Mechanisatie

Achtergrond 8855 x bekeken

Al het werk met één McCormick

Wim Jennissen in Liempde (N.-Br.) ruilt elke vijf jaar of met 5.000 uur op de teller zijn trekker in.

“Het ligt eraan hoe de inruil verloopt, maar het liefst rijd ik met jonge machines. Het merk maakt me daarbij niet zo veel uit”, zegt de veehouder. Deze McCormick X6.430 werd ingeruild op een Valtra N111 van zes jaar oud. Eerder had Jennissen een Steyr CS94.

Schudden, harken, ploegen, bereiden van het zaaibed en voeren

De X6 maakt maar liefst 1.100 à 1.300 uur per jaar. Er is veel werk op het bedrijf met 130 melkkoeien op 60 hectare land. Naast 29 hectare gras en 24 hectare mais is er nog 7 hectare akkerbouw.

Maaien met deze SIP-maaier en ook schudden, harken, ploegen, bereiden van het zaaibed en voeren wordt allemaal gedaan met deze ene McCormick. Vanaf april heeft de trekker dan ook al 600 uur gemaakt.

Foto: Henk Riswick

Geen onverwacht onderhoud

Jennissen heeft liever één goede trekker dan meerdere oudere. “Je hebt geen onverwacht onderhoud en de trekker rijdt fijn met zijn geveerde cabine en geveerde vooras. Bovendien is de trekker eenvoudig te bedienen. Ik twijfel wel eens of ik het maaien niet moet uitbesteden. Maar er werken hier twee jongens die vijf avonden in de week melken, dus arbeid is genoeg voorhanden. Bovendien houdt ik het maaimoment nu zelf in de hand en dat is makkelijk.”

Dit artikel komt uit de rubriek 'IJzeren combinatie' in Boerderij van 1 september.

Of registreer je om te kunnen reageren.