pas mogen rijden nadat ze een rijbewijs hebben gehaald, dan moet er nog heel veel rijervaring opgedaan worden. Als ouders moet je wel blijven na denken, wat kunnen ze wel en wat is te gevaarlijk. Dus zeker niet in verkeer voordat ze hun rijbewijs hebben. Onze zoon is inmiddels 18 jaar maar zat ook vanaf zijn 13 de op de trekker ver van sloten en weg en ander matriaal.

 • oorspronkelijk

  ik hielp mijn opvolger met zijn huiswerk.
  begon leren leuk te vinden
  is nu met zijn master bezig.

 • Loots

  Een kind van 10 moet spelen.

 • Foxxy

  Kinderen zijn vanaf 12 jaar (bij mijn weten) verzekerd bij Unive met een trekker op de openbare weg,mits de kortste weg van land naar huis genomen wordt.

  Feitelijk is dit artikel hetzelfde als met alcohol! Heb je liever dat een volwassen (kind) voor het eerst in de kroeg ladderzat wordt, of iets jonger in een vertrouwde omgeving?

 • De Jente

  Ik ben blij dat ik op 10 jarige leeftijd reed op de trekker. Ik kon niet over de wagen kijken dus leerde goed rijden op de spiegels en nog meer van dit soort trucjes. Of te wel, ervaring op doen voordat je de openbare weg op gaat of de grotere klussen gaat doen. En natuurlijk werd ik in de gaten gehouden en werd ik altijd op de gevaren gewezen!

 • GAMS

  waarom zijn boerezonen zo geliefd op de arbeismarkt

 • robertjan47

  Wat een onzin, op eigen terrein, eigen baas onniedan. Ik rij nu al 4 jaar ( vanaf mijn 11e) al volop op de trekkers. Ik maai bijvoorbeeld 650 tot 700 hectare grasjes, ondertussen al meer ervaring dan een 20 jarige uit het nabijgelegen stadje steenwijk.

  - Robert-Jan

 • melkveehouder .

  Max Verstappen had niet eens zijn rijbewijs toen hij de gevestigde orde in de Formule 1 van zijn kwaliteiten overtuigde. Hij was 4 jaar oud toen hij achter het stuur zat, niet anders dan menig boerenzoon. Er is één overeenkomst tussen Max Verstappen en de boerenzoons. Ze mogen de wet niet overtreden en dus niet op de openbare weg komen met het voertuig waar ze in rijden. Voor de rest blijft het een afweging waarbij het verantwoordelijkheidsgevoel van de ouders of begeleiders op de proef wordt gesteld. Ongelukken gebeuren er altijd, ook met volwassen. Maar als het een kind betreft wordt het breed uitgemeten. Begrijpelijk, maar niet altijd terecht.

 • Broer

  Margreet Welink noemt de gazonmaaier oké.
  Op een erf omringd door een sloot is een zitmaaier, zonder veiligheidscabine, LEVENSGEVAARLIJK.

 • De Waard

  Tot hun 16e op straat hangen, roken, blowen, dingen vernielen , of opgroeien met trekkers.......wat is nou erger??

 • koster

  Wat de 1e schrijver zegt "Wij maken ons meer zorgen om de jeugd die geen zin hebben om te werken . "
  Ik zie dat al ruim 15 jaar als een punt van aandacht. Werkschuwe mietjes creëer je daarmee en die worden groot en gaan de politiek in, worden ouder, worden ........ Daar doe je niemand plezier mee.
  Ik ben heel strikt op bepaalde soortenwangedrag van mijn kids. Ze zijn nu nog te jong voor trekkerrijden, maar zodra ze daar wel groot genoeg voor zijn, dan moeten ze wel blijk geven van inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel en zich niet gek laten maken door wie meekijkt. Dus de opleiding voor trekkerchauffeur begint al vanaf een jaar of 2. Daarom ook dat boerenkinderen vaak heel verstandig en wijs met grote machines om kunnen gaan.

 • Sjane

  Het is vaak heel gebruikelijk om kinderen te betrekken bij het werk op de boerderij. En daar is niets mis mee: ze leren er van, het vergroot hun bewustwording en ze zijn lekker in de buitenlucht. Maar inderdaad: waar leg je de grenzen? Tractoren en machines zijn in de loop van de jaren groter, breder en zwaarder geworden. Als je daar een kind mee op pad stuurt, dan is dat m.i. vragen om problemen. Kinderen zijn toch sneller afgeleid, hebben geen ervaring, hebben nog onvoldoende (verkeers)inzicht en kunnen gevaren moeilijker inschatten. Waarom zou je als ouder je kind dan de verantwoording geven over iets waar hij/zij gewoonweg nog geen controle over kàn hebben? Blokjes op de pedalen en andere trucs; waar ligt dan je verantwoordelijkheidsgevoel? Als er iets misgaat, dan zijn de gevolgen niet te overzien. En elk ongeluk is er één te veel. Mijn vriend en ik vinden beide dat tractoren geen speelgoed zijn. Onze kinderen mogen best even bij papa op een dichte tractor, maar niet ten tijde van drukte. Ik ben actief bij een afdeling van VVN. Er zijn lespakketten voor basisscholen: VOMOL: Veilig Omgaan Met Opvallende Landbouwvoertuigen, met aansluitend een bezoek aan een agrarisch bedrijf, zodat kinderen kunnen ervaren hoe groot tractoren zijn (o.a. remweg, draaicirkel, dode hoek). Dit is een mooie aanvulling op de gebruikelijke verkeerseducatie. Goede voorlichting en bewustwording vormen een belangrijke basis. O ja, en werkschuw zijn boerenkinderen absoluut niet, ook zonder tractor!

 • hylkema.l

  Helemaal eens met Margreet Wellink. Kinderen van 10 jaar horen niet zelfstandig op de trekker. Op de openbare weg moet je 16 jaar zijn. Anders dekt de verzekering niet.

 • edudelta

  Volkomen terecht die aanbevelingen. Het gaat m.i. niet alleen om werken met trekkers of rijden op trekkers door minderjarigen. Zorg er ook voor dat er geen kinderen in de beurt van werkende trekkers etc. kunnen komen, met name op het erf en in de stallen en schuren. Als je het nieuws volgt weet je dat er ongelukken gebeuren die je als ouder niet op je geweten wil hebben.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.