Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Melkveehouders op zand verminderen nitraatuitstoot

Melkveehouders in het project Boeren voor Drinkwater zijn erin geslaagd de kwaliteit van het grondwater in hun omgeving sterk te verbeteren.

De boeren in de meest kwetsbare zandgebieden in Overijssel zullen binnen afzienbare tijd kunnen voldoen aan de normen van de Kaderrichtlijn Water, verwachten provincie Overijssel, Waterbedrijf Vitens, Wageningen UR, Royal HaskoningDHV, adviesbureau Countus en Stichting Stimuland.

Nitraatoverschot en -concentratie verlaagd

Over de resultaten van het project is gepubliceerd op de website van H2O. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de boeren het nitraatoverschot per hectare wisten te verlagen van 142 kg/ha in 2012 tot 94 kg/ha. Tegelijkertijd daalde de nitraatconcentratie van 90 naar 75 mg/l. De doelstelling van 50 mg/l is nog niet bereikt.

De resultaten lijken tegenstrijdig met het geluid dat drinkwaterbedrijven eerder in de Tweede Kamer afgaven. Toen was sprake van vervuiling van tientallen winlocaties van waterbedrijven in Oost- en Zuid-Nederland.

De deelnemende melkveehouders hebben gebruikgemaakt van de KringloopWijzer om hun stikstofuitstoot naar het grondwater te verminderen.

Resultaten nog niet voldoende

Overigens zijn de geconstateerde resultaten nog niet voldoende om de drinkwaterwinning in de intrekgebieden veilig te stellen. Daarvoor zullen meer boeren mee moeten doen. Boeren zouden niet met forfaitaire normen moeten worden afgerekend, maar dat uitspoeling op bedrijfsniveau moet worden afgerekend, meent Cors van de Brink van Royal HaskoningDHV.

Beheer
WP Admin