AlgemeenNieuws

Sector wil ruimere normen en mestuitrijden tot oktober

Den Haag – Belangenorganisaties hebben staatssecretaris Dijksma opgeroepen om gebruiksnormen tijdelijk te verruimen en de uitrijdperiode voor mest te verlengen in heel Nederland.

De Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV), de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO Nederland en loonwerkerskoepel Cumela hebben een aanvullend verzoek ingediend. Ze pleiten voor een tijdelijke verruiming van gebruiksnormen voor fosfaat en stikstof met 20 procent. Verder willen ze een verlenging van uitrijperiode voor de hele maand september voor heel Nederland.

Volgens de organisaties is door Wageningen UR PRI onderbouwd dat er ruimte is voor meer gerichte bemesting. De opbrengst van verschillende gewassen is momenteel substantieel hoger dan de gegevens waarop de huidige gebruiksnormen zijn gebaseerd. Een verhoging van de gewasnormen met 20 procent voor de gewassen waar dat wetenschappelijk verantwoord is, betekent een flinke ontlasting van de mestmarkt.

Dubbelslag bij dunne fractie

Wanneer de bemesting gevuld zou kunnen worden met dunne fractie is sprake van een dubbelslag, stellen de organisaties. Het risico op uitspoeling is lager en de afzet van dunne fractie is bovendien een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van extra mestverwerkingscapaciteit. Export van dikke fractie en dunne fractie effectief inzetten zonder extra milieurisico werken kostenverlagend voor zowel de veehouderij als voor de grondgebonden teelten.

Het ministerie van Economische zaken heeft vanmorgen nog geen besluit genomen. In veel gebieden is mestuitrijden alleen tot en met 31 augustus toegestaan.

Beheer
WP Admin