AlgemeenNieuws

Nederlandse nalevingskosten zuivel hoog

Brussel – In Nederland zijn de kosten van het naleven van wetgeving op het gebied van milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid voor melkveehouders relatief hoog, maar in de varkenshouderij relatief laag.

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek dat het Italiaanse onderzoeksinstituut CRPA uitvoerde in opdracht van het directoraat-generaal Agri van de Europese Commissie.

In het onderzoek is gekeken naar diverse sectoren. Bij elke sector worden een klein aantal als maatgevend bestempelde EU-lidstaten of concurrenten van elders tegen elkaar afgezet. De kosten van naleving worden uitgedrukt als percentage van totale kosten. Eventuele voordelen die voortkomen uit naleving, zoals lagere uitgaven aan bestrijdingsmiddelen, wordt meegerekend. Referentiejaar was 2010.

De nalevingskosten bedroegen voor melkveehouderijen in de EU tussen 1 en 1,5 procent. Er zijn twee uitschieters: in Nederland komt de impact neer op 3 procent van de totale productiekosten terwijl deze in Polen minder dan 1 procent zijn. Deze totale productiekosten liggen in Nederland op €41,96 per 100 kg melk. Dat is minder dan Finland (ruim €70) maar meer dan de norm in Duitsland (€35), Polen en Ierland.

In Argentinië en Nieuw-Zeeland liggen totale productiekosten op ongeveer de helft van Nederland en liggen de kosten van naleving tussen 0,5 en 1 procent. Dat de kosten in Nederland hoger liggen dan elders, komt volgens de onderzoekers vooral door de nitraatrichtlijn. Nederland kent een intensief productiesysteem en derogatie, en daarmee hogere afzetkosten voor overtollige mest.

In de varkenshouderij liggen de nalevingskosten in Nederland met 3 tot 4 procent van de totale kosten op vergelijkbaar niveau als Denemarken, dat een vergelijkbare kostenbasis heeft. De kosten liggen ruim dubbel zo hoog in Polen en Duitsland. Duitsland geldt overigens in de vergelijking als land met de hoogste kosten. Het grote verschil zit hem in hoge mestkosten in Duitsland, en hogere kosten vanwege dierenwelzijn.

Naleving van milieuregels maken in Nederland 0,7 procent van de kosten uit en dierenwelzijnsmaatregelen 1,9 procent. In Denemarken zijn de milieukosten hoger maar dierenwelzijnskosten lager.

Beheer
WP Admin